Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, máte nějaké tipy, jak omezit riziko laryng. záchvatu v noci na minimum? Jsme v Chorvatsku a dnes v noci syn trochu chrčel, od rána má ten štěkavý kašel. Tak se bojím, co přijde v noci. Syn na to trpí a fortecortin, který na to máme jsem nechala doma
Mám pouze jednu dávku fenistil kapek, tak jestli mu je dát preventivně večer nebo počkat, Až pokud se záchvat rozjede? Je tu klimatizace, tak jestli ji pustit, aby tu byl chladný vzduch nebo radši ne, ať z ní ještě nenastydne víc?
Dulezity je chladny vzduch, coz se v teplych mesicich resi treba stoupnutim k mrazaku, jinak kdyz sem tohle resila u dcery, tak mi primar na detskem rikal, ze ditko potrebuje otevrit za pomoci cerstveho a chladneho vzduchu ty dychaci cesty a to i za cenu lehkeho prochladnuti. Nebojte, at ma na spani vyvysenou polohu, Fenistil kapky spis na vecer dat, kdyztak bych se pozeptala na nejaky ten kaslaci sirup. Nevim, zda jste v hotelu nebo nekde na vlastni pest, ale nasi obdobu napr Stoptussinu sehnat jit musi, pozeptala bych se. Drzim palce, at je to ok
![]()
@gerose ja mam zlusenost jen v zime - vetram, zvysene pod hlavu (treba celou postylku nebo velky polstar). Vsude rozvesene mokre rucniky, i pres postylku ho mel. Take jsem kapala tea tree na mokrou plinku. Jednu noc jsme takto preckali, ale dalsi se to stejne rozjelo a skoncili jsme v nemocnici. Studeny vzduch se doporucuje, ale syn to mel v zime, ted v lete nevim, ale asi holt ta klimatizace… Mne v nemocnici rikali, at otevru v lete mrazak pri zachvatu, coz v teplem lete asi tezko bude spatnu mrazaku jako prevence, to bych zapla tu klimatizaci. A kdyz jste u more, mohlo by pomoct si myslim uz jen ovzdusi
@gerose hrtan aby neotekl musí být v chladu tskže bych radila se přivléknout arradši dala na chlad. V noci mít podlouženou hlavu aby byl hrtan mírně otevřený na tom záleží a dávat na noc dithiaden jestli máte. Nevím jak je syn starý od 6 let půlku jinak čtvrtku. A dávejte mu přes den na krk jestli máte nahřaty šatek nebo utěrku a promastit něčím krk a obvazat. Přes noc ještě můžu poradit vlhkou osušku přes židli.
Ale tu studenou klimu bych zvolila kdyby se blizila laryngitida a její chrapot.
Omlouvám se za chyby píšu z mobilu.
Preventivně nepomůže nic, pokud můžeš, zaskoč do lékárny pro Sinecod. Dávej mu ho po celý den, večer ještě k tomu přihoď Fenistil a dej mu třeba i ze spaní kolem 10 studený obklad na krk. A pak děj se vůle boží.
Není tam někde v okolí nějaká poliklinika, kde by ti ten Fortecortin dali?
Klimatizaci bych nepouštěla na něj zbytečně, pokud má záchvat přijít, tak přijde. A pak už jen mrazák pokud máte na pokoji.
S klimoškou může akorát ještě dostat rýmu a bude to horší.
My zatím taky máme zkušenosti jen v zimě. Na pokoji mrazak bohužel nemáme, v případě záchvatu bychom asi šli dýchat klimatizací do auta. Sebou mám prospan, dám mu ho přes den a večer tedy ten fenistil. Snad to případně zvládneme sami, bohužel už jsme několikrát skončili v nemocnici