Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, prosím je laringitida nakažlivá, děkujííí ![]()
https://www.emimino.cz/modules.php?…
https://www.emimino.cz/modules.php?…
ahoj jani,
našla jsme tu dvě diskuse o laryngitidě, tak zkus pohled v nich.
pa M.
Jako laryngitida se může u některých lidí projevit nějaká viróza. takže laryngitidou jako takovou se nakazit nedá, ale tím virem (kterej se projeví různě třeba rýmou kašlem a pod.) jo. Náš malej už dvě měl… snad to nebude často…
Klára
no mě jde o to, že mi má zítra přijet kamarádka a její prcek trpí na laringitidy, a na dnešek v noci ho to zase trápilo, prý přes den nic… tak já nevím, jestli jí mám návštěvu odmítnout…
Nevím, my přes den taky nic nemáme… takže pokud jí ve dne opravdu nekašle a nesmrká, tak bych se nebála…
Klára
Dobry vecer,poradi mi prosim nekdo,zda pri laringitide lze podat diteti rektalne Diazepam v tube? Jsme mimo civilizaci a na triletaka se neco chysta. Dekuji
Syn měl laringitidu na podzim a teda dávali jsme dithiaden plus léky na horečku a dýchat chladný vzduch, takže spal pod peřinou s kulichem na hlavě u otevřeného okna.
@lucielorenc Ano rady znam,ale jde mi o zachvat kdy se dite az dusi.
Že by se dával diazepam jsem nikdy neslyšela, preventivně spíš léky na alergii např. dithiaden či kortikoidy od lékaře. Ale zkuste si zavolat na pohotovost, poradí Vám.
@yse no syn vyloženě sipal a já volala na pohotovost a tam mi řekli toto, kdyby se to zhoršilo, tak volat rychlou. Naštěstí u nás ten dithiaden zabral, plus dát ještě něco i na suchý kašel, nebo kalciovy sirup. Ráno jsme pak šli k dr… diazepam se podle mě dává u vysokých horeček jako prevence febrilnich křečí. Snad se najde ještě někdo, kdo poradí
@yse píše:
@lucielorenc Ano rady znam,ale jde mi o zachvat kdy se dite az dusi.
Určitě bych nedala diazepam…to je sedativum a otok to nezmírní. Stav může spíše zhoršit…tím, že dítě bude pod sedativy nebude schopné vyvíjet takovou sílu při dýchání pokud přijde dušnost.
V akutních stavech se podávají antihistaminika…např..fenistil kapky (volně prodejné), dithiaden, prothazin.
Pokud se laryngitidy opakují a dítě trpí dušností kde nezabere ani studený vzduch, tak bych si řekla o prednison čípky nebo tablety…ty jsou ale na předpis. Prý se rectodelt již od roku 2015 neprodává.