Pět dohod z moudrosti starých Toltéků

30.12.13 14:09

lehké sebeovládání?

Četla jsem jednu úžasnou knihu, a tohle mě velmi zaujalo, co si o tom myslíte?
První dohoda: Nehřešte slovem. Hovořte jako osobnost. Říkejte jen to, co si myslíte. Vyhýbejte se užívání slova proti sobě nebo k pomlouvání druhých. Užívejte sílu slova ve jménu pravdy a lásky.

Druhá dohoda: Neberte si nic osobně. Nikdo nedělá nic kvůli vám. Co druzí říkají a dělají je projevem jejich vlastní situace a snů. Když budete imunní proti názorům a činům druhých, nestanete se obětí zbytečného utrpení.

Třetí dohoda: Nevytvářejte si žádné domněnky. Nalezněte odvahu klást otázky a vyjádřit, co skutečně chcete. Komunikujte s ostatními tak jasně, jak jenom dovedete, abyste se vyhnuli nedorozuměním, smutku a dramatům. Pouze touto jedinou dohodou dokážete zcela změnit svůj život.

Čtvrtá dohoda: Dělejte vše tak, jak nejlépe dovedete. Vaše činnost se mění od okamžiku k okamžiku; bude vypadat jinak, když jste nemocní, než když jste zdraví. Dělejte však za všech okolností vše, jak nejlépe dovedete, a vyhnete se zbytečným soudům a lítosti.
Don Miguel Ruiz, Čtyři dohody: Praktický průvodce osobní svobodou. (Toltécká kniha moudrosti)

Pátá dohoda: Buďte skeptičtí, ale naslouchejte. Nevěřte sami sobě, ani nikomu jinému. Pochybujte o všem, co slyšíte: Je to skutečně pravda? Naslouchejte záměru, který je ukryt za slovy. Jedině tak porozumíte skutečnému poselství.
Pátá dohoda (don Miguel Ruiz, don Jose Ruiz a Janet Mills; Praktický průvodce cestou sebeovládání; Kniha moudrosti starých Toltéků)

jinak všem tady přeji šťastný Nový rok, ať se Vám vyplní všechny sny…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5342
30.12.13 14:23

Pěkné, zajímavé, poučné, bohužel ne pro všechny použitelné. Hodně štěstí v novém roce i tobě a koukám i mrňousce :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1536
30.12.13 15:28

Tohle by mi mohlo viset na ledničce - tedy až na pátou dohodu, tam bych si nalepila jen výtažek ;)
Taky přeji šťastný nový rok

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko