Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj, chtěla jsem se jen zeptat, jestli někdo používáte tyto plenky, jaká je první investice, chtěla bych je vyzkoušet. Střídala bych je s jednorázovkama. Jednorázovky přes den a látkové na noc.
Dávala jsem na noc staršímu rok, točila jsem 3ks, většinu času sušené v sušičce, teď už jsou na druhého takové trochu vetché, na noc máme anavy a bumhuggera dávám přes den.
Bylo potřeba je docpat na tu noc, dávala jsem k tomu většinou dvě vkládačky babyidea bambusové krátké.
Nicméně záměr látkovat v noci a jednorázovky na den - nechápu, proč?
Plíny se musí maximálně po 3dnech vyprat, jinak ti zplesnivěj, to budeš teda prát tři plíny v pračce? ![]()
A celkově mi teda uniká smysl, většinou látkování na noc je taková „vyšší meta“, začíná se spíš látkou na den na doma ![]()
Noooo, právě proto se ptám, vůbec o tom nic nevím, nechám si poradit. Tak jinak, na doma látkové a na cesty jednorázové. Takže gladys, co přesně nakoupit, píšu si seznam ![]()
@Chatrnka
Nemůžu ti poradit konkrétně kup tohle a tohle a vydržíš s tím až do konce, i mě osobně se plínové preference mění.
Příklad - u staršího jsem dávala nejdřív čtverce do skladu a pulky. Potom cca od 4m haipa daipa pastelky a pulky. Pak jsem objevila vlňáky. Posléze také vázačky, takže jsme jeli většinou hhs a natahovací vlňáky. Pak jsem přišla na chuť i disanám
S nástupem sušičky jsem koupila i nějaké kalhotkové plínky (doma mi to dost blbě schlo, tak jsem předtím nemohla mít moc nasákavé plínky…)To bylo tak do roka. V 15m jsem začla posazovat na nočník, vytáhla jsem vícevrstvé, které mi do té doby nic neříkali a jen se mi tu váleli, koupila flísové svrchní gatě, kterým jsem do té doby nemohla přijít na jméno a dávala plínku na rovno do flísáků
Mezitím taky nějaké itti bitti, kapsovky fuzzi bunz…
Osobně považuju pro začátečníka nejlepší čtverce, pulky, snappi sponku, nějaké ty vkládačky (jedině bambusové, bavlna nemá cenu, to tam dítku můžeš strčit žínku za 15korun a vyjde to savostí na stejno jako bavněná vkládačka ze speciálního obchodu
). A pak dokupovat dle potřeby, dle preferencí, dle dítěte (jsou třeba děti, které kadí tuhý bobky snad hned, tam ti stačí plína na rovno, jiné mají kašovitou stlici do 1,5roku, tam potřebuješ něco, co těsní).
A hlavně, je potřeba si to vyzkoušet, někdo zjistí, že mu kyblík s plínkama překáží, nebaví ho to strkat a vytahovat z pračky a věšet, někomu zase vadí častější intervaly přebalování (přes den za bdělého stavu je podle mě 2h maximum, co by dítě mělo strávit v jedný plíně). Tak abys pak moc netratila, když se vrátíš k jednorázovkám.