Laboratoř a těhotenství

15
15.2.22 20:11

Laboratoř a těhotenství

Zdravím všechny maminky a těhulky, chtěla bych se tu zeptat některé z vás, zda má někdo zkušenost s těhotenstvím a zároveň prací v laboratoři.
Ocitla jsem se v takovém začarovaném kruhu. Zjistila jsem, že jsem v 6tt na ultrazvuk jdu 24.2. aby mi to potvrdili. Každopádně pracuji v mikrobiologické laboratoři a smlouvu mám do 31.5. a poté by mi ji dali na dobu neurčitou. Řekla jsem vedoucí, že zatím jsem měla pozitivní dg papírky s hCG a vlastně nastal celkem problém. Řekla mi, že pokud se to potvrdí, tak v infekčním prostředí nemohu pracovat a nemá mě kam přeřadit a že to pravděpodobně po ohlášení těhotenství dál skončí výpovědí pracovního poměru. Co teď? Peníze potřebuju a nevím co dělat.
Můžou mě dát výpověď před tím než mi skončí smlouva? Když bych nemohla teda nikde pracovat, tak by mě na dohodu vyhodili a tím pádem mi zaplatili 3 platy nebo jak to je? Nebo mám na gyndě pak říct o neschopenku? Nechci dojít o mateřskou nebo vůbec o peníze nějak. Jsem úplně v háji. V dnešní době potřebujem každý peníz a čím víc, tím líp že. Je mi 25 let a mám prd našetřené protože jsem musela na vysokou že a pracuji teprve druhým rokem a s tím těhotenstvím no stalo se a nechci si to nechat vzít 😥 😥 Poraďte mi prosím co dělat nebo vaše zkušenosti no 😓 Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35814
15.2.22 20:24

Jako těhotnou té vyhodit nemůžou. Ale smlouvu ti nemusí prodloužit. Pokud pro tebe nemají vhodnou práci tak máš nárok být doma za 100% platu. Do neschopenky se nenech natlacit. Pokud máš odpracovano 270 dní v předchozích 2 letech tak ti mateřská vyjde když ti smlouva skončí k 31.5.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
15.2.22 20:30
@JancaS84 píše:
Jako těhotnou té vyhodit nemůžou. Ale smlouvu ti nemusí prodloužit. Pokud pro tebe nemají vhodnou práci tak máš nárok být doma za 100% platu. Do neschopenky se nenech natlacit. Pokud máš odpracovano 270 dní v předchozích 2 letech tak ti mateřská vyjde když ti smlouva skončí k 31.5.

To zní rozumně, moc děkuji. 270 dní splňuji 100000%

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7188
15.2.22 20:53

Dělala jsem v laborce, ne teda na mikračce, ale jinde, a u nás ihned přeřazovali na práci, kterou těhotná dělat může. Tzn. pomoc do kanceláře, nebo do jiný laborky, kde nedělali s chemickýma látkama. Takto mi to bylo řečeno i na pohovoru, jelikož jsem nastupovala asi v sedmadvaceti :mrgreen: Nikoho do neschopenky netlačili, protože každá ruka byla potřeba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101681
15.2.22 21:27
@Azeretereza píše:
Dělala jsem v laborce, ne teda na mikračce, ale jinde, a u nás ihned přeřazovali na práci, kterou těhotná dělat může. Tzn. pomoc do kanceláře, nebo do jiný laborky, kde nedělali s chemickýma látkama. Takto mi to bylo řečeno i na pohovoru, jelikož jsem nastupovala asi v sedmadvaceti :mrgreen: Nikoho do neschopenky netlačili, protože každá ruka byla potřeba.

Je příjemné cist, ze někteří zamestnavatele funguji :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
15.2.22 21:43
**@Azeretereza píše:
Dělala jsem v laborce, ne teda na mikračce, ale jinde, a u nás ihned přeřazovali na práci, kterou těhotná dělat může. Tzn. pomoc do kanceláře, nebo do jiný laborky, kde nedělali s chemickýma látkama. Takto mi to bylo řečeno i na pohovoru, jelikož jsem nastupovala asi v sedmadvaceti :mrgreen: Nikoho do neschopenky netlačili, protože každá ruka byla potřeba.I v případě poměru na dobu určitou jo? Mě řekla vedoucí, že kdyby jsem byla na dobu neurčitou, tak že by se práce našla, což je asi nesmysl že, když já tu práci tam mám do května ještě a řekla mi, že to nepůjde. Jsem z toho paf a byla jsem akorát ve stresu i teď jsem ale trochu míň, když vím, že se to dá i rozumně řešit. Mám milou hodnou vedoucí ale strašně zásadovou. Nemyslí to semnou zle ale to co mi řekla jsme moc nepobrala no. Řekla mi zkušenost její kamarádky z jiné labiny a právě proto mi řekla to, že by semnou pravděpodobně rozvázali pracovní poměr.
Musím to nějak vyřešit. Nemohu být bez peněz nebo nedej bože dlouho na neschopence za 60% platu…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35814
15.2.22 22:17

