Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Plenku neřeš, do září času dost, to nejsou prijmacky na 8g, aby rozhodovaly znalosti a schopnosti. Res, proč přijaly mladší dítě a ne starší. Má i ta starsi trvalý pobyt?
@jinak já ze svého okolí znám hodně maminek, které si říkali času dost a potom nakonec děti nenastoupily a tím pádem blokovaly jejich „nenástupem“ místa šikovnějším dětem. Když jsem byla s našim synem u zápisu, tak první na co se ptala ředitelka, jestli je odplenkovaný, že by ho jinak nevzali, protože s tím mají bohatou praxi
My byli u zápisu včera a na plenky se neptaly nikde.
Dcera je bez nich už rok, takže nám je to jedno, ale plusové body za to bohužel nemáme. U nás rohoduje pouze věk, nic jiného. Ani spádovost, tu máme celé město. Takže je to docela slušný stres.
Zakladatelko a ta kamarádka se ve školce ptala, proč nevzali její dítě a mladší dítě sousedky ano?
Tak může dát kamarádka odvolání a chtít vědět důvod nepřijetí.
Podala bych odvolání a požadovala vysvětlení, jaká byla kritéria věděly a těch by se měla školka držet. Předpokládám, že odplenkování ke dni zápisu tam není.
Příspěvek upraven 16.05.24 v 18:25
@UkecanyVendysek a má to v kritériích, že dítě musí být ke dni zápisu bez plen? Předpokládám že nemě. Takže bych si došlápla na zřizovatele, že toto kritérium není. Edit to dítě může být bez plen zítra, za týden, za měsíc. Stále má 3,5 měsíce minimálně.
Navíc dítě nemusí jít k zápisu, tak co když někdo bude tvrdit že ano a ono ne?
Co když mu plenu sundají na těch 5 minut venku??? Jak to chce kontrolovat?
Příspěvek upraven 16.05.24 v 18:26
Většinou mají přednost odplenkované (což ve 3 letech je snad už normální teda, nedovedu si představit, že učitelka bude přebalovat 20 dětí
) 3leté, a ti, co mají třeba i staršího sourozence v té školce.
@UkecanyVendysek píše: Více
Tak ať se odvolá a řeší věk, ten je rozhodující.
@Anonymní píše: Více
A jak chceš u zápisu zjistit zda je dítě odplenkované? Dítě přeci k zápisu vůbec nemusí chodit a rodič může tvrdit co chce.
Samozřejmě většina dětí bez plen je. Můj dysfatický syn třeba ale plenu ve věku 3+ do školky stále nosí. Přebalovat ho nikdo nemusí. Plenu si umí (plenkové kalhotky) převlíknout a odnést do koše sám.
Fakt maji odplenkovani v kriteriich? V tech ofiko, ne v nejakych „co by melo dite umet?“ To mi prijde dost zvlastni.
Nicmene…ono je to docela fuk, pokud podle kriterii melo mit to dite prednost a bylo preskoceno, podala bych odvolani (to bych podala tak nebo tak) a zadala vysvetleni
Ale nevim, jestli jsou uplne povinni sdelovat poradi deti
Ale nejak nevim, jestli to je ten rozhodujici faktor, vek by mel mit stejne podstatne vetsi vahu ![]()
@kocourGarfield ale tady úplně nejde o odplenkovaní v den zápisu, ale spíš jde o princip, že pokud to neodplenkované dítě se nestihne za ty 3 měsíce odplenkovat, tak ho prostě nevezmou z hyg. duvodů a tím pádem zbytečně zabere místo šikovnějšímu dítěti. My jsme na vesničce, takže se ředitelka na tyto věci ptala všech, protože z x desítek dětí se přijalo pouze deset. Jinak údajně protože je plná kapacita, ale ona se prý sklání k protekci(já tedy nevím jak to tam je nebo není, jen mě zajímá názor ostatních).Malou ještě hlásila jinde a tam se pak nakonec dostala
Třeba u nás to bylo tak, že berou určitý počet dětí, nejdřív se berou ty, které nastoupit musí že zákona, poslední rok školky je povinný, pak spádové a potom nespádové, tím, že dětí je spoustu, tak kdo dřív přišel, ten se dostal a kdo přišel dýl, tak měl prostě smůlu. 🤷♀️ Záleží prostě na pořadí. Já byla taky naštvaná, že se dostala známá, která byla s mladším na mateřské, zato já, v té době samoživitelka a potřebovala pracovat, jsem se nedostala.
@Beruska999999 já to myslela zaobaleně…v kritériích píší, že má znát své potřeby(WC, apod. a tím pádem tam s plenkami nemůže, protože to z hyg. duvodu není ani možné)
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Ahoj holky, mám dotaz. Kamarádka, která má 3 letou holčičku, je šikovná, odplenkovaná a krásně mluví se bohužel nedostala do MŠ, kde spadá i trvalým pobytem a přitom její sousedka, která má holčičku co bude mít 3 roky až někdy v říjnu a není odplenkovaná +nemluví (což by nevadilo) se v pohodě dostala a přitom v kritériích měli, že přednost mají děti, které… dovrší do konce srpna 3.roku,jsou odplenkované, mají trvalý pobyt nebo mají sourozence…Stalo se někomu něco podobného. Dost mě to teda zaskočilo s tou plenkou