Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chci se zeptat na Plané neštovice. Kamarádka má dvě děti, které prodělávají PN a moje babička mi říká, že si máme pro ně dojet. Ať to máme za sebou!? Já ale se v tom nepohybuju. Myslím si, že je to blbost. Tak se ptám ..........
Díky
Ahoj.
My je take shanime
, ale jak jsem videla, mas doma jeste ne rocni miminko, takze u nej bych pockala az tak do dvou let - to mi rekl Dr. Jinak jsem pro planovane nakazeni
- lepsi nez pak v lete, kdy to muze vic svedit, nebo to narusi plany s dovolenou atd…
H.
Mandíčku,
kamarádka má holčičku, která teď prodělává plané neštovice a já jsem měla přesně takový nápad, jako tvoje babička: že si pro ně dojedu
. Říkala jsem si, že je zima, nechystáme se na dovolenou, a že by tedy bylo dobré je plánovaně prodělat.
Jenže jsme zjistili, že je manžel neměl. Očkování odmítá
a nakazit se nechce, takže zatím odkládáme problém na neurčito.
Ale budu ho dále přemlouvat. pa M.
Jóóóó, neštovičky to je něco - moje 4 dcera je měla minulý týden a dnes se mi osipala i roční holčinka. Neštovice mi nebaví, štvou mě a nemám je ráda, chytly to ve školce. Nicméně je velká pravděpodobnost, že je každý jednou chytne a zima je nejlepší - venku je hnusně, ve školce jsou všichni stejně nemocní, na dovolenou se taky moc nejezdí, takže se nám to celkem hodilo. Nejhorší průběh mají dospělí, takže manžela donuť ať jde na vakcínu nebo bude děsně trpět, může to způsobit i zánět varlat - a pak budeš trpět i ty ![]()
Především zvaž v jaké jsou tvoje děti zdravotní kondici, pokud byly nemocné a jsou oslabené, tak na to radši zapomeň - neštovice jsou hrozně náročné a vyčerpávají organizmus.
PS A nejlepší je když je mají obě děti dohromady (což se nám nepoštěstilo) - nemusíš pak uklízet ten čurbes po pudru a genciánce 2×, a stejně se s tím nemůže ven, takže já jsem už s dětma téměř měsíc doma… ![]()
Nevíte náhodou někdo, jestli pokud zrovna dcera bere ATB na průdušky, tak jestli to může zmírnit průběh neštovic? Dík
Bubina
No já si myslim že je to blbost takhle naschvál se snažit nakazit děti nějakou nemocí ![]()
Ahojky, my jsme meli nestovice pres Silvestra, napred starsi, prinesl je ze skolky, od nej to chytla dcerka a neter. Jsem rada, ze jsme si to odbyli. bohuzel jsme k tomu jeste prosli vsichni nejakou chripkou.
Chtela jsem je cilene nakazit, nez sel synek do skolky, ale nejak nebyla prilezitosta ockovani mi prislo zbytecne. Rozhodne je lepsi se „nakazit kontrolovane“ a v zime. Venku je hnusne, tak neni ta zle sedet doma. Pri predstave ze v lete nevylezem mesic na hriste ![]()
Tak sup sup at nepropasnete infekcni obdobi ![]()
Mata
Ahoj holky. Proč chcete nechat nakazit schválně dítě neštovicemi? Kvůli dovolený? Vždyť by je chytlo samo při oslabené imunitě, takhle mu ji akorát rozhodíte. Dělat se to nemá.
Já neměla ještě ani jednu dětskou nemoc, a to jsem chodila do školky, školy.
Maťo,
ale naše malá má jen (skoro) 11 měsíců. Hromix psal, že do 1 roku je to problém.
Ahojky,
tak k tomu máme myslím také co říct… Naše malá prodělala neštovice po Novém roce. Chytily jsme je od bratránka o kterém jsme ještě nevěděli, že je infekční. Osypal se tři dny na to, co jsme se viděli. Marianka je pak chytila za necelých čtrnáct dní.
Průběh byl docela v pohodě (říkám teď:-)), i když je měla borůvka i v pusince. Díky Bohu si je ale ve fázi stroupků neškrábala a tak jsme to přečkali docela dobře. Jsem ráda, že jsme je prodělali v zimě a v takovém věku, ve kterém byla. Představa, že si naplánujeme dovolenou, nebo už budeme mít druhé dítě a chytnou to obě…
Nejhorší pro mě asi bylo být s ní těch 11 dní kdy byla infekční zavřená doma. To jsem pak, když přišel manžel z práce musela jít ven, aspoň na hodinku projít se po hlavní třídě:-).
V tu dobu, kdy byla Marianka infekční jsme tu měli kamarádku s holčičkou, kterou nechala nakazit záměrně (myslím ale, že je doposud nechytly). Kdybych byla v její kůži, udělala bych to stejně, protože se chystala po třech letech do práce a nechtěla aby jí to malá přinesla ze školky jen co nastoupí.
Takže já jsem klidně pro, dojeď si pro ně, lepší chytit to plánovaně, než nečekaně a v „nevhodnou“ dobu…
Samozřejmě ale každý člověk na to má jiný názor, tak mě holky neukamenujte:-).
Hezký večer.
Slanka*
Ahoj,
já byla zrovna včera na odběru krve, abych si nechala zjistit, jestli mám proti planým neštovicím protilátky (mamka si totiž nepamatuje, jestli jsem je měla - dle karty ne). Dr. mi říkala, že protilátky mít můžu, i když jsem je neprodělala. A taky mi říkala, že se svou dcerou takhle absolvovala „neštovicovou turistiku“ - bezvýsledně, dcera se nenakazila. Já se zřejmě o záměrné nakažení pokoušet nebudu - navíc pokud se zjistí, že protilátky nemám, vznikne další problém, protože se sice můžu nechat naočkovat, ale dle doktora z infekčního budu pro změnu 14 dní po naočkování infekční já (čímž můžu ohrozit Aničku a všechny, se kterými přijdu do styku a neštovice neměli) a navíc můžu prodělat slabou formu neštovic. A teď babo raď.
Světlana
Mandicku, Frederice je ted teprv 9 mesicu… snasela je dobre, mela jen par pupinku, teplotu zadnou… jasne neni to zaruka… nase detska mi rikala, ze po tech pul roce je chytit muze a nemusi, ze zalezi na tom kolik ma protilatek jeste ode me z briska, kojeni pry na to nema vliv… mozna proto mela mnohem min pupinku nez bracha, ze jeste fungovaly protilatky ode me…
M.
Jo a souhlasim s Slankou, ze pro ty maminky, co se chystaji ve trech letech do prace, je lepsi, kdyz si deti prodelaji nestovice pred nastupem do skolky. Ony si totiz ve skolce musi zvyknout na ty ostatni a par mesicu trva, nez se vsechny naimunizujou na stejnou vlnu.. je to kazdou chvili nejaky kasel a ryma… a v praci by ty osetrovacky nemusel moc dobre pusobit…
Mata
Ahoj jeste jednou.
Vzkaz pro vsechny, kteri odsuzuji planovane nakazeni.
Mam kamarada, ten nestovice chytil az ve 33 letech, bohuzel s komplikaci zanetu mozkovych blan, slo mu doslova o zivot!
Takze je vazne lepsi to prodelat drive, nez pak pozdeji s vetsi pravdepodobnosti komplikaci…
Samozrejme nejsem lekar, ale se 2 jsem to konzultovala a nikdo mi nerikal, ze bych uvazovala spatne, ze je blbost nechat deti nakazit…
H.
Brrr neštovice to je nemoc, které se děsim, ale zároven bych chtěla, aby je měl malý za sebou jenže je neměl náš táta tak já nevim, co bysme dělali kdyby je chytil.Chytne je vždy člověk, co je něměl???Docela z toho mám strach…spíš až se někde neštovky vyskytnou nechám mrnouse nakazit a odjedu s ním do doby infekčnosti pryč nebo at tatik chodí spát jinam.Stejně je ted věčně v práci.
No můžu vám říct, že já jsem je prodělala ve 20 letech. A byla to asi nejhorší nemoc co si pamatuju. Ležela jsem jak lazar a byla jsem ráda, že aspoň dýchám. nehledě na to, že jsem ty pupeny měla úplně všude a jeden vedle druhýho.
Nevím, jestli je dobré si pro ně dojet, ale určitě prodělat, když jsou děti malé. Není to tak hrozné a nehrozí komplikace.