Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, dceři jsou 4 roky a OP jsme vyřizovali když měla rok. Může s tím být nějaký problém na letišti, protože teď vypadá jinak? Nebo je to v pohodě, když je doklad platný ještě 2 roky?
Člověk si má být na dokladu podobný. Takže záleží, na koho narazíte. je takový problém udělat včas nový doklad?
U nás nešlo o letiště, ale někde jsme ukazovali občanku a jemně nám řekli, že už podoba není a bylo by fajn, kdybychom zařídili novou občanku.
Za ty nervy by mi to nestálo.
U dětí musíš měnit doklad častěji. Právě kvůli tomu, že si není na fotografii podobné. Je to stejné jako s pasem.
Důležité je, aby si dítě bylo podobné. Pokud není, musíš udělat nový doklad, je jedno, jak je ten stávající ještě dlouho platný.
A podobu nech určit někoho cizího, protože hodně lidí vidí u svých dětí podobu stále, ale ostatní už ne.
Nechávali jsme dělat nové, nejde jen o letiště, ale i pobyt v tom místě. Např. kdyby v Bulharsku byl nějaký problém a bulharský policista nebo lékař nemluvil anglicky a začal na nás s tím, že to není platný doklad, jen bychom trnuli a měli zkaženou dovolenou. Zbytečné komplikace…
Dítě si musí být podobné. Nech udělat nový. Mě na to upozornila i úřednice při vyzvednutí.
Mně teď říkala úřednice, když jsem si nechávala udělat nový OP pro sebe, že jsem klidně mohla přijít dřív než po 10 letech, protože si tam vůbec nejsem na tom starém už vůbec podobná (měla jsem tam fakt blbou fotku).
Takže jakmile podoba už není = dělat nový. U dítěte rok vers.4 roky bych šla určitě pro nový
Já byla dělat před měsícem synovi 3,5 let nový op. Protože ho měl dělaný když mu bylo půl roku. A úřednice se strašně divila, proč jdu jako dělat novou občanku. Když jsem jí obeznámila s tím, že už si tam není podobný, řekla ale plátna ještě je🙈 No byla celkově nepříjemná
![]()
Decka mají obcanky asi od 2m takže jsem jednomu nechávala předělat Cca ve 2/3 letech a stále je ok. Batole včera odbouchlo dva roky a ještě s nima skončím na obcanku teď v tydnu
@caramba stojí to asi stovku, není co řešit, já mám starší občánků v peněžece, jezdíme často do polska a novější pasy…