Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím lidi, jakou barvu kuchyňské linky byste mi doporučili, případně lesk/mat? Popřípadě, co mi v kuchyňské lince nesmí chybět? Např. Vaše vychytávky nebo bez čeho si linku nedokážete představit. Byt mám stavěn do bílé a černé barvy a podlaha je šedá. Díky všem.
Přidávám foto podlahy (foto staré kuchyně bohužel nemám) ![]()
Z jednoho koutu těžko soudit, ale tu šedou barvu na zdi bych určitě domalovala až ke stropu, aby končila v hraně. Pak bych srovnala ty schodovite skříňky do jedné lajny, méně je někdy více. Dekorace co jsou na spodních bílých skrinkach bych dala na bílou polici nad televizi.
Když mate šedočerný interiér, snesla by ta kuchyň klidně i nějakou výraznou barvu, což asi ale chtít nebudeš, vid ![]()
Jestli chceš tu šedočernou trochu zjemnit, volila bych na desku a zadní panel nějaký drevodekor v barvě a tónu podlahy a na dvířka bílý dub.
Já teda moc nemusím ani bílou ani černou, v lesku vůbec, jelikož si nechci přidávat práci. Udělala bych ji v barvě podlahy v matu. Kuchyňská linka je spotřebiči dána, takže bez čeho bych si ji nedokázala představit je dostatek úložných prostor a taky pracovní plochy.
Svagrova má bílou v lesku, je to krásný, ale šudlí to každý den, všude jsou otisky a má ji proti oknu a tak tam jde vidět každá šmouha.
Jestli máš obývák v matu nedělej lesk. Ten už stejně ani teď nefrčí.
Záleží kolik máš prostoru. Jaký máš vkus. Nám budou montovat koncem října novou kuchyň. Bude mít skoro 9 m. Trošku jsem si to vymyslela jinak. Ta původní měla 6,5m. Takže bude prostornější a kompaktnější, vznikne L a proti tomu bude část skříní na zabudované spotřebiče a potravinovou. Vybrala jsem si větší indukci, než jsem měla. Nově budeme mít i tu potravinovou skříň a víc šuplíku jsem chtěla. Můj muž chtěl opět otvírání horních skříněk, že se otevřou hore a né do prostoru. To nesnáší. Nesmí chybět myčka, vestavná trouba a vestavná mikrovlnka. Nové bude i zabudovaná lednice. Aby to vypadalo uceleně. My jsme volili celkově světlejší barvy. Takže linka bude v bílé vysoký lesk a deska pracovní i za bude stejná dekor beton se nám líbil a celoplošně bude teď dlažba místo vinylu. Je to lesklá šedá a v tom bílé žíhání. Máme vedle linky HS portál přes 4 metry velké okno v antracitové barvě. Takže k tomu jsme chtěli bílou a kontrast beton. K tomu bude do obýváku i betonová štěrka za televizi. Aby to k sobě ladilo, když je to jedna místnost.
Kupodivu jsem opakovaně četla, že lesk je mnohem lepší na údržbu, protože na něm nejsou až tak vidět šmouhy, ale hodně se dá ovlivnit povrchovou úpravou použitého materiálu. Pokud chceš inspiraci na kuchyně a máš FB, tak zkus skupinu Kuchyně-inspirace, je tam spousta reálných fotek nových kuchyní a spousta rad. Další jsou na Pinterestu. V tvém případě asi není moc možností, bílá, šedá, tmavší deska. Černou bych nedávala, strašně požírá světlo. Dřevo se ti tam moc nehodí.
@ZuzaM píše:
Kupodivu jsem opakovaně četla, že lesk je mnohem lepší na údržbu, protože na něm nejsou až tak vidět šmouhy, ale hodně se dá ovlivnit povrchovou úpravou použitého materiálu. Pokud chceš inspiraci na kuchyně a máš FB, tak zkus skupinu Kuchyně-inspirace, je tam spousta reálných fotek nových kuchyní a spousta rad. Další jsou na Pinterestu. V tvém případě asi není moc možností, bílá, šedá, tmavší deska. Černou bych nedávala, strašně požírá světlo. Dřevo se ti tam moc nehodí.
Nám to říkal truhlář v kuchyních i jiný truhlář. Který nám vyrábí vestavné skříně k dětem do pokoje. Jestli chceme bílou, ať dáme vysoký lesk. Že se líp udržuje. Ať si nedáváme mat. Kuchyňář mi ukazoval tři druhy desek v tom bílém lesku. Nějakou levnější, pak lepší a nejlepší třídu. Takže asi i záleží, kterou člověk zvolí. Doporučil nám tu prostřední verzi, že s tou má praktický nejlepší zkušenosti. Děcka mají týden bílé korpusy skříně v pokojích. Ještě čekáme, až dodají ty dvířka. Taky budou v lesku jak kuchyň. Skříňař mi doveze speciální čistič na tyhle materiály. Které na to používá. Ať vím, který kupovat.
No, pokud preferuješ tuto paletu barev, tak bych kuchyň vzala bílou. Černá je fakt katastrofa.
Jak tu někdo zmínil, že lesk se lépe udržuje, tak za mě je to nějaká konspirační teorie od výrobců, protože vysoký lesk je dražší, tak se snaží to vypustit do éteru a čekají, zda se to ujme. Za mě to není pravda.
Na druhou stranu, když vidím tvoji černou pohovku, tak praktičnost asi není úplně to nejdůležitější v tvém žebříčku hodnot, takže si prostě vyber, co se ti víc líbí.
Mám kuchyň v bílým lesku a v obýváku a v děcáku bílej lesklej nábytek a žádná katastrofa to není. Truhlář, co mi dělal kuchyň, říkal, že nejhorší je černej lesk. A asi měl pravdu, mám černou dotykovou mikrovlnku a to je teda masakr.
@Semtex díky za rady, ale skříňky i barva se mi takto líbí a ty dekorace nejsou dekorace, ale bordel, který jsem nestihl uklidit po rekonstrukci dalších pokojů ![]()