Odvolání do MŠ?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3195
20.5.24 22:03

@Sofia_Sofia

Opravdu to nemyslím zle.
Ale souhlasím, že by asi bylo lepší, kdyby se někde vyvěsily jasný postupy výběru dětí aby to ty maminy chápaly lépe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3195
20.5.24 22:20

Schválně ještě napíši příklad. Dejme tomu, že se hlásí do školky A velké množství 5 letých dětí, které školka musí přijmout. Budou rodiče, co napíší jen tuto školku A do přihlášky. Ty rodiče dětí, kteří daly přihlášek více školek pak riskují že dostanou školku B, jelikož ty první je vyšoupnou. A i když je to nepravděpodobné, opravdu se může stát že bude silnější ročník a bude jich tam hodně. Proto u těch předškolních ( které se musí přijmout) je vždy lepší napsat jen jednu preferovanou školku. Stejně tak pro maminku, pro kterou je důležitější místo školky a do práce tolik nespěchá, taktéž jen jednu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
20.5.24 22:25
@Sofia_Sofia píše: Více
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5695
21.5.24 07:44

Mně to tedy přijde nefér a vlastně se neřídí pravidly pořadí. Jasný, u předškoláků si člověk může dát 1 přihlášku, když dítě vzít školka musí. Ale u těch 3 letých je to loterie. Mně to přijde jako podraz, stanovit pravidla, ale neřídit se jimi. Nicméně člověk je rád, že dítě vůbec někam vezmou, tak může leda držet pusu a krok. :? Ale docela by mě zajímalo, jak by to fungovalo, kdyby si někdo stěžoval, že bylo přijato mladší dítě před starším, protože to, že se mezi sebou ředitelky domluvily, rozhodně není obhajitelné u ombudsmana apod..Na druhou stranu, pokud by to člověk takhle rozporoval, tak i kdyby tam nakonec dítě vzali, bude nejspíš bráno jako "problémové ". :? Takže asi není o co stát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
381
21.5.24 08:27
@Jazmine píše: Více

Ok, dobře, asi máš pravdu. Díky za vysvětlení ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
381
21.5.24 08:34
@Lil Kitkatt píše: Více

Souhlas. To mi včera taky říkal manžel: můžeme podat odvolání a asi by ji i vzali, ale 1. chceš mít takovou ředitelku, 2. nevíme, jak by se k ní pak chovali, kdyby měla takto „problémové rodiče“. A měl pravdu.
Nejde ani tak o to nepřijetí, to se stává, ale spíš, že mi to paní ředitelka není schopna třemi větami vysvětlit a ještě je podrážděná, že se jako matka ptám. Ale i to je život. Jsem nakonec ráda, že je přijatá tam, kde je, a doufám, že tam bude spokojená ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2447
21.5.24 08:35

Nechápu, jak tady někdo může psát, že má být paní ráda, že jí někam vzali 3 a půl letý dítě!! :poblion: :poblion: kdyby bylo o rok mladší, tj v září 2 a půl, tak bych to chápala. Ale být vděčná, že nám vezmou dítě, které už má půl roku do školky chodit, to je fakt příšerný :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22026
21.5.24 10:04
@Annonymní_007 píše: Více

A to určil kdo, že „dítě už má půl roku do školky chodit“?

Použijeme tedy stejnou logiku vůči mámám, které si svoje děti nechávají doma, protože se jim na to nezdají zralé (nebo z jakéhokoli jiného důvodu)? Budeme je nutit, ať je do školky šoupnou, protože „už tam mají půl roku chodit“?

Tohle musí fungovat oboustranně - když chceš mít přijetí nárokové, musíš mít i na druhé straně povinnost (tak, jak to funguje u předškoláků)… ne tak, že na jedné straně rodič si může dělat, co sám chce a na druhé straně školka bude mít povinnosti.

Všichni víme, že současná situace není optimální, místa ve školkách leckde chybí - čili se nelze zavděčit všem, každý musí občas slevit z požadavků resp. přijmout méně optimální řešení. Není to nečekaná situace, o které by nikdo předem nevěděl - každý má možnost se na to připravit. Ostatně se to netýká jen MŠ, tohle je dlouhodobý problém, který se s rodinou táhne celý život dítěte… např. v Praze zase chybějí místa pro středoškoláky a taky s tím rodiče, kteří v té oblasti žijí, musejí kalkulovat předem, je to aktuálně holt problém té dané lokality. O tvoje dítě se nikdy nepostará stát a je krátkozraké na to spoléhat… vždycky a ve všem je ta hlavní starost na rodičích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
331
21.5.24 10:16

My jsme dávali tři přihlášky a na všech školkách se nás ptali na prioritu. Tenkrát jsme ještě nevěděli, každá z těch školek má něco navíc oproti těm dalším. A jedna z ředitelek, taková správná, od rány, mi to vysvětlila jasně: „Abyste chápala, jak to chodí: Všechny ředitelky školek z Prahy 14 se po uzavření zápisu sejdou a budou společně kalkulovat, jak přijmout co nejvíc dětí. Vždycky se řekne jméno, koukneme, kam všude je podaná přihláška, a uděláme to tak, aby se na některou ze školek dostal, pokud to jen trochu jde. K prioritám přihlížíme, ale podání přihlášky jsou pro nás informace, že je školka pro rodiče přijatelná. Pokud vám tedy opravdu záleží na tom, abyste se dostali na jednu konkrétní školku, dejte si jen jednu přihlášku.“

My jsme i tak dávali tři, protože jsme měli problém si ty priority srovnat i u sebe. Říkali jsme si, že to necháme osudu. Nakonec syna vzali na obě větší školky, u poslední malé ještě čekáme na rozhodnutí. Takže se nám to moc neulehčilo. :mrgreen: Ale bála jsem se, synovi budou tři teď v červnu a všude se mluví o přetlaku, byla bych ráda za jakoukoli z nich. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22026
21.5.24 10:20

@Paja-Maya, přesně tak to (už hromadu let) funguje i na Praze 9… a troufnu si odhadnout, že to tak bude v celé Praze. Je to nejefektivnější, nejrozumnější a v současné situaci nejspravedlivější způsob.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3415
21.5.24 11:20

Bohužel jsou místa, kde ani děti, kterým jsou v dubnu tři, minulý rok neměly šanci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.5.24 11:33

Ano, pokud by v ČR mělo každé dítě od 3 let zajištěné místo ve školce, nikdo by tu nepsal, že může být ráda, že jí dítě vůbec někam vzali. Asi nemáš ponětí, jak to funguje, nebo ve tvé lokalitě je víc míst míst než dětí, a toto jsi řešit nemusela. Jak jsem tu psala už v předchozím příspěvku, mám starší dceru ve školce a mladší se do její školky nedostala, nedostala se do 3 ze 4, kam jsme přihlášku podávali, a teď čekáme, zda vyjde alespoň ta 4., která je už ale od nás dost z ruky. Když jí nevezmou, bude muset jít dcera do nějaké soukromé a ty, které máme v okolí, nemají vůbec dobré recenze a ještě jsou za šílené peníze. Takže za mě ANO, zakladatelka může být ráda, ráda, že jí dítě alespoň někam vzali.

• Citovat
  • Upravit
381
21.5.24 11:43

Tak nakonec happy end! Jsme přijati na naši vysněnou školku! :D
Dnes dopoledne mi volala paní ředitelka, vyjasnily jsme si situaci a nabídla mi, že pokud mám ještě zájem, mohla by ještě dceru přijmout :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22026
21.5.24 13:08

@Sofia_Sofia, gratuluji.

Se soudem je člověk občas hotový dost rychle, že? ;) Aneb, typická nevstřícná ředitelka, co ti neumí slušně odpovědět (čti, dovolila si nesedět nepřetržitě u mailu) a ke které dát dítě by nebyla žádná výhra… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5695
21.5.24 14:00
@Sofia_Sofia píše: Více

Takže si paní ředitelka spočítala, že by mohla mít problém, když přijala mladší dítě před starším a radši tedy přehodnotila situaci. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin