Kuchyňský robot - tři typy - který vybrat?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
20656
4.3.24 13:15

@Zmatka Díky moc za odpověď. Který z těch modelů Kitchenaid máš? Resp. který bys doporučila? Variant mají hodně a nejsem vůbec moudrá z toho, jak se liší (na jejich webovkách není žádné filtrování podle parametrů ) :think: :nevim:

Já si maso mlela kdysi sama, když jsme mívali prehistorickou Etu, takže tahle možnost mi fakt chybí. Masnu, kde mi umelou na přání vybraný kus, mám po přestěhování hodně daleko a balený předchystaný mi nevyhovují, obvykle jsou nasolený a někdy i s dalšími přísadami :(
Zmrzlinu nedělám, ale možná začnu, vidíš, to mě nenapadlo vůbec :D ale často krájím/krouhám velké množství zeleniny nebo ovoce (saláty, přílohy, pečnení, sušení,…) a na to nutně potřebuju ten kráječ :)

Příspěvek upraven 04.03.24 v 13:51

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59485
4.3.24 13:22

@Zmatka taky mám a je prostě super, nakonec jsem si koupila i toustovač :lol: u robota super že se dá dokoupit jen to co fakt využiju, ne milion náhradních dílů co nikdy nepoužiji :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
4.3.24 15:27

@Markéta80 Já mám ještě stolní mixér Kitchenaid a oproti robotu je to dokonce i dobrý poměr cena/výkon. Je opravdu kvalitní a přitom nestojí tolik jako takové ty nejdražší stolní mixéry :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
4.3.24 15:30
@Prejmenovana píše:
@Zmatka Díky moc za odpověď. Který z těch modelů Kitchenaid máš? Resp. který bys doporučila? Variant mají hodně a nejsem vůbec moudrá z toho, jak se liší (na jejich webovkách není žádné filtrování podle parametrů ) :think: :nevim:

Já si maso mlela kdysi sama, když jsme mívali prehistorickou Etu, takže tahle možnost mi fakt chybí. Masnu, kde mi umelou na přání vybraný kus, mám po přestěhování hodně daleko a balený předchystaný mi nevyhovují, obvykle jsou nasolený a někdy i s dalšími přísadami :(
Zmrzlinu nedělám, ale možná začnu, vidíš, to mě nenapadlo vůbec :D ale často krájím/krouhám velké množství zeleniny nebo ovoce (saláty, přílohy, pečnení, sušení,…) a na to nutně potřebuju ten kráječ :)

Příspěvek upraven 04.03.24 v 13:51

Já mám ten základní model a doporučuju - koupila jsem litinový povrch na doporučení a nemůžu si to vynachválit. Hygienicky otřu, jinak na tom není nic vidět. Ty lesklé plastové podle mě musí být často oťapkané. Na strouhání ho používám často, na zmrzlinu taky, tu můžeme (ale jak jsem psala, škoda, že to je jen obyčejná nachlazovací mísa, x let sním o tom, že začnou vyrábět regulérní chlazenou elektřinou). Mlýnek začali dělat i kovový, ten bude určitě lepší jak plast.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59485
4.3.24 15:32

@Zmatka já mám ponorný mixer kenwood tak až doslouží tak chci kitchenaid :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
4.3.24 15:47

@Markéta80 Ten mám od Bosch s tím sekáčkem :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3910
4.3.24 19:54

Mame doma Eta Gratus Max (A) a staricku ETU 22 (B) k tomu spustu roznych inych strojov. K tomu co pises (upozornujem ze niektore veci pouzivame dost jednostranne a povedzme inak ako ‚bezna‘ domacnost):

1. Nastavec na mleti masa: B ho nema, A ho ma, ale otvor je tak maly a vykon tak mizerny ze ked potrebujes pomliet do 1kg a si hooooooodne trpezliva tak to asi das, ale inak nie, ked potrebujem viac masa (napriklad na klobasy 50kg) tak mame domacu vyrobu s poriadnym motorom a kovovou prevodovkou, komercne sa to neda kupit koli bezpecnosti, nikto nebude riskovat ze ti preda stroj na ktorom si pomelies ruku.

2. Strouhani: B nema, A ma, nikdy som nepouzil, je to trochu neprakticke a zle sa cisti. Mame rucny mlyncek na orechy+piskoty a mrkvu+jablka urobim v rukach rychlejsie (navyse jablka nemusim supat ked ich robim v rukach) a to robievam aj 10L vedro jablk. Mozno na mrkvu by som to skusil, ale mrkvy som nikdy nemal viac ako 1kg a koli tomu sa mi to nechcelo cele zmontovavat, zdemontovavat, umyvat… Je dolezite kupit si struhac ktory ma struhacie otvory dostatocne husto, nema ich v zakryte a ma ich ostre, potom to aj v ruke ide ako na masine :-)

3. Slahanie: A aj B ma ani na jednom nepouzivam, su pomale, (poriadny) sneh neurobis. Vyska metly na A je nastavitelna, takze s nou dociahnes az na dno. Sneh robim vzdy rucnym slahacom a pred kupou si over ze to ma poriadne otacky idealne s regulaciou.

4. Treci metla neviem presne co je to myslis take to K? A to ma, docela fajn, ale moc sa jej nechce k okrajom tak to musis lizatkom obcas obehnut rucne zamiesat - na toto sa mi osvedcil taky ‚mini‘ robot ktory ma otocny spodny hrniec, ten ked aj nedociahne k okraju tak iba prilozim lizatko pred metlu a tym ze sa toci cely hrniec tak si to z krajov cez lizatko sam nahrnie k metle (meno neviem, je to stara rachotina, ale funguje spolahlivo).

5. Hnetaci hak: B neviem nikdy som nepouzil, A ma a je to super, ale ma to jednu zavadu ta plastova konstrukcia je taka slaba ze ked robim nejake tuhsie cesto tak sa cela hlava kyve, ale hak skoro stoji :-) Tu musi byt jednoznacne celokovovy robot s bytelnou konstrukciou - nemam takze pokracuje rucna praca.

6. Mixer: Ma A aj B, ale v A nepouzivam, pretoze metly su tak vysoko ze majonezu tam neurobis (nedokazes zacat), navyse ma extremne blbo vyriesene otvaranie, nieje moznost pomaly prilievat za behu ako to ma B, takze na majonezu A nepouzitelne, B super, na nejake ‚smoothie‘ je to asi jedno

7. Odstavovac - A ma, zlomil sa pri prvom pouziti konstrukcne velmi zle vyrieseny, pretoze na konci je pevna plastom vymedzena medzera, prve zrnko z rajciny a plast se poroucel. B ma toto fantasticky vymyslene (gumena manzeta) a to robime cca 50 poharov rajcinoveho pretlaku (+ dalsie delikatesy), zatial B nedokazal ziaden odstavovac prekonat - a to sme mali doma stroje za 1000+ eur (nastastie iba zapozicane).

8. Strojek na testoviny - pouzivame doma vyhradne velmi tenucke slize (nitovky sa to tusim vola) a to na ziadnom komercne dostupnom mlynceku neurobis, takze sme si nechali (potom co umrel posledny rodinny prislusnik ktory to vedel z ruky) urobit na zakazku masinu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20656
4.3.24 20:29

Koukla jsem se na základní přístroj Kitchenaid - má psaný příkon pouhých 250W :think:
když přidám sadu krouhačů (zelenina) a na strouhání (oříšky) a kovový mlýnek na maso (pouze o 500 víc než když koupív sadě plastový mlýnek a jedny krouhače), tak jsem na 25000,– a to mi přijde teda už hodně

srovnatelné vybavení pak má Bosh MUM 5 https://www.bosch-home.com/…um5/MUM58364 ale nejsem si úplně jistá jestli je vhodný i na krémy (třecí metla :/)
dle info na webu nemá MUM vnitřní části kovové :think:
Nejnovější řada MUM 8 s dokoupením sekací/krouhací saty
https://www.bosch-home.com/…m/MUM9B34S27
https://www.bosch-home.com/…mum/MUZ9VLP1
a jsem na 23 000, ale s větším výkonem a lepší „rotací“ metel

Z Ety mi vyšlo v podobné cenové kategorii
https://www.eta.cz/…092/p536939/#…
Eta - kovová kce, s větší mísou, taky lepší rotaci metel, + s kovovým masomlýnkem za 18000,–

Tak mi to zatím vychází nejspíš na Etu. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20656
4.3.24 21:25

@IcePlanet7 Díky moc za rozpis, rozdíl Max a Vital vidím hlavně ve strouhání. Každopádně postřehy super. Rozepíšu si to tu i pro sebe, ať se pak k tomu můžu vracet, až to zas o kus víc uzraje ;)

ad 1) potřebuju namlít tak to kilo, klobásy apod nedělám :) ve staré etě to šlo rychle jen když bylo čerstvě nabroušeno, beru to jako oběť tomu mít svoje mleté ne prefabrikát.
ad 2) aktuálně nemám na strouhání nic než obyčejné nerez ruční struhadlo, cokoliv bude lepší :D
Jen na cukroví (peču i pro příbuzné) potřebuju vždy kolem půl kila strouhaných piškotů, ořechů, o něco víc oříšků a cca 300g mandlí, to bych ručně dělala dlouho :) potřebuju to i do dortů/koláčů (ořechová náplň). Tady potřebuju právě to jemné struhadlo, co Vital II na rozdíl od Max má
Dost často potřebuju krouhat mrkev (celoročně, syrová, dušená, coleslaw, do tortil, na pomazánku), jablka (štrůdl, zavařené strouhané), cuketu (v sezóně z ní i peču) a párkrát brambory na bramboráky nebo na gratinované, to by podle popisu zvládl i Max.
ad 3) ok, to si budu pamatovat, na nějaké obyč těsto to asi bude stačit, na pusinky apod využiju šlehač co mám :palec:
ad 4) na tření žádného pomocníka nemám, teď to dělám jen ručně měchačkou, na krémy do dortů/cukroví uvítám, Bývají to obvykle metly s takovou stěrkou na jedné straně, ale s tou K metlou nevím, žádného robota nemám, tak nevím, jak to funguje u jakých přístrojů. Max i Vital mají toto příslušenství stejné.
ad 5) jj na funkčním hnětacím háku až tak netrvám, menší množství těsta zpracuje pekárna, případně to vezmu ručně nebo na dvakrát - vyhovuje mi, že zatímco stroj hněte 10min můžu si dělat jiné věci a případně jen dopracuju finální konzistenci
ad 6) mám teď samostatný mixer na 1,7l, používám na polévky, nebo když je velké množství omáček, koktejly/shaky když přijdou neteře/synovci (litr mléka s ledem + ovocem a jsou nadšení), majolku si zatím nedělám, takže na to by mi asi mohlo stačit, co nabízí Eta
ad 7) no vida, protlak, to mě nenapadlo, to by se mohlo hodit, asi přehodnotím preference :) snad ten tvůj byl jen vadný kousek.
ad 8) strojek na těstoviny - tenké nudle umí skvěle tchýně, nekonkuruji :) Já se zatím snažila párkrát o klasické nudle, ale byl problém s konzistencí těsta, pak rovnoměrně vyválet, no zatím odloženo do budoucna, ať se mám v čem zlepšovat :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3910
8.3.24 13:56

Este ta/sa niekde trosku doplnim, pripadne drobny komentar:

@Prejmenovana píše:
ad 1) potřebuju namlít tak to kilo, klobásy apod nedělám :) ve staré etě to šlo rychle jen když bylo čerstvě nabroušeno, beru to jako oběť tomu mít svoje mleté ne prefabrikát.

Vzdy meliem maso doma, namlete nekupujem. Tie priemyselne mlynceky dost pistia ked ich rano zapinaju :-) Kilo ti namelie aj ten gratus max. Z mojej skusenosti doporucujem maso krajat nie na kocky, ale na pasiky co najdlksie, potom si to aj sam celkom slusne berie a netreba to tam tak tlacit.

@Prejmenovana píše:ad 2) aktuálně nemám na strouhání nic než obyčejné nerez ruční struhadlo, cokoliv bude lepší :D
Jen na cukroví (peču i pro příbuzné) potřebuju vždy kolem půl kila strouhaných piškotů, ořechů, o něco víc oříšků a cca 300g mandlí, to bych ručně dělala dlouho :) potřebuju to i do dortů/koláčů (ořechová náplň). Tady potřebuju právě to jemné struhadlo, co Vital II na rozdíl od Max má
Dost často potřebuju krouhat mrkev (celoročně, syrová, dušená, coleslaw, do tortil, na pomazánku), jablka (štrůdl, zavařené strouhané), cuketu (v sezóně z ní i peču) a párkrát brambory na bramboráky nebo na gratinované, to by podle popisu zvládl i Max.

Orechy/keksy… Mame toto - meliem na tom orechy, mandle, pistacie, susienky. Ked ideme piect tak casto potrebujem pomliet cca 5 baleni keksov marina, kilo orechov a za 10 min nemam co robit. Chapem ze je to muzealny kus a asi nikto by si ho dobrovolne nedal do modernej kuchyne, ale ja na neho nedam dopustit, je to fantasticky mlyncek.

Struhadlo (asi uplne nie relevantne pre teba): Ked vyberas struhadlo je dolezite aby bolo brusene, zvlast u nerezovych. Vacina byva iba vytlacena (vylisovana). Mame doma cca 10 nerezovych a jedno stare zelezne cinovane - VZDY pouzivam to cinovane, pretoze je ostre ma velku hustotu dier a niesu v zakryte. Na tom dokazem jablka struhat tak rychlo ze ten kto ich stvrti a vybera jaderniky nestiha.

Jablka: Toto si vobec neviem predstavit, mozno ma niekto moderny opravi, pretoze kym ty osupes jablko (aby si ho mohla dat do robota) ja ho mam nastruhane (nepotrebujem osupane, lebo supka mi zostane po ‚vystruhani‘ obsahu v ruke a bud ju zahodim, alebo zjem). Do strudle (najcastejsi jablkovy produkt u nas) davame jablka bez supiek.

Cukety: Na toto je robot super, cuketa je relativne tvrda (voci ostatnym zmienovanym surovinam) a tu by som povedal ze robot ma jednoznacne navrch.

Bramborak: Neviem ako ho robite (ale viem co budem mat na veceru), ale my mame na to specialnu reibermachine od kolegov z NDR, taky nadstavec ziaden stroj co mame doma nema a toto robit rucne je fakt otrava (dokonca aj na stroji z NDR je to otrava - ale nic lepsie sme nenasli). Ak to dam do normalneho robota tak ta placka je viac ‚vlasata‘.

Gratinovane: S tym sa moc neparam, chytim ostry nozik, velku dosku a je to vybavene.

@Prejmenovana píše:
ad 7) no vida, protlak, to mě nenapadlo, to by se mohlo hodit, asi přehodnotím preference :) snad ten tvůj byl jen vadný kousek.

Nebol, je to konstrukcna zavada (podla mna) alebo vlastnost (podla Ety) ze nic co ma nejaky druh ‚jadierka‘ tam nemas davat. Tym je to pre nase pouzitie nepouzitelne.

K ostatnym nemam viac co povedat, je jasne ze vies co chces a na co to potrebujes. Uvazujes spravne. Dobru volbu prajem, myslim ze varianty ktore si zmienila su dobre, mne z toho vychadza tiez najlepsie ta Eta, ale pocitaj ze nic nieje dokonale a iste obmedzenia tam budu vzdy bez ohladu na to koho nakoniec zvolis.
Kitchenaid vsecia obdivuju, ale nepoznam nikoho kto by ho pouzival, tak neviem posudit, papierovo sa mi zda 250W ako zalostne malo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18258
8.3.24 14:37

@IcePlanet7 Já KA mám a je naprosto boží. On má motor na jiném principu než ostatni roboty, takže to stačí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3910
8.3.24 14:42

@bertoldina Super, rad ta poznavam! A mozes mi prosim priblizit na co ho pouzivas a ako si s danou funkciou, pouzitim, obsluhou, cistenim a hlavne vyslednym produktom spokojna?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18258
8.3.24 15:00

@IcePlanet7 Používám ho na všechny druhy test, všechno utahne. Mám ho kvůli vetsi vaze permanentně na lince
Ta váha je výhoda - neskace.
Obsluha je jednoducha, stejně tak umývání- vse, až na balonovou metlu, dávám do myčky. Mám typ 185, takže vše nerez.
Z doplňků zatím používám struhadla, která jsou perfektní. Mám koupený mlýnek na maso, ale to se teprve chystám zprovoznit. Ty otvory jsou tam malé z bezpečnostních důvodů, ať si někdo neumele prsty.
Jsem s ním i po dvou letech moc spokojená.

Víc příslušenství má @Ba-stet, ale nevím, jak se tu teď objevuje. A další má @matkabagristy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66859
8.3.24 15:41
@IcePlanet7 píše:
@bertoldina Super, rad ta poznavam! A mozes mi prosim priblizit na co ho pouzivas a ako si s danou funkciou, pouzitim, obsluhou, cistenim a hlavne vyslednym produktom spokojna?

mam KA, nejlepsi robot ze vsech, vse utahne, nezanechava zadne zbytky. Pouzivam na slehani, hneteni, strouhani, krajeni… Kdysi mi poradili, at prikoupim misu. Vyplatilo se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
16.4.24 11:31

Dobrý den dámy,

Já se nyní také potýkám s výběrem robota. Včera jsem narazila na Instagramu na tuto reklamu české značky celokovových robotů Patricca. mají nyní jakou si akci i s fritézou zdarma. Když jsem se dívala, tak mají jak KA vše kovové a i upínání. Nemáte někdo prosím zkušenost, zatím se mi jeví poměr/cena/výkon jako adekvátní alternativa. :srdce:
 Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1