@NiCash25 píše:

Ne, těhotnou tě opravdu vyhodit nemůžou. Jsi chráněná i když máš smlouvu na dobu určitou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101681
16.2.22 05:58
@JancaS84 píše:
Ne, těhotnou tě opravdu vyhodit nemůžou. Jsi chráněná i když máš smlouvu na dobu určitou.

Akorát ji nemusi tu smlouvu prodlouzit, takze chranena je presne do konce kvetna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35814
16.2.22 07:02
@j.a.n.i1 píše:
Akorát ji nemusi tu smlouvu prodlouzit, takze chranena je presne do konce kvetna.

Ano, to sem ji psala hned v prvním příspěvku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7188
16.2.22 10:46

@NiCash25 píše:

Samozřejmě že i v případě doby určité, ale je to přesně, jak tu holky psaly - po skončení pracovní smlouvy normálně skončíš. Neprodlouží ti jí. To ale není vyhazov, ale naprosto běžná věc. Na to jsi bohužel měla myslet dřív.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7188
16.2.22 10:52
@j.a.n.i1 píše:
Je příjemné cist, ze někteří zamestnavatele funguji :palec:

Jo, tady to funguje, nicméně je to hlavně kvůli tomu, že je tam strašnej podstav. Takže jak jsem psala, každá ruka se hodí. A vím, že to tak opravdu je, protože když jsem odcházela, byla tam těhule těsně před odchodem na MD a opravdu jí vycházeli vstříc, dbalo se aby nic netahala, když jí bylo blbě, nikdo se nezlobil, že nepřišla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
16.2.22 10:57
@Azeretereza píše:
Samozřejmě že i v případě doby určité, ale je to přesně, jak tu holky psaly - po skončení pracovní smlouvy normálně skončíš. Neprodlouží ti jí. To ale není vyhazov, ale naprosto běžná věc. Na to jsi bohužel měla myslet dřív.

To je mi jasné, s tím počítám, ale jak jsem psala výš, tak mě bylo řečeno, že mě rozvážou pracovní poměr jakmile řeknu o těhotenství.. tak jsem z toho byla špatná, jak vystačíme s penězi atd

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101681
16.2.22 11:02
@NiCash25 píše:
To je mi jasné, s tím počítám, ale jak jsem psala výš, tak mě bylo řečeno, že mě rozvážou pracovní poměr jakmile řeknu o těhotenství.. tak jsem z toho byla špatná, jak vystačíme s penězi atd

Tak ale na to je dobré otevrit zakonik prace a zjistit co realne mohou a nemohou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7188
16.2.22 11:18
@NiCash25 píše:
To je mi jasné, s tím počítám, ale jak jsem psala výš, tak mě bylo řečeno, že mě rozvážou pracovní poměr jakmile řeknu o těhotenství.. tak jsem z toho byla špatná, jak vystačíme s penězi atd

Hele, jak ti můžou rozvázat pracovní poměr? To není jen tak. A myslíš, že by se jim vyplatilo tě vyhodit, když by ti běžela výpovědní lhůta od března, standard jsou dva měsíce, to akorát vychází na květen, ale kdyby ti oni dali výpověď, museli by cvakat odstupný (samozřejmě pokud nemáš nějaký průsery, což asi nemáš), fakt si myslíš, že se jim to vyplatí? Pokud to není nějaká laboratoř pofidérní někde ve sklepě, ale třeba korporát nebo zavedená firma, tak jsem si jistá, že to neudělají. Jasný, je víc možností jak se tě zbavit, i třeba v rozporu se zákoníkem práce, nedělám si iluze, ale ono není tak jednoduchý někoho ze dne na den vylifrovat. Neboj se. Jen počítej s tím, že v květnu ti ukončí smlouvu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7188
16.2.22 11:22
@NiCash25 píše:

A opravdu si vyčti někde nebo nech poradit, co můžou a co ne. Nemůžou tě nutit do neschopenky. Můžou tě nechat dokonce za 100% platu doma, kdyby pro tebe nebyla práce. Ale je jasný, že zaměstnavatelé hřeší na to, že lidi nechtějí dělat problémy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí