Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Souhlasím s Hromix! Nechci nikoho děsit, ale moje teta mi říkala, že nějaký její známý je chytil v 35 letech, měl vysoké horečky a museli mu vzít jednu ledvinu. Zůstal v invalidním důchodu. Prý se to v dospělosti většinou objeví buď na srdci (zánět osrdečníku, na plicích, na játrech, ledvinách…).
Nechci nikoho strašit, chraň Bůh, jen dávám dál co jsem slyšela. A že těch případů jsem slyšela víc, radši je tu ale zmiňovat nebudu. Abych nevypadala, že slepičím „jedna paní povídala“.
Každý ať posoudí sám…
Nicméně hodně štěstí všem nenakaženým dospělým.
Slanka*
AHOJKY,
všem děkuji za rady.
Chceme si pro ně dojet, protože se to blíží k našemu kraji a mohlo by to přijít až začne jaro a to by jsme byli hodně smutní. Ale …???
Nevíte někdo, co je pravdy na tom, že PN jsou nakažlivé jen 4-5 dní a pak nakažlivé nejsou???
Teri
Ano, je to tak, sú nákazlivé tak deň - dva pred výsevom a potom len pár dní, možno tri…
Gabika
Kdyby to někoho zajímalo, tak jak to psala Gabika, ale je to 5 dní. Jinak odkaz:
http://www.stripky.cz/…nfekcni.html#4
Já jsem měla neštovice ve svých 33 letech a průběh byl velice lehký, přestože doktorka nejdříve strašila, že s tím můžu být nemocná až 6 týdnů. Ale to asi byla náhoda.
V každém případě svého prcka nechám nakazit hned, jak to půjde a nebudu riskovat, že to dostane v pozdějším věku. U chlapů je to mnohem nebezpečnější a může to snad končit i impotencí.
A infekční jsi prý jak před výsevem tak až do doby, než ti spadne poslední strup, protože i ty samy o sobě mohou někoho nakazit.
Je to jak psala Evik. Dotyčný je infekční 4-5 dnů před výsevem pupínků (my je chytili 3 den před „výsevem bratránka“, zajímavá věta:-)) a pak až do doby zaschnutí posledních krust. To je tak 10-11 dnů. Celou tu dobu je dítě či dospělý prudce infekční. Pravděpodobnost infekce, když jste s nakaženým ve stejné místnosti je 90%. Nejvíce infekční jsou děti v době, kdy praskají puchýřky (infekce se šíří nejlépe z puchýřků), chytit se ale dají ze vzduchu apod.
Hezký víkend!
Slanka*
Dcera nastoupila do skolky a po tydnu se tam objevily nestovice. Jelikoz pred nastupem nebyla moznost „nechat se nakazit“, tak jsem ji pred nastupem do skolky nechala naockovat.
Stalo mne to necelych 1.500,– a klid, ze pri eventuelni nakaze nebudu hned po nastupu do prace doma na paragrafu az tri nedele.
Navic ockovani pusobi v dospelosti proti pasovemu oparu (pokud prodelate nestovice mate vir pasoveho oparu dozivotne v sobe). Sama jsem ho mela v dospelosti 2× a nic prijemneho.
Jestli se nepletu tak panskou impotenci zpusobuji snad priusnice…pokud je prodela chlap v produktivnim veku…
Hanka
Tohle je na tom výše zmiňovaném odkazu, pokud se někomu nechce klikat:
"Plané neštovice - varicella
Příznaky:
Průběh:
Léčba:
Kdy volat lékaře:
Jak zmírnit svědění a zabránit škrábání?
„Příušnice mohou způsobit zánět mozkových blan, slinivky břišní, a varlat.“
A my už jsme byly u kamarádky. Nejspíš je dostaneme, protože se jim PN zrovna „rozjely“. Budeme to mít, alespoň pod kontrolou a nepříjde to znenadání. A holky se nebudou muset ani obávat, když třeba budou jednou těhotné, že by mohly dostat PN. Protože:„V některých případech, např.: když matka dostane plané neštovice do pěti dnů před porodem tak hrozí nebezpečí těžkého průběhu tohoto onemocnění u novorozence.“
Ahoj Teri
Mandíčku, tak dej pak vědět, jestli je holky chytily a jak je snášíte. Držím palce!!!
Slanka*
Díky za odkaz, velmi podnětné. Nevíte, může se stát, že to chytnou i děti, které byly naočkované? Fazole.
Fazole, i naockovane deti mohou chytnout nestovice, ale maji jen minimalni prubeh a priznaky, napriklad par pupinku a bez teplot. Aspon to jsem se docetla na www.nestovice.cz, rikal to tam v poradne lekar.
Hanka
Ahojky,
tak starší Anetka má téměř po neštovicích. I když nebyla očkovaná, tak průběh byl vcelku hladký. Jeden den měla teplotu, hodně pupínku, ale byla statečná. Myslela jsem, že to bude horší. A ta mladší Kačenka ještě zatím nic, ale stále je v inkubační době. No aspoň můžeme chodit ven a třeba to ani nechytí. Pediatr nám říkal, že po 10-ti dnech můžeme jít ven, i když bude mít Anetka stroupky, takže to fakt není taková tragédie. A je možný, že to Kačenka ani nechytla, i když ta pravděpodobnost je malá.
Chtěla jsem Vám napsat, aby jste věděly, jak to u nás dopadlo.
Mějte se Teri
Ahoj chtěla bycch se zeptat byli jsme minulý týden na horách a byla tam s námi holčička s neštovicema prý už je ma osmý den a doktorka jim řekla že nejsou infekční v sobotu mám jet na další hory a bojím se,že to malá chytla.Jedou s námi známí a kamarádka je těhotná k tomu v poslední době 3krát potratila. Díky za rady zuzan.