Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Azeretereza píše:
Hele, jak ti můžou rozvázat pracovní poměr? To není jen tak. A myslíš, že by se jim vyplatilo tě vyhodit, když by ti běžela výpovědní lhůta od března, standard jsou dva měsíce, to akorát vychází na květen, ale kdyby ti oni dali výpověď, museli by cvakat odstupný (samozřejmě pokud nemáš nějaký průsery, což asi nemáš), fakt si myslíš, že se jim to vyplatí? Pokud to není nějaká laboratoř pofidérní někde ve sklepě, ale třeba korporát nebo zavedená firma, tak jsem si jistá, že to neudělají. Jasný, je víc možností jak se tě zbavit, i třeba v rozporu se zákoníkem práce, nedělám si iluze, ale ono není tak jednoduchý někoho ze dne na den vylifrovat. Neboj se. Jen počítej s tím, že v květnu ti ukončí smlouvu.
Nejsem znalá moc právě tak jsem myslela, že to prostě jen tak jde :/ S tím počítám a to už alespoň takový průser nebude ne? Budu chvíli na ÚP a pak mateřská chvíli před porodem že? ![]()
@NiCash25 píše:
Nejsem znalá moc právě tak jsem myslela, že to prostě jen tak jde :/ S tím počítám a to už alespoň takový průser nebude ne? Budu chvíli na ÚP a pak mateřská chvíli před porodem že?
Jen tak to nejde. Na hodinu tě můžou vyrazit jen ve specifických případech, ty jsou popsaný v zákoníku práce, třeba za opakovanou neomluvenou absenci apod. Jen počítej i s tím, že se může stát, že ti budou dělat naschvály, aby tě vyštípali a šla jsi sama, ale jak píšu, pokud je to zavedená firma, nemělo by se to stat. Já mám zkušenost u soukromníka, tam proběhly hnusný podrazy, už nikdy víc. Jak je to s mateřskou a porodem nevím přesně, já těhotná nikdy nebyla. Předpokládám že to jde řešit před úřad práce, ale nevím, jak to tam je před mateřskou, protože tam chodíš s předpokladem, že chceš pracovat. Buď se tam přihlásíš, ale budeš muset akceptovat to, že tě můžou ještě nahnat do práce nebo budeš muset chodit na ty jejich schůzky, nebo se tam nepřihlásíš a budeš si sama platit zdravotní pojištění. Pokud by šlo třeba jen o měsíc na ÚP a pak mateřská, pak bych osobně na pracák nešla, zaplatila si zdravotko sama a máš svatej klid.