Laxnost učitelek v MŠ

3
28.5.24 06:17

Laxnost učitelek v MŠ

Ahoj, ráda bych se zeptala těch, kteří prochází nebo procházeli podobnou zkušeností, jak dál postupovat.

Dcera, 4 roky, chodí domu ze školky prakticky denně s tím, že ji tam jedna holčička bouchla/kousla/štípla atd. Jedná se o holčičku s nějakou poruchou (diagnózu neznám) a ubližuje tam vícero dětem. Když jsem si stěžovala, učitelka i ředitelka byly od začátku na straně této holčičky, že je to hrozný chudák, že prostě taková je a že ostatní děti už ji chudinku vůbec neberou a vyčleňují ji z kolektivu, nikdo se s ní nechce moc bavit, zároveň zpochybnily to, co říká dcera, jestli si to náhodou nevymýšlí, že jim (dcera) doteďka nic neřekla. Jako řešení jsme se na můj návrh domluvily, že budou situaci víc monitorovat, že dcera jim to má hlásit a že promluví s jejími rodiči, aby ji nechala být. Ale že pochybují, že to pomůže protože tyto stížnosti jsou tu pořád a holka se chová stále stejně. Hned druhý den šla dcera nový incident nahlásit, když ji ta holka praštila, učitelka to prý opět neviděla, ale ostatní deti nastesti jo. Ucitelka slíbila, že to bude řešit s její maminkou, ale opět dala najevo, že je to k ničemu. A že se mám připravit na to, že v září přijde ještě nějaká nová spolužačka, která je prý opravdu těžký případ a je mnohem horší (slova ředitelky). Takže teď abych ještě trnula, jaké další “zlaticko” přibyde do jejich kolektivu.

Ředitelka této MŠ to má totálně na párku, řekla mi, že ona s tím nic neudělá, že nemá kam jinam ji přeřadit a ucitelka mi zas řekla, že se to “časem spraví třeba samo”. No něco strašnýho. Ta holčička tam má asistenku, ale tu učitelka využívá jako svou další kolegyni pro dozor ostatních děti, té holce se věnuje jen když se třeba něco kreslí, vyrábí atd, tak je u ní, jinak proste funguje jako druhý pedagog.

Teď mne možná někteří z vás budou kamenovat, ale opravdu v tomto směru nechápu smysl té tolik propagované inkluze, která je v praxi mnohdy úplně k ničemu a doplácí na to jak zdravé děti, tak ty se speciálními potřebami. Dcera už má z toho psychické šrámy, do školky se bojí chodit, co jí ta holka zas provede a naopak tahle holčička zase trpí tím, že uz se jí ostatní děti straní a dávají jí najevo, že k nim nepatří.

Nechci, aby dcera trpěla a zároveň nevím, jak teď dál. Máte někdo nějakou užitečnou radu, zkušenost..? Moc děkuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9019
28.5.24 06:41

Zkušenost bohužel mám. A teda u nás se útoky stupňovaly k horšímu. Někteří rodiče si nechávali ve školce o opakovaném napadání jejich dítěte sepsat záznam, ale nevím přesně o co šlo nebo jestli by to k něčemu bylo. U nás nakonec agresor odešel sám. Taky si myslím, že z tohohle nemá nic ani kolektiv ani to dítě, které napadá ostatní a ti ho pak odhání, protože se ho bojí. Ve vašem případě bych si zkusila promluvit s její maminkou a pak svoji dceru stáhla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
28.5.24 06:50

Trvat na zvýšeném dozoru učitelek u té holčičky. Zeptat se, proč není ve třídě asistentka.
Víc učitelky opravdu dělat nemohou.
Pokud rodina dítěte nespolupracuje (ono i když spolupracuje tak některé děti prostě musí dozrat, aby si osvojili vhodné i redakce se spolužáky a upustily od těch nevhodných).
A naučit svoje dítě se bránit, nebyt oběť. Do života se mu to bude hodit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
28.5.24 07:01

@Svistice Ta asistentka tam je, ale nevěnuje se jen té holčičce, protože ta druhá ucitelka je tam jinak sama na 20 dětí. To s tou obětí máte pravdu, bohužel tahle holka nemá žádný pud sebezáchovy. Kdyby jí to dcera oplatila, tak se servou jak koně. Je tam ještě jedna “problémová” holčička, která si to líbit nenechá a praští ji na oplátku a už jsou v sobě, teče krev, vyrvaný vlasy atd. Do toho přeci nebudu dceru šroubovat, aby mi domu chodila takhle zmlácená 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32086
28.5.24 07:09

U nás ve školce je taky pár takových dětí a v případě, že by bylo dítě takhle agresivní, tak se od něj nehne asistentka ani na krok a tomu, co popisuješ, okamžitě zabrání. Od toho tam je. Tohle se dít prostě nesmí. Jestli s tím ředitelka nic nedělá, řekla bych jí, že se obrátím na zřizovatele, že takhle teda ne. Nemáte tam víc tříd kam by mohla jít nebo jinou školku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2750
28.5.24 07:32

Kdybys měla takove zlatíčko doma, tak bys tenhle termín nepoužila.
Věř tomu že by si to s tebou její matka ráda vyměnila, dcera nejspíš útočí i na ni. Přístup skolky je laxni a špatný. Na téhle situaci máš možnost ukázat dceři, že někdy domluva a systém nefungují, a musí se naučit postarat se o sebe sama.
Takže si dej sraz s ředitelkou a informuj ji, že dcera se bude dalšímu útoku bránit, protože nechceš aby se naučila že je v pořádku když ji někdo bije a domluva, ani dozor, nepomáhají. Stejně tak promluv s jjei matkou, že je ti to líto, jestli má nějaký nápad jak to řešit, že dcera se bude bránit.
Jestli má cenu to říkat i učitelkam to je otázka, ony útoky neřeší, takže jsou asi v pořádku. A dcerku vytrenuj, kam ji má bouchnout, ne do zubů atd.
Ona to holčička rychle pochopí, zrejme chce jenom nějak komunikovat, nebo chce pozornost. Agresivní dítě by mělo být ve speciální skolce s zkušenými pedagogy. Preju ti abys to vyresila, zároveň se přimlouvám za vstřícné jednání s druhou maminkou. Ma to těžké a bude mít ještě spoustu let. Zkus se hlavně dohodnout s ní, co na dceru platí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2977
28.5.24 08:15

Tohle je strašně těžká věc. V praxi to většinou končívá tím, že problémové dítě přesunou do jiné školky / školy, ať ten problém řeší někdo jiný… Z pohledu toho dítěte to taky není značka ideál, zvykat si stále na nový kolektiv a být konfrontováno s tím, že není oblíbené, ale chápu i druhou stranu a taky by se mi nelíbilo, že někdo ubližuje mému dítěti a ostatním. Problém inkluze je v tom, že běžná škola / školka není vybavena pro práci s „problémovými dětmi“ a specializované školky a školky jsou v mnoha městech nedostupné… Asistentka, kterou ta holčička má, je osobní asistentka nebo asistentka pedagoga? Pokud to druhé, tak asistuje učitelce, přestože byla „předepsána“ dítěti… Ačkoli v takovéhle situaci bych byla pro, co padlo v jednom z příspěvků výše, že by měla být u dítěte a situacím zabraňovat. Ze své pozice bohužel asi těžko zmůžeš toho, aby dítě dostalo i osobního asistenta nebo jestli maminka chodí s dítětem k pedopsychologovi. Pokud školka trvale situaci neřeší, obrátila bych se na zřizovatele. Dá se to řešit i formou stížnosti na postup pedagogického personálu - otázkou je, nakolik to zhorší případné vztahy mezi Vaší rodinou a školkou. V danou chvíli bych asi zkoušela jít ještě pořád tou smírnou cestou, tzn. sejít se znovu s ředitelkou a apelovat na to, aby se asistentka oné holčičce víc věnovala, že situace je dlouhodobě neúnosná, že chápeš, že se snaží pomoci té mamince, ale že do školky chodí i další děti. Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30937
28.5.24 08:34

@Nancy62 ona skolka s tim bude delat jen to, k cemu je rodice prinuti. Paní ředitelce bych řekla, že při dalším kousnutí či viditelném ublížení beru dítě k lékaři, ať je o ublížení záznam a pokud se to bude opakovat víckrát, podám na ně trestní oznámení. Samozřejmě to zaobalit do vět, jak chápeš, že to mají těžké, ale ať ona zase chápe tebe. Docílíš toho, že budou dávat na chování problematického dítěte ke tvému dítěti větší pozor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25141
28.5.24 08:37

Tu holčičku by měla asistentka minimálně sledovat. A to i nenápadně. Ať má jistotu, že ta holčička zlobí a dělá, co píšeš a nezneužívají toho ostatní děti. To, že nedělá, co má, je špatně.
Na 20 dětí by část dne měly být 2 učitelky. Určitě tam není jedna celý den. Takže síly si rozložit můžou. Je konec května - jak dlouho toto trvá.

Třeba ve škole asistentky velmi často řeší mnohem víc dětí - je to asistent pedagoga, ne osobní asistent. Znám případy, kde se odhalilo lhaní o šikaně, díky pozornosti asistentky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9282
28.5.24 16:39
@Nancy62 píše: Více

Budeš muset tlačit na ředitelku, aby asistentka hlídala tu holčičku. Nic jiného stejně nepomůže. Max můžeš dát dítě jinam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
688
28.5.24 17:24

Přidám svou zkušenost, přesně tohle jsme řešili jak chodila dcerka do školky s jakousik holčičkou, co měla také nějakou diagnózu a ubližovala všem okolo, ničila věci, brala dětem boty. Pokazde když byla nějaká besídka a děti měly něco nacvičeno, tak ona litala bezděky po třídě jak motýl, no úplně mimo, nic ji nešlo naučit, bylo mi jak jsem viděla ty její rodiče jich i líto. Vic než já to spíše řešil manžel, rodiče ostatních dětí jen remcaly, ale nikdo nic neřešil. Pak to vygradovalo tím, že vzala naší dcerce boty, jednu dala do pusy a litala tam s ní v satne jak pes.No totální blázen. Manzelovi tenkrát ruply nervy a jakmile tam přišel pro tuto holčičku tatínek, tak tam proběhla hodně velká výměn názoru, no nebyla jsem u toho, ale bylo to prej velké. Manzel neustále poukazoval, že chápe, že holčička má nějaký problém, ale že by měla chodit do speciální školy a ne mezi normální deti. Rodice ji tehdy ze školky stáhli a už se tam neukázala. No mě bylo pak trapné tam jít, nicméně co mi zbývalo. No zkratim to, děkovala manželovi jak učitelka naší třídy, tak ředitelka, že už tam není. No dodnes nechápu, proč tam ta holčička byl, když určitě potřebovala speciální přístup a ne obyčejnou školku, kde ani učitelky nevěděly co s ní. Mozna že teď to chodí jinak, dcerka mě dnes už skoro 17let

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32086
28.5.24 17:45

@woušinka no dneska to chodí tak, že takové dítě je ve školce a má asistenta…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
532
28.5.24 21:40

Neexistuje, vždy trvame na osobním předání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22432
28.5.24 22:08

Nechci vam brat iluze, ale ikdyz na ni bude asistentka celou dobu nalepena(coz neni idealni a to dite to muze i rozrusovat), tak vsemu nezabrani. Ostatni deti treba na asistentku promluvi ona se otoci a to dite prasti, kousne, cokoliv. Ta uvaha, ze asistentka je superman a zabrani tomu je dost scestna. 5krat zabrani a 1 ne a hotovo. To ze tomu zabrani zase muze to dite rozcilit. Navic je to asistentka pedagoga a ma pomahat pedagogovi, aby zvladl vsechny deti vcetne toho specifickeho ditete. Navic ta asistentka vklidu muze byt psana na vice deti(sdileny asistent) a vlastne nesmi byt nalepena jen na to 1 dite. A ze s tim ucitelka nebo reditelka nic nenadela? To je pravda. To dite je prijate a jen tak se vyloucit neda, ikdyby nakrasne chtely. Pravidla jsou jasne dana. A ani maminka toho ditete nic nezmuze, paklize to dite nema mentalni postizeni, tak dost pravdepodobne nedostane doporuceni do specialni skolky. Nehlede na to, ze je jich malo a je treba hodne daleko. Ta maminka to resi. Jinak by dite tu asistentku nedostalo. A ze ucitelka rekne, ze to mamince holcicky rekne, ale ze to bude o nicem? To bude nejspis pravda. Predstavujes si, ze ta matka da diteti trest a nebo mu to vysvetli a ono uz to delat nebude? Na to nejspis nema kapacitu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76445
28.5.24 22:36
@Oriseka píše: Více

mhm, takže dcera zakladatelky bude psychicky zničená, nebude chtít chodit do školky, ve školce ji bude postižená holka kousat a mlátit, a nic se s tím nedá dělat a je to v pohodě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin