Leidenská mutace versus gestagení HA

85388
7.1.14 18:01

@JayLee ahoj, moje příbuzná má stejný problém, než u ní zjistili L. mutaci, brala HA asi 9 let a teď už ji gynekolog nepředepíše žádnou HA, ani gestagenní :think: :think: :think: Tu gestagenní Ti ten tvůj asi předepíše, ale pochybuji, že dostaneš někdy recept na kombinovanou… To by ten doktor byl sám proti sobě. Jinak zkušenost s gestagenní nemám.

Příspěvek upraven 07.01.14 v 18:02

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21848
7.1.14 18:02
:lol:

Příspěvek upraven 04.02.14 v 18:49

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
548
7.1.14 18:04

Ahoj :mavam: neporadím ti ale snad nám bude trošku porazeno mě dr. zjistila loni v dubnu Trombofilii - Leidenskou mutaci a řekla mi akorád že antinu nesmím leda tělísko jelikož jsem ho měla předloni v září ale vydrželo u mě pouze 3 měsíce pak se posunulo a otěhotněla jsem tudíž do obyč NEhormonálního tělíska nejsu a dávat 6 litrů za mirenu taky nechci, ale jdu zítra na gyndu a tak se dr. optám protože bejt bez antiny nechci už tak máme 3 dětičky 5, 3, 2 roky :D a další rozhodně už nechceme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2727
7.1.14 18:05

Zkušenost bohužel nemám. mám taky Leidena, měla jsem dva gyndaře a ani jeden mi nechtěl předepsat ani tu gestagenní. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85388
7.1.14 18:08

Asi záleží, zda máte homozygotní nebo heterozygotní formu. U té první je zakázána každá HA a u té druhé jsem někde četla, že jde gestagenní, neručím za to, nejlépe se zeptat na hematologii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
548
7.1.14 18:12

@blumen já mám heterozygotní :think: jo ženy prosím máte třebas nějaké příznaky napnutí či tlaky v končetinách?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
7.1.14 18:13
:(

Příspěvek upraven 04.02.14 v 18:49

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85388
7.1.14 18:17

@Deniiisa Můžeš se zeptat na té hematologii, ale k rozhodnutí je potřeba dalších informací /kuřák, nekuřák, další onemocnění, rodinná anamnéza/. Já za sebe bych to neriskovala a chránila bych se kondomem, nerada bych někdy skončila s trombozou nebo embolii. To riziko je totiz i u te gestagenni HA, ale u heterozygotni formy LM je pry o neco mensi. Ale nejsem hematolog. Kombinovanou HA podle mě nepředepíše pacientce s LM nikdo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
548
7.1.14 18:18

No to jo vyjde to levnějic ale co když sem i to zase posune kdo mi tu částku zaplatí? :think: my nemáme na rozdávání při 3 dětech a 6 tisíc je pro nás jaksi dost vysoká částka :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
553
7.1.14 18:22

Ahojky, já mám mutaci MTHFR, ta se teď ale už nijak neřeší, při prvním těhotenství jsem si musela píchat fraxiparin a při druhém po 6 letech na mne koukali na hematologii jako na blázna, co tam chci :roll:. K antikoncepci, já beru už od narození prvního syna čistě getagenní antikoncepci, nejprve cerazette a teď azalii. působí na mne tak, že vůbec nemám měsíčky, což mi plně vyhovuje, jen tak jednou do roka vynechám cyklus (spíš ale proto, že si nedojdu včas pro prášky, než pro nějaké vyčištění). Takže za mne ano, ale na každého může působit jinak, nezbývá než vyzkoušet :mavam:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.1.14 18:33

Ahoj,
mně teda před x lety gynekolog estrogenní HA předepsal, ale to se tenkrát o Leidenovi nevědělo tolik co teď. A bylo to na můj nátlak :oops: :oops: :oops: - taky jsem ji brala několik let předtím, než jsem se dozvěděla, že mám LM, a tvrdila jsem, že se mi přece nic nestane, když se nestalo doteď. No, trombózu jsem dostala po 2. porodu :zed: Od té doby mi nedoporučují ani gestagenní HA, jenom to tělísko. Být tebou, těm estrogenům se vyhnu určitě, čím jsi starší, tím je riziko trombózy větší, takže to, že jsi neměla problémy před 10 lety, ti opravdu nezaručí, že je nebudeš mít teď. Za to riziko to podle mě nestojí. Jinak tuším, že doporučení je u heterozygota bez projevů (bez předešlých trombóz a embolií) pacienta poučit a nechat rozhodnutí o gestagenní HA na něm.

Prosím o anonymitu, nechci tady zveřejňovat svůj zdravotní stav.

• Citovat
  • Upravit
548
8.1.14 11:58

Ahoj tak hlásím že mi dr. předepsala antinu pro kojící ale kdybych se o ni nezmínila tak mi ji nenabídne řekla že já antinu brát nemůžu ale řekla jsem že prej ano pro kojící tak mi řekla ale jo vlastně no a chcete ji? Takže tak :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1400
8.1.14 12:09

Jooo, tak to jsem teď taky řešila a to mám jen MTHFR a ještě jednu mutaci, ale ne leidena. Jen jsem vyslovila antikon…jsem málem letěla z ordinace :P Že prej kombinovanou ni omylem, na to ať zapomenu (a to jsem jí brala cca 6let). Čistě gestagenní (Cerazette) jsem nakonec ukecala, ale teda byla to fuška. A toho krvácení, špinění se bojím taky, jenomže mi pak už zbývá asik jenom acylpyrin mezi kolena a držet :roll: A i když jsem nikdy žádný problémy neměla, zrovna moje kolegyně zažila nitrolebeční trombozu, při které málem umřela. A leidena nemá a lékaři jí řekli, že antikoncepce v tom hrála roli minimálně 50%

Budeme si držet palčáky, taky za chvílku začnu zobat :kytka:

@Ivcinka

a prosím tě, nebralas někdy předtím kombinovanou? Já totiž přemýšlím, jeslti když jsem špinila po slabé kombinované (Mercilon), jestli mám očekávat, že to bude stejné i po téhle… 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85388
8.1.14 13:54

My teda s kondomem problem nemame ani jeden, porad lepsi nez se cpat hormony a riskovat embolii nebo dalsi tehotenstvi. Ale chapu, ze nekomu vadi, ze musi byt prichystany po ruce atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9022
8.1.14 13:59

@JayLee : ono záleží, „jakou“ máš Leidenskou mutaci. Jestli jsi homozygot, pak je kombinovaná HAK absolutní kontraindikace, pokud heterozygot, pak je HAK relativní kontraindikace, tzn. že Ti jí gynekolog může napsat proti Tvému podpisu, že jsi si vědoma veškerých rizik. Ono ani ta čistě gestagenní není bez rizika, byť teda menší oproti kombinovaným preparátům. Nejbezpečnějí je tělísko

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí