Poradna o autosedačkách
Štěpán Rybníček
Ahoj,
prosím o radu. Mám doma několik lahviček MAM zakoupených v roce 2007. Pila z nich dcera. Teď je chci používat pro druhé děcko, ale nevím, jestli jsou bezpečné co se týká BPA. Nevíte někdo, jestli MAM byli vždy bez BPA? Dá se to nějak zjistit? Nebo nemáte některá třeba doma starší obal, kde by bylo napsané z čeho je to vyrobené? Na samotných lahvičkách není žádná značka, žádné číslo podle kterého by se to dalo poznat. Díky.
Na lahvičce je troúhelníček (občas musíš hodně hledat, ale většinou ze spodu)
a musí v něm být PP nebo 05.
Jestli tam bude PC 07 vyhodit. ![]()
A ještě jedna věc díky který to poznáš. Pokud flaška půjde malinko zmáčknout je dobrá. Pokud vypadá jako sklo špatná. ![]()
Já vím, jednu už jsem vyhodila, ta byla NUK a měla tam trojuhelník a v něm 7 (naštěstí dcera jí nechtěla, tak z ní vůbec tenkrát nepila). Ale tyhle jsou barevné a skládá se víc dílů dohromady a na žádném díle jsem žádnou značku nenašla a obaly už samozřejmě taky nemám. Tak právě nevím, jak to zjistit, jestli jsou teda škodlivé nebo ne. Teď co mají v DM už mají přímo napsáno, že neobsahují BPA, ale nevím, jestli to tak bylo i před těmi 4 lety.
Tea píše:
Já vím, jednu už jsem vyhodila, ta byla NUK a měla tam trojuhelník a v něm 7 (naštěstí dcera jí nechtěla, tak z ní vůbec tenkrát nepila). Ale tyhle jsou barevné a skládá se víc dílů dohromady a na žádném díle jsem žádnou značku nenašla a obaly už samozřejmě taky nemám. Tak právě nevím, jak to zjistit, jestli jsou teda škodlivé nebo ne. Teď co mají v DM už mají přímo napsáno, že neobsahují BPA, ale nevím, jestli to tak bylo i před těmi 4 lety.
Tak jediná možnost je ta, jetli ti jde trošku zmáčknout (to je dobrá) nebo jestli připomíná sklo.
Já taky používám MaM a mám to napsané na tom spodnim díle, není to moc dobře vidět.
Ale myslim si, že by měli být v pořádku. ![]()
Jen tak pro zajímavost. Volala jsem na pobočku společnosti MAM a tam mě ujistili, že tyhle lahvičky vždycky byli nezávadné, tudíž nikdy BPA neobsahovaly. Jen je teď nový zákon, který ukládá povinnost vyloženě uvádět, že jsou bez BPA. Tak snad nekecají, budu je tedy dál používat. Jen jednu jsem si dokoupila novou a je fakt, že za ty 4 roky to mají víc vymakaný a opravdu na spodním díle je ten trojuhelník, na těch starých to prostě není.