Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
No my si nebrali právníka na kontrolování smlouvy ale zapltili jsme nezávislého statika.. Přišlo nám to jako účelně vynaložené peníze..
Přeci jen dům se nekupuje na rok..
Edit.: I odhadce jsme si vybrali a zaplatili my a ne realitka (původně nabízeli svého odhadce, který odhad udělá) aby jsme měli skutečně nzávislý posudek..
@Kyarra určitě je dobrá volba, co radí @Almira-Alm pozvat si nějakého stavaře, statika, projektanta, aby vám domek posoudil. Nespoléhala bych na to, co vám řekne prodávající, natož makléř, ten chce hlavně prodat a získat provizi, což je jeho náplň práce. Pokud se vám smlouva nezdá, tak ať vám dají její návrh a nechte si ji posoudit jiným právníkem, nemusíte ji v tomto znění podepisovat, naopak můžete ustanovení přidat, ubrat, upravit, vy podepisujete tu smlouvu, realitka pak za to odpovídat nebude. Možná se i zeptat na stavební dokumentaci, popř. i na stavebním úřadě, abyste věděli vše o přívodech vody, odpady atd… Pokud se vám tedy na tom něco nepozdává. Přece jen nákup nemovitosti není za pár korun
Máme na nemovitost udělaný odhad + jsme ji prošli s kamarádem „od fochu“…žádná stavební dokumentace k domu není…jde nám teď spíš jen o to znění ve smlouvě. Kdybychom si nechali udělat např. odborný stavební posudek + smlouvu u právníka, tak se asi nedoplatíme…jak říkám, je to dům k rekonstrukci, ale zbavovat se takto de facto práva na jakékoliv další reklamace mi přijde divné…
Nám jednak barák prohlídla známá stavařka a na smlouvu jsme si vzali právníka a vyplatilo se to.
@Kyarra my meli smlouvu kontrolovanou pravnikem. V pomeru k cene nemovitosti, je to co zaplatite pravnikovi malickost. Jinak podobnou klauzuli jsme meli take (jen jinak formulovanou), dava se bezne u starych baraku, jde o to, ze jste seznameni s nynejsim stavem nemovitosti a prodavajici se zrika zodpovednosti za skryte vady. U starych baraku se casto narazi na nejake nemile prekvapeni, kdyz se do nej pustis, RK o nich nemusi vedet, tak se timhle brani.
@Kyarra Mě ta formulace přijde OK, prostě u starých baráků je vždycky nějaké překvapení ![]()
Mne to taky pripada v poradku, preci jenom kdyz nekde rozkopu barak, tak nemuzu vedet, co tam kde na nekoho vyskoci a nemuzu pak jako prodavajici za to vest zodpovednost…je rozdil viditelna vada a neviditelna..:)urcite by jste meli byt seznameni se stavem baraku, ale co se kde schovava v cihle nikdo nemuze vedet
![]()
Chápeš to ustanovení správně, ale je to poměrně standardní, nejčastěji se pouze uvádí, že kupující se seznámili se stavem nemovitosti a tím je ta odpovědnost za vady pokryta… Naopak je nestandardní (ale samozřejmě možná) úprava, která by vám zaručovala nějaké právní nároky pro případ, že by stav nemovitosti byl jiný než ve smlouvě popsaný (samozřejmě to předpokládá, že se ve smlouvě podrobně vymezí stav nemovitosti).
Jestli si máte nechat zkontrolovat smlouvu - no já nikdy nepochopím, že při investici zpravidla v řádu milionu/ů někdo chce mermomocí ušetřit pár tisíc za právníka. Opravdu tomu nerozumím a věř tomu, že případné právní problémy, které vyjdou najevo po podpisu smlouvy, jsou mnohem dražší než jen kontrola. Pokud už si teda tu smlouvu zkontrolovat nenecháte, tak když už nic jiného, hlavně ať je placení přes úschovu…
Děkuji všem za rady, chtěla jsem si prostě ověřit, zda ta formulace je standardní… ![]()
Ahoj, mám prosbu…kupujeme starší RD (budeme celý rekonstruovat) přes RK a dnes nám přišel návrh kupní smlouvy. Myslíte, že tomu můžu věřit, nebo si máme raději nechat smlouvu ještě ověřit právníkem? (což asi bude stát dost peněz navíc). Jak jste to řešili vy? Smlouva vypadá podrobná a asi má všechny právní náležitosti, nicméně jde mi hlavně o tento odstavec:
2. Smluvní strany se dohodly, že pokud se jakákoliv prohlášení či ujištění prodávajících, obsažené shora v odst. 1 tohoto článku této smlouvy, ukážou nebo se stanou nepravdivými, nepřesnými, neúplnými, matoucími, klamavými nebo zavádějícími, budou kupující oprávněni vůči prodávajícím požadovat buď slevu z kupní ceny ve výši, v jaké vzniklá škoda dle prokazatelných důkazů nastala, anebo uvedení takové skutečnosti do souladu s ujištěními a tvrzeními obsaženými v této smlouvě, anebo mají kupující právo v takovém případě od této smlouvy odstoupit. "Toto ustanovení se netýká vyskytnuvších se vad souvisejících se stářím předmětu převodu, které budou objeveny při případné rekonstrukci předmětu převodu a které v době prodeje nebyly prodávajícím známy.
Chápu, že berem starý barák, ale připadá mi, že takhle i kdyby nám to třeba spadlo při rekonstrukci na hlavu, tak holt máme smůlu
Jinak v jakém stavu je dům ve smlouvě není ani čárka…tak nevím 
Poradí někdo? Děkuji!!!