Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Katerinkaaa92 píše: Více
Ale takhle to je. Tohle je přesně ukázka toho, že ne vždy se vyplatí více přihlášek. A ty ředitelky spolu komunikují i v rámci obvodu, ne že ne. A vždy je primárně snaha aby se přijalo co nejvíce dětí. Tady je potřeba si uvědomit, že nelze z důvodů legislativy dát dítě do školky, do které ho rodič nepřihlásil, to prostě nejde. Takže: dáš-li si přihlášku jen do jedné, vezmou jen do ní, nebo žádné. Pokud do vícero školek, šance máš sice vyšší, ale na úkor preferované školky. Tedy, dala-li si ta matka jen jednu školku a ta druhá do vícero školek, snaha byla přijmout obě. Jak to jinak měly ty školky udělat?
@Sofia_Sofia
prosím tě, ředitelka jednala správně, je to blbost to řešit
@Katerinkaaa92 Jojo, paní ředitelka to také nakonec odůvodnila tím, že si dotyční podali jen jednu přihlášku. Přijde mi to ale i tak trochu nefér, my si kryjeme záda více přihláškáma a nakonec jsme na tom biti?
Už jsem ale po celém dni řešení unavená, jako druhou volbu jsme měli Pražačku, která prý také vůbec není špatná, takže půjde tam a bude ![]()
@Petra Star Ano jedna z nich je hůře dostupná, resp. dál, ale asi na to už s manželem kašlem. Aspoň půjde tam, kde ji chtějí, ale to nejmladší přijaté dítě by mě tedy zajímalo.
@BohunkaP Samozřejmě, že jsem ráda, že byla přijata aspoň někde a tam taky nastoupí, zajímal mě názor maminek, kterým se stalo něco podobného, popř. stane, bude jim na tom záležet a tady si to budou moc přečíst.
Když jsem se ale bavila s ostatníma maminkama, které si na tu MŠ podaly přihlášku, ředitelka jim volala snad skoro všem už mnohem dřív. Já se o přijetí dozvěděla meziřečí, zatímco většina z nich už měla podepsán papír o přijetí.
@Sofia_Sofia píše: Více
Není to ani trochu nefér. Je to tak v pořádku. Jak by sis to jinak představovala? ta druhá maminka zase riskovala „všechno nebo nic“. Tohle je vždycky něco za něco. A když není dítěti 5 let může být matka vůbec ráda, že dítě někde má
Já ty ředitelky občas fakt lituju. Všichni chtějí vždycky všechno. Přijaté dítě už ve dvou/třech letech a na ním 1. vybrané školce…To je pak těžký
@Lil Kitkatt Taky nerozumím. Já se o přijetí dozvěděla, po tom, co jsem potřebovala vyřešit něco v systému, úplně mimochodem, a maminky mi z té školky říkaly, že už minulý týden podepsali potvrzení o přijetí.
Nedělám si iluze, ale lidsky mě to mrzí.
Naprostý souhlas.
Udělali jsme to tak, ale přít se s nimi několik týdnů nehodlám.
Ale chápu i ostatní komentující, každý jsme jiný a máme jiný úhel pohledu ![]()
@Jazmine píše: Více
Zakladatelka ráda je a nebojte, odvolávat se nebude.
@Sofia_Sofia Taky jsem měla Pražačku a maminky, co tam mají děti, jí opravdu moc moc chválily:)! já jí nedávala jako první, jen kvůli tomu, že je přes hlavní silnici. Takže nebuďte smutná:) vaše dítě bude určitě spokojené. A lidsky vás chápu, člověk si přeje tu školku, kterou si vybral jako první, to je jasný:) A jsem ráda za diskuzi, za tři roky to budu řešit znovu, aspoň vidím, jak to v pozadí vážně funguje:).
Taky, jak tady někdo píše, že tamta maminka riskovala, že je to fér, tak mě by to přišlo fér v tom případě, že bychom tyhle zadní pravidla znaly
, to bych si taky pak dala o přihlášku méně. Ale u mě to naštěstí dopadlo podle priorit.
@Jazmine Tvůj názor ti neberu, jen ti upřesním, že v případě neumístění se nemáš tak docela pravdu.
V naší městské části to chodí tak, že máme pár top oblíbených školek, kam se hlásí každý rok hromada dětí, pak takový průměr a pak jsou, řekněme 4 takové, kam se dostane v podstatě každý.
Tak, a když nastane situace, že dítě 3+ není přijato a nemá žádnou alternativu, zajde jeho rodič na městský úřad, odbor školství, a ti mu zajistí místo v nějaké MŠ, kde mají ještě místo. A ano, není to školka, do které si rodiče podali přihlášku standardním
způsobem.
Slyšela jsem, že někdy je dokonce úředníci z toho odboru kontaktují přímo sami, hned po ofiko výsledcích.
@Jazmine Naší malé bude v září 3,5, navíc jsme si dávali záměrně přihlášky, ne úplně kam bychom stopro chtěli, ale kde je vyšší šance na přijetí.
Já preferuju jasné instrukce a respektuju daná pravidla, ale jestliže ti v jedné MŠ doporučí více přihlášek a pak zjistíš, že to vlastně taková výhra, ano, mně to nefér přijde a jsem zklamaná.
To ale nic nemění na tom, že jsem ráda, že bude malá od září v kolektivu a že život jde samozřejmě dál.
Zajímala mě, jako prvomatku, (osobní) zkušenost, tak doufám, že mě tady za to neukamenuješ.
Jojo, čekala jsem i kritiku a říkala si, jestli to sem vůbec dávat, ale sama bych za podobnou diskuzi byla bývala vděčná:)
Pražačka je fajn, jen ji máme trochu dál a řešili jsme s manželem, že kdybychom se časem přestěhovali do jiné městské části, chceme dceru nechat dochodit MŠ, kde už je zvyklá, a ta prioritní byla více centrální, lépe dostupná.
Ale jsem ráda a věřím, že bude spokojená ![]()
@Sofia_Sofia píše: Více
Já tě kamenovat nebudu, neboj
Ale ty furt nerozumíš tomu systému jak se ty děti vybírají. Tam máš jasně dané priority. Vždyť je to logické. Spoustu matek z tohoto důvodu dávají přihlášku jen jednu. A znovu, školka musí mít přihlášku, aby dítě mohla přijmout. Tzn. pokud je prioritou městské části přijmout co nejvíc dětí (což všude je) je to pak jasné. A to že si to někdo předem nenastuduje a ty informace nemá…noo co na to říct
to moc není chyba školky. Ta matka si musí srovnat sama v hlavě, než přihlášku podá, co je pro ní nejdůležitější. Jestli mít stůj co stůj dítě ve školce před dovršením 5 let, nebo jestli je důležitější místo školky, do které bude přijato. To je takovej evergreen. Každý si myslí, že nejlepší cestou je dát co nejvíc přihlášek, ale né vždy je to pak výhra a diví se.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.