Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj mamky,
syn (tři roky) má předpoklady k astmatu. Krevní testy mu zatím nedělali (nevím proč). Další vyšetření bude mít až v únoru. Bere inhalační léky - flixotide. Jsou to kortikosteroidy a mě se to hrozně nelíbí. Zhoršuje mu to exemy a mám podezření, že je díky ním podrážděný, hůř spí, atd. Taky jsem si všimla, že vůbec nekašle a začne kašlat těsně po inhalaci. Prostě to nepomáhá. Nejsem odpůrce medicíny a dám na lékařské rady, ale tohle se mi prostě nějak nelíbí a nechce si mi ten pocit ignorovat. Máte s těmito léky někdo zkušenosti?
Je zajímavé, že zrovna kortikosteroidy mu zhoršují exémy, když se používají na jejich léčbu. Nicméně z inhalátoru kortikoidy působí lokálně, takže by žádné významnější problémy působit neměly. Hlavním nežádoucím účinkem jsou kvasinky s puse, když se po inhalaci pořádně nevypláchnou.
Nepíšeš jaké měl problémy, že mu byl inhalátor nasazen. Některé děti už ve třech letech zvládnout dýchnout spirometrii, která by mohla napovědět, zda skutečně astma má, či ne.
Kortikosteroidy potlačují imunitu, takže je možné, že se exém rozleze. Pokud se použije kortikoid ve formě masti na exém, který upozorňuje na nějaký problém, určitě exém nezmizí, ale projeví se jinde a jinak.
Známí měli exémy u dvojčat. Vyléčil to homeopat s tím, že se léčebně zaměřil na játra. Možná by to zabralo i na to astma, protože alergie, astma, exémy mají stejný základ.
@LaternaM
syn podobný inhalační lék dostal v 18ti měsících, po několika astmatických záchvatech, hospitalizaci a krevních testech.
Ekzémy má taky, ale zlepšují a zhoršují se podle jiných okolností.
Obecně se u nás ekzém zhoršuje na podzim (začátek topné sezony, začátek školky, sychravo…) a pak samozřejmě na jaře, to je nejhorší situace a ekzémy rozedrané do krve (pylová alergie).
Pozor na to, abys nepřipisovala zhoršení ekzému něčemu, že čeho máš ty sama špatný pocit!!! ekzém je, stejně jako astma, taky obrovský ukazatel psychické pohody. není to samozřejmě jediný vliv, ale jakmile děcko není psychicky v pohodě, ekzém i astma se zhorší. Stačí abys měla špatný pocit z inhalačního kortikoidu, přenášíš to na dítě, si nešťastná z čerstvé diagnozy apod… ekzém se mu mohl teď zhoršit z milionu jiných příčin a ty to jednoduše připíšeš tomuhle a přehlédneš tu skutečnou příčinu. Neříkám že to tak je, ale MŮŽE to tak být, pozor na to.
moje velice aktuální zkušenost s tímto z minulého týdne:
Děcka berou od září Ribomunil na podporu imunity, předepsáno od imunologa. Mám pocit, že jim to zhoršuje ekzémy, jenomže vím že to s ekzémem není tak jednoduché. prostě je to můj pocit. teďka minulý týden měli od pondělka dostávat novou dávku Ribomunilu (bere se to už jen 4 dny na začátku měsíce). Jenže já na to v pondělí zapomněla, nedala jsem jim to. Večer po koupání říkám manželovi - tyjo podívej se, jak se klukovi dneska zhoršil ekzém, má to úplně rudé! a manžel se jen zeptal - a dalas mu dneska ten Ribomunil? já na to, „tyjo, zapomněla jsem“… a teď jsme na sebe jenom koukli… kdybych mu ten Ribomunil ráno dala, okamžitě bych to zhoršení ekzému připsala tomu léku. Přitom to může milion věcí, byl ve školce po týdnu nepřítomnosti, mohli mít něco alergizujícího na oběd, mohly mu vadit legíny na nohách, mohl se ve školce škrábat protože v postýlce nemohl usnout… milion různých důvodů, ale já bych to prostě připsala tomu léku. Nakonec jsem ji ten Ribomunil dávala od středy do soboty a ekzém se postupně uklidňoval a teď ho má zrovna téměř nepatrný…
Pointa je, abys prostě dávala pozor a nepřipsala zhoršení ekzému něčemu, co děcko třeba potřebuje… a přitom bys mohla přehlédnout něco, co mu ten ekzém skutečně způsobuje! Vysadíš lék, zhorší se astma, ekzém se taky nezlepší… vyčaruješ začarovaný kruh.
jestli dostal inhalační kortikoidy, pravděpodobně je potřebuje… buď opatrná… jeden astmatický záchvat poškodí celé tělíčko víc, než několikaletá inhalace kortikoidu, která může naopak pomoci ke kompenzaci astmatu (sama mám kompenzované astma, už nic nemusím brát)
řešíte stravu? zkoušíte vysazovat třeba různé potraviny?
u nás je kromě výše uvedeného (topná sezona, pyly a další) stoprocentní spouštěč čokoláda. Kluk už to sám ví a ani ji nechce jíst.
Je mi to jasný, samozřejmě jsem sledovala všechno, co syn jí, dělá, nosí, jaký mám prací prášek, co se doma i ve školce dělo, beru v úvahu i podzim a nemoci. Ale ze všeho mi pořád vychází, že původcem těch problémů je ten Flixotide. Exem je nepříjemný, ale pro mě jsou horší ty změny chování. Je roztěkaný, nervózní, neví co s energií, která mu přebývá a tak zlobí. Třeba půl cesty ze školky běží - asi tak 1 km. Nikdy před tím to nedělal.