Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
A jinak jste duševně v pořádku? Zřejmě půjde o bolesti svalů a kloubů z důvodu probíhající virové infekce. A že nechtěl jíst zmrzlinu? No ono při nemoci je inhibováno centrum hladu, takže se člověk zrovna nepřejídá.
Pomýšlet u několik hodin trvajících bolestí končetin na leukemii je skutečně případ pro Chocholouška, ať se na mě nikdo nezlobí. Co takhle na pohotovost? Já bych šel… ![]()
To je fakt masakr, ty dotazy tady poslední dobou. Svět se v pudel obrací.
@Anonymní píše: Více
Jakože dítě bolí jeden den nohy a ty už za tím vidíš leukémii a běžíš k doktorovi ![]()
Co třeba růstové bolesti?
@Doctus píše: Více
Tak asi si vyhledala bolest nohou a vyskočila na ní leukémie ![]()
Hematologove vedi, ze za trombozou bez zjevne priciny muze byt nador. Syn mel trombozu, myslenku na nador jsem zahnala. Do roka bylna onkologii. Anonym, soukrome informace o zdravotnim stavu.
@Doctus tohle ale není běžná bolest. Ráno na tu jednu nohu kulhal. Nemůže pořádně chodit, nemocný není. Teď už obě nohy. Opravdu to není běžná viróza, nenapadá mě, co by to mohlo být.
Žádné centrum hladu inhibované nemá, jí normálně, je čilý normálně, jen velká bolest nejdřív v jedné noze a teď už v obou. Tak co by to mohlo být? Namožené ty nohy také nemá.
@Doctus s tou zmrzlinou jsem to napsala špatně. Zmrzlinu chtěl, ale kvůli bolesti nohou odmítl jít i těch 100 metrů. Ty nohy ho opravdu dost bolí, ráno vyloženě kulhal, teď ho už bolí obě, nekulhá, ale pořádně nechodí. To se Vám zdá normální? Já mám 2 děti a 4 mladší sourozence a ještě jsem to neviděla. Jediný příznak jsou ty nohy.
Neprovokovaná žilní trombóza je ale úplně něco jiného. To u tak malého dítěte je hodně nepravděpodobné (navíc ještě oboustranně).
@Doctus Jinak kdybyste měl jedno dítě s izolovanou alacrymii a pravděpodobně izolovanými multiple café au lait, druhé s velmi vzácnou autoimunitní nemocí, kterou má v ČR asi 10 dětí a sám po plicní embolii komplikované poté ještě zlatým stafylokokem, tak už by se vám ty pravděpodobnosti různých závažných komplikací také nezdály tak nízké
Člověk si pak už říká, co je ještě nepravděpodobné a co ne… A ty nohy jsou fakt divné.
U dětí bývají časté parainfekční záněty kloubů, to děti kulhají, nemohou chodit, i na WC se musejí nosit. U leukemické infiltrace kostní dřeně se bolesti vyvíjí postupně, není to z plného zdraví do nemožnosti chodit během jednoho dne.
Co bych udělal? Ibuprofen v protizánětlivé dávce (10 mg / kg / dávku) pravidelně po 8 hodinách 3 až 4 dny, při dobrém efektu postupně snižovat a pak vysadit. Stejně tak může mít parainfekční zánět ve svalech.
Mezinárodní klasifikace nemocí je poměrně obsáhlá, že jste se s nějakým stavem u žádného rodinného příslušníka nesetkala, neznamená, že je to něco výjimečného.
Předpokládám, že genetické testování u prvního dítěte proběhlo, lépe u celé rodiny. Protože mít v jedné rodině několik vzácnějších diagnostických jednotek je trošku divné.
Leukemie se neprojevuje současným výskytem bolestí obou dolních končetin, tam je typická asymetrie obtíží. Samozřejmě nemusím zdůrazňovat, že nejprůkaznější je vyšetření kostní dřeně, žádný obyčejný krevní obraz.
Ok, děkuji. I za tu informaci, že by se bolest vyvíjela postupně.
Víte, ono když máte děti s kombinacemi krajně nepravděpodobných zdrav. problémů, tak už člověka napadá leccos. Někdo hraje na pravděpodobnost, já už u nás opravdu na pravděpodobnost nevěřím, protože každý ten náš zdravotní stav je jak vyhrát v loterii.
Nikdy jsem nevěřila, že lze vyhrát ve Sportce, ale co se nám kumulují nepravděpodobné diagnózy, tak jsem si i párkrát vsadila.
Ahoj,
Samozřejmě zítra jdeme k lékaři. A prosím o anonym - zdravotní stav. Ráda bych se zeptala vás, kteří máte zkušenosti - jaká byla bolest nohou vašich dětí, když měly leukémii? Pouze při chůzi, nebo i v klidu?
Syn si od rána stěžuje na bolest nejdřív jedné nohy (v oblasti lýtka), teď už obou nohou v oblasti lýtka. Více to neumí lokalizovat, ale nechtěl jít ani na zmrzlinu, což je podezřelé.
Děkuji, prosím o odpověď jen ty, co vědí, ne ty, co si myslí…