Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Maminky, zajímalo by mě, vy co máte holčičky 3,4 a 5 let.. Kolik mají toho lepšího oblečení?
Vím že většina napíše máme spoustu oblečení, ale myslím takové které se nestydíte vzít mezi lidi, do města k doktoru apod. Tím myslím lepší trička, mikinky, boty apod.
Vím že těch diskuzí je tu spoustu, ale nedávno jsem to opět řešila s kamarádkou a divila se že si vystačíme s tak pár kouskama.
Abych řekla pravdu, my nemáme oblečení rozdělené na doma a na ven. Já kupovala vždy oblečení nové a tohle jsem neřešila, ráno třeba malou oblíknu, když jde do školky dám jí legínky, tričko a mikinku, příjde v tom ze školky a lítá v tom, to samé doma ráno jí obleču a když se nezamaže jde i tak ven, samozřejmě že v džínách doma nechodí.
Jinak co se týče bot, má jedny bačkurky na doma a druhé do školky, máme crosíky, tenisky, gumáčky, balerínky, conversky ty máme růžové a černé
to je moje nemoc
v zimě jsme měli sněhule, válenky a kozačky k tomu ještě… Jinak ty počty mikinek atd. jsem moc psát nechci, protože opravdu toho máme málo ale často peru, nechtěli jsme tisíc hadrů které pak nevynosí..
Podle toho, co píšeš, mi přijde, že toho máte hodně
. Alespoň těch bot ano. Jinak ano, věci na doma a do města máme rozdělené, těch svátečních kousků má ale pár(jeden hezký svetřík, dvoje šaty, mikinka, huňatý svetr, dvoje džíny, pár triček, jarní šik bundička, dvě háčkované čepičky). Boty - lepší tenisky, lepší balerínky, botasky a bačkory do školky, baleriny(befado) na zahradu a gumove ala crocsy k bazénu, holinky, sportovní sandály, jedny zimní boty lepší a jedny horší na zahradu. Toť vše.
Já kupuju starší next, takže to nešetříme. Má vždycky jednu pěknou teplákovku, tak 3 mikiny, 3 kalhoty, 4 trika. Zimní bundy 2. Boty mívá jen jedny, teď na léto sandály navíc. Bačkory jen do školky. 4 čepice. Do školky nosí leginy a trika, sukni nebo šaty, mám tak po 4 kusech. A tak 3 tepláky. Naše školka je na vesnici a chodí z ní jak čuně
. Takže i tak peru taky furt. A oblečení na zahradu máme dost, na baráku je furt špinavá.
Jo a dvě sukně a tak troje šaty. A jarní bundu sváteční, dvě softshell soupravy. Tyjo, hader mraky
.
No, já to teda neřeším. Trička, legíny, mikiny nosí naše malá (4 roky) univerzálně kamkoliv - do školky, doma, ven. Tytéž legíny jednou na doma, jindy ven, jindy na návštěvu… Když přijde z venku, převléká si kalhoty, ale jen kvůli hygieně. Po vyprání si klidně tytéž vezme na doma. Jenom tedy džíny nenosí doma a tepláky do města. Jinak je to jedno. Nesrovnávej se s kamarádkou, neznervózňuj se. Každá to máme jinak nastavené.
@Gama máme to asi stejně, jen mohu se zeptat kolik má těch triček s dlouhým a krátkým rukávem a mikiny a legínky? Nebo ještě něco dalšího na co si vzpomeneš..Já vždycky vychytávám v a3 sportu ty akce třeba na teplákovku a nebo na triko s kraťasami tak to beru malé jako komplet
Tak já mám sice kluka (v tomhle věku, holčička je ještě malá), ale musím říct, že já rozděluji oblečení na zahradu + do školky a „na parádu“ - což je cokoliv dalšího. Jde o to, že tepláky, které mu dám na zahradu nebo do školky tutově zamaže a nepůjde to vyprat. Stejně trička, mikiny, svetříky - když je to na zahradu nebo do školky, tak vždy riskuji díry nebo něco co nepůjde vyprat. Proto je pár kousků, které mu do školky nebo na zahradu nedám. Boty má také do školky+na zahradu a na zbytek. Nechce se mi (v létě i 2× denně) pořád dokolečka před každou cestou z domu čistit jedny boty, aby nechodil zaprášený, od hlíny atd.
@Fykrije tak dcera 4,5 to má takhle, píšu jen lepší oblečení
Trika - cca 15ks - protože je prasátko a každej den 2 zaprasí
Mikiny - 5ks
Kalhoty - rifle, manšestráky - 4ks
Lepší tepláky - 5ks
Legíny - 3ks
Sukně - 3ks Šaty - asi 4?ks
Bundy má lepší 2 - jednu tenoučkou, druhou softshellku
Boty - 1celoročky, 1tenisky, 1sandále, 1střevíčky
Potom má ještě něco jen na zahradu - zašité, lehce flekaté. Boty má taky 2 na donošení na ven - kožené celoročky a sandály.
Zase teda pokud pujde na zahradu v riflích, nezhroutím se ![]()
No, já už moc oblečení na lepší a horší nedělím. Protože naše krátce 4letá cácora začne stejnak vysírat, že tepláky na písek nechce, že musí mít legíny atd…
Takže mám asi 2- fakt hnusný tepláky, které doufám, že si někdy na ten písek vezme. Pak spousty legín a triček které jsou na běžné nošení ale naše hvězda si je vezme i na hřiště a pak asi 2 ryfličky a 2 šatky co jsou fakt jen na příležitosti typu svatba atd…ale abych ty (hlavně jedny šaty) uchránila je musím po vyprání schovat a říkat, že nevím kde jsou-jinak by si v nich šupala do školky.
Co je lepší oblečení?
Obě mé dcery chodí kamkoliv i do města v softshelkách a to téměř celoročně. Kdysi jsem nakoupila spoustu riflí (docela výhodný balík od naorzení po 5 let na aukru za pár peněz) a řekla bych že tak jsem jsem nakoupila tak to můžu prodat. Téměř to nenosí. V létě legíny a sukýnka/šatičky.
A když už teda výjimečně jdou v riflích tak neřeším jestli jdou na písek nebo do měst. a - jsou to takové prasátka že se zasviní opravdu kdekoliv.
Nejlepší hadry který kdy měly byly na svatbu
a dopadlo to stejně jako kdyby měly na sobě hadry na písek, jsou to prostě čuňátka.
Ja to radeji nepocitam. Ma haldy. I bot. Aktualne, celorocky na suchac, celorocky na tkanicku, tenisky, dvoje sandaly, jedny keen a jedny spis na paradu, ma crocsy, ma dvoje baleriny, ma holinky, ma backory. Jo a jeste dvoje plateny tenisky. To vse v jednom. cisle. Tricka ma tak po 30 kusech kazdy typ, mikin tak 10, 3 vesty, tri tenci bundy, tak 10 dzin, 20 kusu legin a teplaku, tak 3 plataky. Spousru sukni, satu a sortek, ty jsem jeste mevytahla. Ale jspu ji tri a pul, vetsina toho je tak na pet let a uz to nosi, je velka. Nicmene ji to urcite bude vice sezon. Za plnou cenu je minimum veci, ale nikdo by to nepoznal. Je to moje hobby. Boty teda vetsina novych.
Já to teda rozdělené mám, mám oblečení na doma, obyč tepláky, trička a tak, pak věci na ven ( na hřiště ) to jsou trošku " lepší " tepláčky, trička.. ne takový to klasicky domácí, že.. no a pak mám samozřejmě ty lepší věci do města, na návštěvu, k doktoru atd. A těch lepších mám teda : Kalhoty 3×, trička asi 8×, mikiny, svetříky asi 5×, bundy 2×, šatičky, tak ty ani nepočítám, těch máme fakt hafo.. Já nevím, já to rozdělený mít musim, má některý kousky, který se mi fakt líbí a úplně by mě trhalo srdce, kdyby se mi třeba v tom načančanym tričku ( halence ) válela v písku
na to sou prostě ty trička, kterých mi líto není ![]()
Mám holky 2 a mám úchylku na to, že musí mít všechno oblečení stejné, takže všechno kupuju 2×. To z čeho starší vyroste, rovnou dávám do krabic a pak pošlu dál, mladší to nedědí - nebyly by stejné
Letos jsem teda trochu povolila, protože starší je ve škole, tak víc nosí šaty, sukně a džíny než mladší do školky, ale i tak mají všechno stejné…
Jinak cca 15 trik s krátkým, 15 trik s dlouhým, 2× džíny, legíny cca 10×, kratší legíny 5×, spoustu punčoch, sukně 5×, šaty letní 7×, teplejší šaty (většinou úpletové) 5×, svetr 1×, mikina 2× (a úplně to stačí), zimní souprava 2× (to je snad jediná věc, co nemají stejnou a kterou dědí - aspon je pak od sebe poznám na sjezdovkách
)boty zimní, celoročky, boty na atletiku, gumáky, crocsy, keeny + chci dokoupit sandály k sukni. Do školy/školky mají keeny z minulého roku.
To je hadrů
![]()
Nejhorší je, že když si jdu koupit něco na sebe, přijdu domů s další sukní nebo s šatičkami, kterým prostě nešlo odolat
![]()
Jinak lepší dávám klidně i na písek (na zahradu teda ne
), stejně se to pak nějak vypere.
@Fykrije Taky máme rozdělené, na doma, do školky, na parádu.
Když jsme třeba onehdá byly na návštěvě (na parádu), vyndaly si holky nějaké barvičky a byla tam nevypratelná - čili triko je teď na doma. Z tohoto důvodu, že občas něco vyprat fakt nejde, to dělím. Oblečení nemá moc (míň než vaše, u bot rozhodně), a nijak to neřeším. My oblečení z většiny dědíme po mojí sestře, takže to mám jako základ, a kupuju jen výjumečně něco, když chybí - snažím se s tím vyjít. Přijde mi to zbytečné, kupovat drahé oblečení.
Bohužel nemám v okolí slušný bazar, kde by měli sortiment a nestálo to stejně jako nové u nás v Tescu
Kdybych měla, možná taky nebudu rozdělovat, a jen pžípadně zaprasené doplním.
Já taky lepší dávám kamkoliv, ale zase trošku s rozmyslem. Jakože když jdeme na nákupy, tak jí dám hezký věci, když jdeme vyloženě na písek, tak ne. Jenže málokdy je to takhle jasně dané, takže se pak nehroutím. A zákon schválnosti samozřejmě funguje, krásný světlý kalhoty si teď zničila v Zoo. Zadřela do nich barvu. No rozhodně na ní kvůli tomu neřvu. Občas jí teda okřiknu, když schválně dře boty, ale i u těch jaksi počítám, že moc krásné na konci sezony nebudou.