Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím,
podali jsme si 3 přihlášky do 3 MŠ a dneska jsem se od paní ředitelky mš s prioritou č. 1 dozvěděla, že nás neberou a vezme nás mš s prioritou č. 2. Řekla mi to po mailu, když jsem s ní chtěla řešit jinou věc. A zcela ultimativně: Jste přijati tam.
Nicméně jsem se pár minut poté dozvěděla od jedné maminky ze stejné městské části, že byli na stejnou MŠ přijati už minulý týden. Její syn je v polovině června a nemá tam žádné sourozence. Dcera je v polovině dubna.
Paní ředitelce jsem napsala email, zdali by mi teda mohla upřesnit podmínky přijetí, když přijali o dva měsíce mladšího chlapečka a nám tvrdila, že jsme skončili pod čarou. Zatím neodpověděla. V minulém emailu mi ani nebyla schopna říct kolikátý jsme pod čarou.
Dá se v této situaci napsat odvolání, obrátit se na Školský odbor naší městské části?
Kdyby měl někdo zkušenost, budu vděčná za jakoukoliv radu.
Jedná se o jednu městskou část v Praze.
Vždyť přijati jste do jedné ze školek. Takže místo tam má. Asi nechápu v čem je takový problém.?
A není to třeba tak, že nejdříve berou prioritní a pak ty ostatní losují?
Tak počkejte na oficiální výsledkovou listinu a pak se eventuelně odvolejte ne? Nicméně já bych byla vděčná, že mi dítě vzali do druhé školky a byla ráda, že se asi vyhnu ředitelce s dost zajímavým jednáním s protekcí…
@Janli píše: Více
My jsme tuto školku měli taky jako prioritu č. 1. Paní už o přijetí ví týden a minulý rok byli přijati i srpnové děti, tak nechápu.
@Sofia_Sofia píše: Více
Tak ale každá školka musí dodržovat nějaká pravidla, pokud je tedy státní. Čili byste měli mít termín, kdy budou výsledky přijetí, většinou se vyvěšuje celá listina a jelikož jediné relevantní kritérium přijetí je krom spádovosti věk dítěte (ev. sourozenec ve školce), tak by to mělo být naprosto transparentní.
@unuděná píše: Více
Jo, já vděčná samozřejmě jsem, ale je to šok, když už týden poslouchám, kolik maminek už jsou tam přijati. Proto jsme to taky prioritizovali, páč ta druhá školka je ještě o kus dál.
Ale souhlasím, že mě tohle chování dost znechutilo. Jsem schopna pochopit ledasco, ale byla bych vděčná za přímou komunikaci.
Já myslím, že ony ty ředitelky jsou dost často v kontaktu a pokud zkrátka vědí, že vás přijali jinam, nabídli místo někomu dalšímu, možná i za nějaký ten úplatek. Je to hnus, ale reálně se to bohužel děje no..
Každá školka má maximální kapacitu a do školky berou tolik dětí, kolik jich odchází do školy. Takže jeden rok jich vezmou třicet, druhý jen deset. Počet přijatých žáků není konstantní a není podle datumu narození. Dítě přijatý máš, evidentně v rámci obvodu, tak nějak nechápu problém. Že ty jsi chtěla primárně zrovna někam a ono to nevyšlo, to se stává.
@unuděná píše: Více
Mělo. Výsledky měli být oficiálně dnes a najednou mi paní ředitelka řekla, že budou výsledky až 29.5.
A ano, je to státní školka.
Ptala jsem se oné maminky, jestli už tam dítko má a řekla mi, že ne.
Kritérium je jinak jenom spádovost a věk, a to by měla mít moje dcera v tu chvíli přednost. Navíc, když je to v systému naprosto evidentně jako priorita č. 1.
Záměrně jsme si taky vybrali MŠ, kde obvykle nebývá problém se dostat.
@Sofia_Sofia Copak nemají nějaké oficiální stránky nebo portál, kde informují o těchto věcech? Já s ředitelkou nikdy nekomunikovala, prostě bylo dané, že ten a ten den budou výsledky na webu a dveřích školky, tam byl seznam dětí (podle čísel) včetně datumů narození a linka, koho berou a koho ne
Opravdu zvláštní přístup, možná buďte rádi za tu druhou školku…
@Janli píše: Více
To přece není pravda, že to není podle data narození
Státní školky mají povinnost brát děti spádové a pak seřazené dle věku
Nějaký bod navíc mohou tuším získat jen za toho sourozence ve školce.
@Sofia_Sofia v Brně je pouze jediná spádová MŠ. V Praze to fakt máte tak, že máte třeba 5 spádových MŠ? Že třeba všichni na Praze 5 mají spádové všechny školky na Praze 5?
@Cenarius píše: Více
Ano, spádové jsou všechny školky dané městské části.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.