Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@lukas2017 Jednu na novo sklad, do toho nic nebo malou vkládačku a přes to ideálně vlňáčky (já používala tu vlňáčkosálu - prostě pletený obdélník) a často přebalovat.
http://bundles.bundles.cz/…napi-salicka
A děti se mi v látce nikdy neoprudily a to jsem preventivně nemazala, zato v jednorázovce celkem rychle.
Vlnacky jsou to nejlepsi na co vzpomínám z kategorie prebalovani
. Bez otlaku, krásně měkká prdylka. niceho se neboj a jdu do nich ![]()
Novorozenecky sklad, staci bohate 10 na den…takze cca 30ks…ze zacatku nic, pak jsem davala taky malou vkladacku, svrchnacky jsem mela bamboolik ![]()
Opruzeniny deti taky nemely…jen vyjimecne pri rustu zubu, pomohl sudocrem a imazol
@lukas2017 Dávala jsem jednu na novosklad. Kluk byl kákoš, takže těch 12-15 plen denně padlo. U holky méně.
Jak mimčo víc čůralo, přidala jsem časem vkládačku ze starého ručníku.
Přes to PUL svrchňáky, do plenky separačku.
Našemu malému jsou 4 měsíce a skládáme čtverce na Yo fold a nebo do svrchňáků šoupnem vkládačku z čínskejch kapsovek, které jinak nepoužíváme… Přebaluju celkem často, ale tak 10-13 plen denně to je. A taky ničím nemažu a zatím opruzenej nebyl…
Taky jsem dávala jen jednu na novosklad a hlavně separačku. Na to svrchňáky PUL. Ty Bamboolik vnitřky jsou klukovi velký i teď v 9 měsících, tak snad do nich někdy doroste ![]()
A opruzeniny se s látkovkama ztratily.
@lukas2017 ja na mimusko používala zavazovaci plenku, lépe se mi s ni manipulovalo oproti novoskladu ze čtverce. Na to gaťky s polyuretanovym zaterem. Byla jsem spokojena ja a asi i mimco, opruzeny z toho nikdy nebyl. Ba naopak, vždycky se zaprudil z jednorazovky, ale v látce se mu to hned zahojilo.
Nebo zkuste koupit pár novorozeneckych využijou se do 6 kil myslím
@lukas2017 Na takhle malé miminko jsem dávala jen novosklad z pleny 70×70 bez vkládačky. Později jsem přidala krátkou vkládačku, ale a priori jsem radši přebalovala častěji.
Pokud má opruzeniny, tak doporučuji zkusit nejprodyšnější variantu látkování s vlňáčky a taky se vyhnout umělým a hrubým materiálům na kůži (např. celulózové nebo flísové separačky, buď dávat třeba bambusové nebo kukuřičné nebo žádnou), přebalovat časzo, miminko nechávat mezi přebaleními chvilku bez plenky a větrat zadeček (pokud to jde). Jestli se vám to zhorší nebo zlepší, je těžko říct, každá kůže reaguje jinak, ale naši kluci papírové plenky skoro vůbec nemohli, naopak v látkovkách byli v pohodě, ani jsem je moc nemazala.
Skladam klasicke ctvercovky na obdelnik a davam celulozovou separacku. Novosklad jsem chtela zkusit, ale nedostala jsem se k tomu a pak jsem zjistila, ze neni treba. Prebaluju cca po 1,5h, pokud teda vylozene neni nutno drive. Opruzeny nikdy nebyl. Pres den nemazu, na noc davam jednorazovku a sudocrem ![]()
Dávala bych jen čtvercovku 70×70 na novorozenecký sklad a doma pod mimčo podložku a bez svrchňáků, když jsou taková vedra. A separačky třeba kukuřičné.. nebo i celulózové, ale ty jsem musela u syna alespoň jednou vyprat, aby mu nedráždily pokožku.
@lukas2017 Vodou nebo olejem Medvídek. Pleny jsem skladovala na sucho a prala co 2-3 dny.
@lukas2017 Ze začátku jsem prala tak co den a půl, když byla velká spotřeba plen za den. Teď tak co 3 dny. Skladuju na sucho. Žlučové mýdlo se dá koupit třeba v DM, já teď používám mýdlo Jelen, které mají třeba v Albertu. Jinak jsem zpočátku prala v Denkmit sensitive z DM a teď v Persilu sensitive. Aviváž ani ocet nepoužívám. Peru na 60°C.
@lukas2017 Třeba si to ještě rozmyslíš… Novorozence je obvykle potřeba přebalovat daleko častěji než starší mimčo, a to i když používáš látkovky, i když používáš jednorázovky. Že jsou mokré svrchňáčky je logické, když je v nich mokrá plenka, ale ty obvykle stačí nechat jen provětrat a třeba točit dvoje, troje a pak je vyprat až s celou várkou plenek. Nebo je možné taky přidat jednu čtvercovku navíc na rovno do toho novoskladu, aby ta jedna nebyla pročůraná hned. A co se týče mokrých tepláčků, tak to záleží na tom, jak tu plenu poskládáš a uchytíš, je potřeba ji pozahýbat tak, aby netrčela ze svrchňáků.
Připadá mi unáhlené vzdát to po dvou dnech, ale samozřejmě je to tvoje věc. Já bych tomu dala ještě šanci nebo to třeba zkusila za měsíc, dva znovu..ta frekvence přebalování se bude snižovat. Jinač nevím, co vše jsi nakoupila, ale čtvercovky využiješ i na utírání, hlavně u příkrmů, případně pod hlavičku, případně i jinak v domácnosti.