Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj.
Už od dětství mě trápí alergie a kdysi jsem byla léčena i na astma. Klasika ventolin. Měla jsem šílene kašle. Pak dr usoudila že se to zlepšilo a věkem mi astma jaksi vymizelo nebo se natolik zlepšilo že léčba byla ukončena a stále jsem žila jen s alergiemi… Loni v září při povodních jsem onemocněla, dr mě léčila na zánět hrtanu a nosohltanu, antibiotika, léky na kašel atd. Jenže nic nepomohlo a poslala mě znova na alergologii, kde mi udelali testy na alergie ( pozitivní na prach, plíseň, roztoče a asi 20 druhů rostlin) a další vyšetření, změnila mi léky na alergii ( dříve jsem brala Zodac a nyní mi změnila na Xados) a dala opět ventolin a používat při potížích.
Jenže neustále kašlu, třeba rychlá chůze nebo námaha a začnu kašlat a nemůžu přestat.
Vim jaký je ventolin sajrajt ( prostě kortikoidy) tak by mě zajímalo zda neexistuje či nekdo nezkoušel nejakou jinou alternativní léčbu? Nebo cokoliv jiného.
Děkuji
Ve Ventolinu žádné kortikoidy nejsou, ale možná bys je potřebovala.
@Velryba černá myslela jsem to obecně ventolin a jine léky. Kortikoidy bohužel obsahují i léky na astma, ktere jsem také užívala.
Něco si načtěte.
@Eeelllaaa píše: Více
Já si nic načítat nepotřebuji, Ventolin zkrátka kortikoidy neobsahuje.
@Eeelllaaa
Asthma je celoživotní diagnóza, relaps obtíží může nastat i po dlouhém období „klidu“ (remise), ale diagnózy jako takové se nelze zbavit, z asthmatu člověka vyléčí jen smrt.
Popisované obtíže (Jenže neustále kašlu, třeba rychlá chůze nebo námaha a začnu kašlat a nemůžu přestat.) jsou jasnou známkou nekontrolovaného asthmatu. Bez inhalačních kortikoidů to v daném případě rozhodně nepůjde, inhalační kortikoidy jsou základní léčebný nástroj asthmatu.
Ventolin žádný sajrajt není, kortikoidy neobsahuje. SABA-only režim (Ventolin při obtížích) je již několik let více než důrazně nedoporučen v guidelines GINA, místo toho má být režim AIR, ve vašem případě spíše (S)MART.
Takže pěkně naklusat k alergologovi a nechat si napsat např. Combair Nexthaler nebo Symbicort / Duoresp Spiromax. Nevím, jak vám vyšla spirometrie, zda je obstrukce v periferii nebo ve „velkých“ dýchacích cestách.
@Eeelllaaa píše: Více
Koritkoidom som sa branila zubami nechtami. Nakoniec mi ich posobenie (aj v tele) vysvetlila jedna mila lekarka, ktorej som doverovala. Ak tomu spravne rozumiem, tieto inhalacne korikoidy nejdu do systemu. Ale mam kamaratku, ktora musi brat systemove kortikoidy a da sa to… Ked sa inak neda…
Neolutovala som. Polepsilo sa mi, celkovy stav sa upravil, nezhorsuje sa, potrebovala som menej anitibiotik. Z liecby profitujem.
@Mkmkz
Ano, inhalační kortikoidy mají minimální systémovou absorpci, celkové vedlejší účinky jsou při správné inhalační technice prakticky nulové. Nejbezpečnější je v tomto ciklesonid (Alvesco), který se přeměňuje na aktivní metabolit až působením enzymů v dolních dýchacích cestách (nezpůsobuje tedy např. chrapot, moučnivku atd.).
Asthma je chronický neinfekční (ale často infekcí zhoršovaný) zánět v dýchacích cestách, kortikoidy svým protizánětlivým účinkem vyvažují patofyziologické procesy v dýchaích cestách u asthmatiků.
@Doctus popisal si to zrozumitelne.
@Eeelllaaa ja teda nemam astmu, „len“ alergiu, ale fakt mi pomohli. Preco sa trapit, ked nemusim?
@Mkmkz píše: Více
Já právě astmatik jsem, takže docela vím. Mám při klidové fázi 2× denně Symbicort/Duoresp Spiromax a pro náhle vzniklé akutní stavy Berodual.
Být zakladatelkou, nečekám, až se „prostý“ kašel upgraduje na něco jiného. ![]()
@Mkmkz píše: Více
Obávám se, že pokud inhalační kortikoidy pomohly, tak máte alergické asthma.
Spirometrie u asthmatiků může být zrádná, konvenční spirometrie často bývá v normě, stejně tak i bronchodilatační test. Bronchokonstrikční test je jistota, ale nedělají ho všechny ambulance.
@Velryba černá
Pokud máte submaximální sílu zmíněných léků (tedy nikoliv 320/9; nejspíše máte 160/4,5), Berodual netřeba. Neboť lze využít režim (S)MART, povolených je až 8 dávek (přechodně dokonce 12) denně, kdy kromě ranní a večerní lze podat kdykoliv v průběhu dne další.
@Doctus píše: Více
Berodual užívám především během respiračních infektů a že mi jich dítě domů nosí opravdu hodně. ![]()
@Velryba černá
Ono je to do jisté míry zbytečné, raději bych si dal více dávek Symbicortu / Duorespu. To, co drží průdušky na uzdě, je inhalační kortikoid. Při exacerbaci asthmatu je doporučeno navýšit základní dávku inhalačního kortikoidu na 4násobek, limituje to do jisté míry nutnost podání celkových kortikoidů.
Kombinované preparáty navíc mají výhodu v synergickém působení obou složek. Kdo má inhalační léky použitelné v režimu (S)MART, nemá mít předepsaný Ventolin ani Berodual (bohužel se tak často děje, jediným důvodem je cena). Pokud by nestačilo podávání 8 dávek za den, alergolog / pneumolog by měl předepsat Spirivu Respimat (jakoby dlouhodobě působící Atrovent).
@Doctus píše: Více
Zeptám se, beztak se tam musím doplácat. Fakt je ten, že před těmi devíti lety zachránili mě i moje nenarozené dítě. Praktik mě měl za blázna. ![]()
Když se to tu za přítomnosti Doctuse tak hezky rozjelo, s dovolením bych se také poradila.
Mám zátěžové astma a alergii na roztoče a některé pyly. Medikace: denně Relvar ellipta 92/22 mikrogramů a Analergin Neo, před sportem a při potížích navíc Ventolin.
Mám podváhu, ráda se hýbu, ale velmi se u toho zadýchávám a když to přeženu, dostanu astmatický záchvat. Jako, pořád jsem na tom s fyzičkou asi lépe, než průměr populace, ale já bych chtěla s přáteli běhat, pořádně sportovat, … pěkně mě to štve.
Nemám pocit, že by ty léky pomáhaly. Dle spirometrie se mi po Ventolinu zlepší vitální kapacita plic… ale když si ho vezmu před během, stejně ten astmatický záchvat dostanu. Lékařka se vyjádřila, že po několikaměsíčním braní toho Relvaru to se mnou vypadá lépe… ale já se tak necítím. Na další stranu lékařka říkala, že po použití Ventolinu to vypadá, že se mi výrazně “zlepšuje” horní část dýchacích cest, ale v té spodní části to není žádný zázrak (nevím už přesně, jak to říkala… asi to se mnou není úplně standardní).
Je možné, že mi dle objektivních měření léky pomáhají, ale subjektivně necítím rozdíl? Za měsíc jdu opět na kontrolu, tak se poradím, ale zajímal by mě i jiný názor. Už přemýšlím i nad tím, jestli si to nedělám sama nějak „hlavou”. Ale já se nebojím, že se udusím… ten astmatický záchvat vždy proběhne, za chvíli je to dobré, jen mě to nutí v danou chvíli zastavit. Když se potom rozběhnu znovu, brzy přijde další… nemám strach, nepřipadá mi, že bych se tím stresovala. Jen bych to ráda změnila.