Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zuzan, asi to nebudeš chtít slyšet, ale já být Tebou, radši bych nic neriskovala a zůstala doma… Nám se tohle přihodilo minulý rok (2006) těsně po Vánocích. 25-tého a 26-tého jsme se potkali na povánočních návštěvách s příbuznýma, také s jejich 4-letým Dominičkem, který měl neštovice (o kterých ještě ale nikdo nevěděl, osypal se až čtvrtý den co jsme se potkali). Měli jsme jet na Silvestra se známýma a partou lidí na víkend na hory a co myslíš, zůstali jsme radši doma. Byla tam totiž jedna těhotná, tři děti a jeden dospělý, který neštovice neměl. A nakonec se ukázalo, že jsme udělali dobře, protože je naše tenkrát 1a1/2 roční dcera chytila… Takže já být Tebou asi bych zůstala doma, než riskovat… Mimochodem děti jsou infekční deset dnů!!! Ten osmý den mi přijde ještě nakažlivý, vím, jaký jsme měli průběh my.
Tak hodně štěstí, ať máte klidný průběh pokud vás nešťáky dostihnou! A ať se rozhodneš jakkoliv pro dobro všech:-)
Slanka*
za jak dlouho se to u ní projevilo my jsme se potkali 23.2 a jedeme až 10.3 třeba by se to projevilo dřív.Asi nechám doma jenom jí starší syn už je měl.Ta dovolenená byla docela drahá zuzan.
Zuzan, my jsme měli inkubační dobu velmi krátkou (až se pan doktor divil) jen deset, nebo jedenáct dní. Ale na tom nezáleží! Dítě je infekční už čtyři, nebo pět dní před výsevem pupínků…
S*
ahoj tak těhotná kámoška už neštovice měla a prý se nebojí jejich holčička je sice neměla,ale taky to prý nevadí.Zatím se nám nic neudělalo tak jedem a jestli se jí to projeví tam tak jí manža odveze k babičce tak doufám že to mít nebudem vůbec ahoj Zuzan.
Ahoj,
nevíte jak probíhají neštovice u miminek?
Mám syna 2roky a ten právě teď prodělává neštovice. S největší pravděpodobností to dostane i moje 2měsíční dcera. Nemáte někdo nějakou zkušenost jaký průběh mají neštovice u takhle malých dětí.
Díky moc
Jana
Nevím jak probíhají obecně je to nejlepší prodělat mezi 3 až6 rokem.Moje kamarádka to takhle měla taky synovy dva roky a miminko a malá to nechytila i když je vůbec od sebe neizolovala protože mají byt 1+1. Jestli kojíš tak to třeba nechytne Zuzan.
Ahoj, nevíte jestli se dají prodělat neštovice jen se 4 pupínky na obličeji a bez teplot?
Byli jsme v kolektivu,kde holčička 2 dny na to dostala neštovice a malýmu(skoro 3 roky) se pak udělaly přes noc 2 pupínkyna tváři(za další dva dny další 2 u spánku). Já to měla celou dobu za štípance, ale okolí mě nahlodalo, jestli prý nemáme neštovice. ![]()
Jde mi hlavně o to, abychom věděli jestli syn prodělal neštovice nebo ne. Dá se to nějak zpětně zjistit,třeba odběrem krve?
Díky napřihlášena Valentine
Ahojky, posouvám diskuzi nahoru.
Snad někdo bue vědět a odpoví mi. ![]()
Valentine
Jde to zjistit odběrem krve, pokud ti to ale lékař nedoporučí, tak to stojí 600,–.
Myslím, že není obvyklé mít jen čtyři pupínky, ale proč ne ![]()
Ještě mrkni na www.nestovice.cz ![]()
Ahoj,moje dcera má teď 8.den neštovice a já mám za chvíli termín porodu,pupínky už zasychají a prý tak 10.den už infekční není,ale chci se zeptat,jestli třeba nevadí když malá chytala na nějaké věci pro miminko-postýlku a tak,jestli se nemůže nakazit,nikde nemůžu najít,jestli ty viry přežívají nebo se dá nakazit jen přímým kontaktem s nakaženým? Děkuji moc za odpovědi
já nechala syna proti nim očkovat.Zítra se nám narodí druhé mimi a opět ho nemám očkovat.Proč to prodělávat a 14 dnů protrpět doma s dětma??
Ahoj, nám řekli přímý kontakt s nakaženým. Věci, které dcera ošmatala můžeš pro jistotu vyprat či umýt, ale nemělo by se nic stát. Jinak jak pupínky zaschnou, už není dcera infekční. Máme to za sebou čerstvě, řešili jsme to samé, protože jak je chytl, tak švagrová TP a ex, ke kterému mladý jezdí, bydlí ve stejném domě. Vše dobře dopadlo, stačilo, že nebyly v přímém kontaktu, mimčo zdravé, nikdo jiný to nechytl..
@Sazkarka Očkování není jistota, že je nechytí. Jen bude mít lehčí průběh, ale šance, že je dostane, je tam jen o chlup menší jak u neočkovaného. Po proděllaných je doživotní imunita…
@creaters Nie, z toho ich určite miminko nechytí, prenáša sa podobne ako chrípka, sú veľmi nákazlivé, ale len pri priamom kontakte. Okrem toho, predpokladám, že ty si ich prekonala, takže pár mesiacov po narodení budú u miminka pretrvávať protilátky, ktoré si odovzdala placentou.
@Sazkarka Pretože po prekonaní je imunita doživotná, pretože očkovanie chráni len po krátke obdobie, a i to nie 100%, takže očkovaním tú chorobu hlavne presúvaš na neskôr.
Holky a nechali jste někdo nakazít přes oblečení? Že jste oblékli do oblečení nakaženého? Funguje to? Máme teď možnost ale jen touto cestou, přímý kontakt bohužel možný není 🥲