Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobry den, procetla jsem snad vsechny diskuze tady, ale nenasla jsem odpoved. Ty nocni zachvaty jsou jenom jednou a jednu noc. Ndbo to byva i vicekrat za sebou? Mam dve dcerky. Obe nemocne, mladsi to chytla od starsi. Tu nemoc ma od vcera. Cekala jsem, ze dnesni noc bude ta nejhorsi, ale az na obcasne buzeni a zakaslani se nic jineho neudalo. Kdy si opravdu muzu rict, ze je nejhorsi zazehnane? Nebo mam cekat, ze to teprve prijde? Urcite tu jsou zkusene maminky!!
A chci se zeptat, zda by jako prevence pred touto nemoci pomaha cisticka vzduchu?
U mé nejstarší dcery byly záchvaty hlavně v noci.. kašel je takový kokrhavý, hodně vvysilující a hlavně neustupující
Od dr. mám doma jako záchranu čípky rectodelt. Jinak při slabších záchvatech pomáhá ledový vzduch
Prevence v podstatě neexistuje. I když přes den vím, že záchvat v noci přijde, tak tomu stejně nijak nezabráním. A to mu dám všechny kapky, co nám napsaly ve špitále, udělám zábal na krk, pustím zvlhčovač…
A doma máme Rectodelt.
U nás to bylo vždycky jen jednu noc, nikdy 2 noci po sobě. nám jako prevence pomáhá Aerius, když ho bere, tak záchvat nikdy neměl..měl ho předminulý prosinec, pak vloni únor a duben, slabý v červenci, od té doby bere aerius celkem pravidelně(občas zapomenu, ale jinak denně), a od té doby měl jen velmi slabý v září, kdy jsme byli u moře, a tam jsme aerius vysadila..po 4 dnech ten záchvat dostal..ale slabý, stejně jako ten v červenci. rectodelt jsem potřebovala naposledy v tom dubnu.
Prevence u nas byla vzdy podchytit i tu nejneskodnejsi vodovou rymu, laryngidu meli kluci jako dusledek stekani rymy do krku. Pokud jsem vcas zasahla s odsavackou a kapkami do nosu, laryngitida se nekonala.
Nejmladsi ted mel zadni rymu, ktera se nijak neprojevila, az pak se spustila vpredu, pomohlo prestat topit, pak se to prestalo rozvijet a zustalo jen u duteho kasle, dohromady dve noci, dostaval jitrocelovy sirup pres den, pak kasel konecne zmokrel.
Zvlhcovac je dobrý, pořídili jsme taky, ideálně ten na aromaterapii, kvalitní oleje dokáží i bakterie likvidovat. Doporučila bych všem i eucasol a tymianovy krém, vydrží dlouho a jsou super prevenci onemocneni. Kdo da teda přednost justu před lékárnou, pak máme výbornou zkušenost s tannen sirupem, při problémech dávám po pul lzicce denně http://www.justnahrin.cz/…tannen-sirup
U nás trpí na laryngitidu hlavně mladší. Jako prevence je dobré nasadit s rýmou zároveň fenistil. Nebo třeba Aerius, ale ten je pouze na předpis, fenistil se dá volně koupit. Holky ho obě mají od podzimu a přesto teď Adélka slabší záchvat měla. No a jinak takové to obecné, chladný vzduch na spaní, zvlhčovat, podložit postel.
Bohuzel prevence neexistuje, peoste je to nepritel ktery prijde necekan a nezvan.
Pokud v noci prijde zachvat tak otevru okno a malyho zabalim a posasim k oknu aby se nadychal studenyho vzduchu ale stejne mu musim dat cipek, vetsnou ma jeden az dva zachvaty za noc a rano po laryngitide ani pamatka, pouze teda kasel.
Takze dostane rano a odpolko mucosolvan a fenistil a na noc dithiaden a sinecod, takhle to davam par dni a pak je to dobry.
U nás bylo vyhráno ve chvíli, kdy začala dcera odkašlávat. Takže jakmile jsem ji uslyšela kašlat suchým kašlem, okamžitě jsem do ní začala lít sirup na zvlhčení a odkašlávání. A samozřejmě aerius a k posteli zvlhčovač. Tento postup nám pomohl. Když jsem to podcenila, měli jsem vždy pernou noc.
Jednou měla dcera čtyřdenní „záchvat“, měla ten příšerný kašel i přes den, v noci, trvalo to fakt dlouho, byla vyčerpaná a já strachem bez sebe. Dostala kortikoidy a postupně to přešlo. Letos od září měla Luivac a Montelar a světe div se, ani jedna lary zatím. ŤUK ŤUK ŤUK. ![]()
Dcera (2,5r) ležela s laryngitidou 2× v nemocnici. Poprvé v půl roce, podruhé v roce a kousek.
Záchvat byl 1× za noc, ale pořádný. Předcházel pořádně pískavý kašel a nemožnost dýchat.
Nasadili nám 2× denně kortikoidy(foukátko) s dianózou astma. PO měsíci jsem jí začala foukat jen 1 denně, pak jsem vysadila úplně.
Už to bude rok, co je bez záchvatu. Odsáváme nos, učím ji smrkat, pořádně na noc větrám. Když se vzbudím v noci, ještě jednou jí pořádně vyvětrám.
Odmítla jsem do malého dítěte cpát na trvalo léky.
@Everyone uz z toho duvodu ji porid tymianovy krem. Ale urcite znas a mas. No a ten eucasol jednim strinutim desinfikuje 80% bakterii v prostoru. Vyborna vec bez ktere uz s ditetem nechci byt. Fakt doporucuji a vydrzi dost dlouho.
My to chytly od táty. Včera to začalo, čekala jsem co v noci přijde a nic v pohodě. Dnes pokračuje, čekala jsem, že dnes to bude lepší. Starší to má už za sebou, teď už jen Mucosolvan na odkašlávání. Jak dlouho to trvalo u vás než se to rozjelo do záchvatu???
@MarketinkaKopretinka
Ne, tymiánov krém nemám a neznám. Na co je to dobré? Případně, jak se to přesně jmenuje a od jakého výrobce?
A nevite zda muzu dat 10.mesucni dithiaden na noc? To dostala starsi na noc!