Poradna o autosedačkách
Štěpán Rybníček
Ahoj holky,
jsem prvorodicka v 18. tydnu a teprve ted zacinam do vsech informaci pronikat, takze se predem omlouvam, jestli nektere dotazy budou pusobit hloupe
. Chtela jsem se zeptat - az bude mimi na svete a ja budu napriklad v kuchyni varit, tak budu chtit na mimi videt, no a zezacatku, nez se nauci sedet, tak ho budu mit bud v nejakem lehatku, nebo v tom kosicku pro miminka. Libi se mi vic ta lehatka, prijde mi, ze nezabiraji tolik mista a lip se asi prenaseji, nez ty kosiky. Chtela jsem se zeptat, jestli nevite o nejake znacce lehatka, ktere bych mohla dat do vodorovne polohy, aby dite mohlo spinkat a zaroven po probuzeni bych mu mohla zadicka trosku nadzvednout. Ja vlastne ani nevim, jestli to treba neni nezdravy ho davat do lehatka do mirneho polosedu, kdyz jeste nebude umet sam sedet. Bude sice podepreny tim operatkem, ale nevim, jestli by uplny novorozenec nemel pouze lezet…? Asi bude lepsi mozna koupit to lehatko trosku vetsi, aby z toho rychle nevyrostl, ze? Do ceho jste pak davaly miminka po tom prvnim pulroce, kdyz se naucily sedet?
@misa1981 99 % těhle lehátek je polohovatelných - koukej, pro jaký věk jsou určené, jak je to 0+, tak bývají minimálně 2 polohy - leh a polosed
takže je fuk, jakou značku zvolíš. Jinak nejmenší v leže - starší - od cca 3m neuškodí ten polosed - ono je tam to dítko jak ve vajíčku (v sedačce), je to dělané, aby to neškodilo
Taky budu pořizovat, je to super záležitost. Velikost je většinou univerzál - zvol takové, kde se mimčo dá připoutat pásy, at Ti nevypadne. Jinak až se naučí sedět - tak pak volný pohyb na zemi ![]()
@misa1981 Máme tohle lehátko a byl tam od mala a vlastně je i teď, když něco potřebuju udělat, aby mi někde nebehal. Je do 18 kilo, takže od miminka až po větší, takže vydrží dlouho a jsem s nim spokojená. Nejde teda dát úplně do lehu, ale nejsem si jista, zda nějaké lehátko se dá dát vůbec rovně do lehu
.
Ahojky,
já měla obojí. Košík byl na kolečkách a snadno jsem s ním přejížděla z místnosti do místnosti. A pak jsme měli i lehátko. To jsrm používala na dobu bdělosti. Položila jsem jej na stůl v kuchyni a komunikovali jsme. Ale byl to taky pololeh s vibracema a hudbou. Dokonce jsem ji v něm zezačátku i krmila. Jinak košík nám vydržel jen čtyři měsíce.
A děti si sedají až kolem devátého měsíce. Dřív i lezou. Ale to je fakt každé mimi jiné. Jinak po půl roce byla malá v ohrádce nebo v jídelní židličce polohovací.
Já jsem měla půjčený košík- ale je fakt jen na pár měsíců. Lehátko jsem využívala častěji, později i na krmení. Jinak u nás nebyl problém dát do kuchyně kočár. Sedět se naučili až až… na krmení dětskou židličku, jinak při vaření leštili podlahu ![]()
Lehátko, aspon ho můžeš potom ppoužít až budeš přikrmovat, jinak vlehátku nemůže být moc dlouho, v košíku s normální matrací sice jo, ale rychle vyroste, vydrží nejdéle tak do 4 měsíce, spíše zkus koupit ohrádku, vím, podobné, jako postýlka, ale slouží dobře, a může to sloužit i nejpozději, když si budeš chtět odskočit na WC, pokud tě teda prcek, nechá odskočit
, tak si vyber http://ohradky.heureka.cz/…rodni-klups/
Já měla na děti doma kočárek místo košíku, krásně houpal a dalo se s ním přejíždět i na balkon a lehátko jsem měla na tento způsob
http://www.fisher-price-hracky.cz/…5283346.html to se nám osvědčilo moc
@misa1981 lehátko pro novorozence není vhodné, to by mělo ležet na měkkém, ale pevném podkladu a 100% rovně a bez polštáře apod. Polosed malým miminkům a vývoj páteře dobře rozhodně nedělá. Přečti si od Kiedroňové Něžná náruč rodičů, je to česká fyzioterapeutka a má tu knihu moc pěkně zpracovanou. Jak nosit, jak zvedat, jak ukládat.. hlavně tím nošením jsem se řídila. Na autosedačku vajíčko pozor, je sice určené od narození, ale jeho funkce není správná poloha miminka, ale maximální ochrana pří případném nárazu a počítá se s tím, že je v tom miminko jen pár hodin týdně, ne denně. Pro vývoj páteře vhodné není. Lehátko jsem používala až od cca 2-3 měsíců a to opravdu vždy jen na chvilku. Do 4 měsíců jsem měla košík, ale je pravda že půjčený. na to na jakou chvíli je, je to pěkná drahota a kdybzch ho měla kupovat, nešla bych do něj. Ale máš spoustu času vyčíhnout si, jestli bys neulovila nějaký na netu už po někom. Jo a obě děti jsem vůůbec neposazovala a obě se posadily přesně učebnicově až poté, co začaly lézt po 4, takže v 10ti měsících a lehátko do mírného polosedu nám tak do té doby výborně sloužilo na krmení. takže lehátko za mně určitě, ale u novorozeněte nepoužívat a u malinko většího miminka s rozumem. ![]()
Holky diky moc za prispevky a super rady!
Podivam se, jestli ten kosik bych po nekom z druhy ruky nekoupila vyhodnejc, anebo jestli bych si ho tady ve Vidni i nemohla z nejake pujcovny mimi veci pujcit, treba na ty 4 mesice, co ho budu pouzivat. Diky, lekarnicko, za tip na tu knizku, prectu si ji, at vim, jak mam spravne dite nosit, protoze sama mam spatnou pater a mozna to mam zpusobene i tim, ze me rodice jako malou nespravne nosili. Ta ohradka je taky super napad, tumpachu, tam se aspon nemusim bat, ze mi ji preleze a nekam vypadne
.
Mame oboji, lehatko jsem zacala vyuzivat az v dobe prikrmovani, driv mi tam obe deti prisly strasne zkroucene. Kosik mame jeste po manzelovi a svagrovi, takze 40let:-) a vyuzila jsem ho maximalne…