Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím všechny a obracím se na vás s dotazem.
Mám doma prvňačku. Je po mně ambidextr, ze školky nás na jaře poslali do PPP. Tam nám psycholožka řekla, že dítě vypadá, že je opravdu ambidextr, nicméně že doporučuje psaní levou rukou, protože je trochu šikovnější a zároveň to vypadá, že má dominantní levé oko. Nicméně že ji nemáme opravovat, omezovat, ať si to dělá, jak chce. Dítě odtamtud odcházelo s tím, že si levou ruku „samo vybralo“. Levácké nůžky zkusila asi 2× a vrátila se ke stříhání pravou rukou.
Od té doby většinou bere tužku nebo pastelku do ruky levé, někdy si ji přehodí do pravé (dělala to i ve školce). Když si třeba psala číslice křídami na chodník, přišlo mi, že pravou rukou píše lépe - úhledněji, nicméně si ona sama pořád trvá na tom, že si vybrala ruku levou.
A teď přišel kámen úrazu - začali ve škole psát číslice. Samozřejmě jí to lítá všemi směry, písanku má celou červenou, protože má tendenci psát s opačným sklonem. Jí samotné to někdy vadí, je smutná, že jí to nejde, ale dá se v pohodě uklidnit tím, že když to budeme trénovat, tak jí to půjde. Jindy to zase neřeší.
Když jí dám sešit tak, jak by ho jako levák měla mít (nakloněný levým rohem nahoru), je to ještě horší, protože má tendenci směřovat svisle k sobě, takže to má úplně v protisměru. Tak jí natáčím sešit rovně nebo pravým rohem nahoru, pak se ten sklon aspoň trochu daří.
A teď k dotazu. Přemýšlím o tom, jestli nezkusit jí tu tužku prostě dát do pravé ruky. Aspoň na zkoušku. Mě mamka jako malou před návštěvou v PPP naočkovala, že když budu psát levou, tak si budu rozmazávat inkoust. Já to tam tehdy zopakovala, čím jsem si „vybrala“ pravou ruku. Do třetí třídy jsem si ruce měnila, nakonec jsem se ustálila u pravé, protože to je přece jen jednodušší a praktičtější.
Na jednu stranu nechci dceři motat hlavu, na druhou stranu pořád vidím, že ač je „rozhodnutá“, tak není vyhraněná. Když o tom nepřemýšlí a hraje si, tak si tužku klidně vezme do pravé a kreslí pravou.
Zkusily byste vyměnit ruku? Nebo máte aspoň nějaké tipy, jak levákovi „pomoci“ s tím sklonem, aby s tím tak nebojovala? Učivo jinak zvládá levou zadní, zatím píšou jen číslice 1 a 2, ale bojím se, že až začnou s písmenkama, tak z toho bude nešťastná
Jinak mně je to buřt, psát se nějak naučí a je mi jedno s jakým sklonem
Jen aby se případně ona netrápila.
Já jsem levák (pouze levák). Celý život s tím bojuju. Hlavně v 1. a 2. třídě jsem měla problémy se psaním. Jedeš jakoby proti papíru, takže písmo má jednak divný sklon a druhak víc tlačíš. Takže pak jsou slova vyrytá i do dalších stránek.
Když jsem se později (od 3tí třídy) učila psát rovně, aby zmizel sklon, povedlo se mi to, ale za cenu bolavé ruky. Dodnes když píšu rukou delší text, bolí mě ruka. A to ani nemluvím o tom, že při psaní jedu rukou po tom napsaném a mám ji celou špinavou ![]()
Možná bych jí doporučila spíš pravou ruku.
ALE na druhou stranu, když bude psát levou, tak bude cvičit „vědeckou hemisféru“. Vím o čem mluvím, mám doktorát z fyziky ![]()
@kyticka86 já to právě vidím, včera měla za úkol psát dvojku a zejména ten „ocásek“ dole jí krutě nejde, lítá to všemi směry (většinou nahoru), tlačí to proti tomu papíru, prostě boj
Kdyby byla levák levákovatý, tak to neřeším, ale když vím, že je pravou rukou schopná napsat ta čísla hezčí a úhlednější, tak jsem na vážkách
Kdyby aspoň neměla v té hlavě uhnízděné, že si levou ruku „vybrala“ (píšu to do uvozovek, protože jsem u toho nebyla, psycholožka s ní byla sama a dítě se ke mně vrátilo s tím, že si levou ruku vybralo, mohlo to tak být a nemuselo
)… Navíc po mně kromě ambidextrie zdědila ještě nedostatek výtvarného talentu
![]()
@chaarleene píše:
@kyticka86 já to právě vidím, včera měla za úkol psát dvojku a zejména ten „ocásek“ dole jí krutě nejde, lítá to všemi směry (většinou nahoru), tlačí to proti tomu papíru, prostě bojKdyby byla levák levákovatý, tak to neřeším, ale když vím, že je pravou rukou schopná napsat ta čísla hezčí a úhlednější, tak jsem na vážkách
Kdyby aspoň neměla v té hlavě uhnízděné, že si levou ruku „vybrala“ (píšu to do uvozovek, protože jsem u toho nebyla, psycholožka s ní byla sama a dítě se ke mně vrátilo s tím, že si levou ruku vybralo, mohlo to tak být a nemuselo
![]()
)… Navíc po mně kromě ambidextrie zdědila ještě nedostatek výtvarného talentu
![]()
Má ruku dostatečně uvolněnou? Píše lehce nebo křečovitě?
Nech ji psát, jak se jí líbí. Většinou si vybere, co chce jak dělat. Jsem taky oboják, v dětství jsem prý vždycky držela v každé ruce jednu pastelku a malovala oběma. Ale protože tehdy znamenala nálepka „levák“ něco jako „možná pomalejší“ ve škole, máma mne cíleně nutila neustálým braním té pastelky z levé a dáváním do pravé k tomu, že do školy jsem nastupovala jako oficiální pravák. Čím rychleji jsem postupně psala, tím se mi sklon písma nejdřív rovnal a pak převracel. Dneska píšu pravou, ale mám opačný sklon písma.
Psát umím i levou, jen o něco pomaleji, nemám ji „vytrénovanou“. Ale když jsem měla na základce pravou v gipsu, měla jsem smůlu, protože učitelka moc dobře věděla, že písemku můžu úplně v pohodě napsat i levou. Takže píšu výhradně pravou, ale všechny možné činnosti mám obvykle rozdělené, kterou rukou je mi to pohodlnější a jsou některé, které umím jen jednou rukou. Třeba kontaktní čočky jsem si uměla nasazovat jen levou rukou, SMS na mobilu píšu taky levou, házím raději pravou (dominantní mám pravé oko).
Mám pocit, že dneska je to už úplně fuk. Jediný reálný problém mám s nůžkami. Stříhám sice pravou rukou, ale nějak ty nůžky jakoby kroutím blbě, že tlačím jakoby čepele od sebe. S nůžkama pro leváky mi to přijde nepřirozené, s tím mne v dětství taky fest přeučovali. Kdybych měla dítě se stejnými dispozicemi, vůbec bych to neřešila.
Jo a ještě jedna věc. Jak jsem psala rychleji a rychleji a začal se mi měnit sklon písma, tak zhruba v té době jsem začala dost jakoby převracet písmenka ve slabikách. Se psaním na klávesnici je to zpravidla ještě horší, protože píšu rychleji než normálně rukou. Někteří psychologové tvrdí, že se to stává právě u lidí s nuceně převrácenou levo/pravorukostí. Naučila jsem se po sobě všechno číst a holt opravovat. Nemám dojem, že by se to v dospělosti jakkoliv zhoršovalo či zlepšovalo.
@hanka.br. mám pocit, že spíš křečovitě než zlehka
![]()
ona odmala nesnášela kreslení a malování, nedařilo se mi ji k tomu namotivovat, prostě ji to nebavilo, celkově měla jemnou motoriku horší
řešila jsem to opakovaně se školkovými učitelkami a ty mi pořád říkaly, ať ji nechám, že to přijde samo, jen mi doporučovaly, ať zkusím koupit pastelky do vany (bez úspěchu) a kulatou pastelku (taktéž). Začalo ji to bavit až kolem šestých narozenin. Když jsme pak byly v PPP, tak mi psycholožka poradila různá cvičení aspoň na tu jemnou motoriku, která teda od té doby děláme a dost se to zlepšilo. Štve mě, že jsem tehdy dala na učitelky v MŠ, kdybych bývala víc pátrala a dělala s ní cvičení na jemnou motoriku dřív, byla by teď jinde. Kreslí teď ráda a často, ale strašně
(tam učitelky v MŠ taky moc nepomohly, když ji neustále srovnávaly se šikovnějšími dětmi)
Jinak při tom vyšetření v PPP mi pak psycholožka ukazovala, že když s ní dělala cvičení, tak některá zvládla lépe pravou, některá levou (levou více), korálky navlékala většinou levou, „dalekohled“ si dávala spíš k levému oku. Takže nic jasného, všechno „spíš“ nebo „většinou“. Vizuální vnímání v pohodě, pravolevá orientace v pohodě.
Za jakékoli tipy budu fakt vděčná ![]()
@chaarleene Ptala jsem se proto, protože třetí týden školy psát dvojky mi přijde jako strašně brzy. První měsíc je třeba ruku intenzivně uvolňovat, na psaní číslic je času dost. Pokud se tohle odbyde, pak se to samozřejmě projeví v potížích se psaním.
No, mně to taky překvapilo, myslela jsem, že nejdřív budeme do zblbnutí psát čárky a tak
písmenka nepíšou, jen číslice… mají takovou oboustrannou písanku (fialová, na jedné straně jsou zajíci, na druhé straně psi), na té straně s písmeny dělají obloučky, osmičky, motají klubíčka, kolečka, vajíčka atd., ale na té straně s čísly právě už minulý týden začali psát jedničky a ve čtvrtek dvojky. Jinak počítají do 5 a z písmenek teď začali A. V malotřídce u nás ve vsi už píšou trojku a už mají „hotová“ písmenka M, A, L a E, takže mě ani nenapadlo, že by toho v „naší“ škole dělali nějak moc
![]()
Měla bys nějaké tipy, co s ní tedy mám dělat? Nějaké cvičení na uvolnění ruky nebo trénovat už rovnou ty číslice? Zkusit tu pravačku? Momentálně jsem fakt trochu bezradná, kterou cestou se vydat. S panem učitelem se ve škole moc nepotkávám (ráno dceru vozí manžel a když vyzvedávám z družiny, tak už tam pan učitel většinou není) - taky už mě napadlo mu napsat zprávu do notýsku, jestli by bylo možné se s ním sejít a probrat to.
Já zas mívala podivné čtyřky, to máš fuk. Obecně lépe se mi psalo vždy jakoby jedním tahem, takže místo abych dvojku psala klasicky s tou rovnou linkou dole, mnohem pohodlněji se mi píše dole s očkem - snad víš, co myslím. Jinak na uvolňování a procvičování zápěstí je super hraní na piáno, pokud má hudební sluch a bavilo by ji to. Jinak ale to, co popisuješ z PPP je přesně jako u mne. Prostě časem jsem si „vybrala“, co kterou rukou dělám. Například myš u PC mám na levé ruce (a s prohozenými tlačítky) - přijde mi, že se mi tak lépe kreslí jemná grafika. Když budu ale ten samý obrázek kreslit ručně, tak to bude pravou rukou. Tak asi tak… Jinak ale když je potřeba, nečiní mi problém mít myš vpravo, stejně tak mohu ručně kreslit levou.
Někdy, když mám fofr v práci, jedu „obouruč“, levou mám nonstop na myši a kreslím v PC a v pravé mám tužku a píšu si do bloku poznámky. Samože ne úplně zároveň, neb očima ještě koukat každým jinam nedovedu, ale neuvěřitelně to šetří čas, když člověk ty ruce nemusí neustále přehazovat při střídání myši a tužky.
@Klára-z-Prahy já jsem taky obouruká (stejně jako mamka a brácha) s tím, že spoustu činností děláme levou rukou (řekla bych, že většinu), ale všichni píšeme pravou ![]()
na klavír začala dcera chodit v září
nebylo to v plánu, ale na přípravnou hudební nauku chodí už třetím rokem a byla jediná ze skupinky, kdo nechodil na nástroj, tak nám to nabídli přednostně… s učitelkou si hrozně sedly, je z toho nadšená a docela jí to jde ![]()
Manžel to dneska konzultoval s třídním učitelem a ten mu řekl, že klidně nějaká změna od toho minulého vyšetření v PPP mohla nastat a navrhl, abychom se tam znovu objednali
byla jsem tam s ní asi loni v prosinci, objednačka byla dost dlouhá ![]()
Poslední dny jsem ji pečlivě sledovala a třeba kastanětu si vzala do pravé ruky (vyklepávala mi rytmus písniček), lžíci bere do pravé ruky, jen pro svou informaci jsem po ní chtěla napsat řádek jedniček a nejsou horší než ty, které píše levou rukou (kterou by měla mít teoreticky mnohem víc vymalovanou a uvolněnou)…
Já si totiž říkám, jestli když se s ní budu objednávat do PPP a čekat ještě třeba 3 měsíce na nějaký výsledek, tak pak už bude na změnu pozdě
Kdybych ji teď zkusila namotivovat na změnu a průběžně s ní dělala ty uvolňovací cvičení na pravou ruku, tak by se to třeba povedlo
![]()
Cvičte obě ruce, nech ji žít. Časem si to srovná sama. Na rozdíl od tvé dcery jsem tedy nikdy neměla zásadní problémy s rukopisem (tedy až na ty čtyřky) na prvním stupni, akorát když se mi pak postupně otočil rukopis, písmo se po mně často špatně četlo. Víceméně jsem se naučila rychle psát jakoby tiskace, to se po mně mnohem lépe čte. Až o mnoho let později vyrukovali s písmem Comenia, tak jsem vlastně byla nevědomky „in“ už tenkrát:-)
Maximálně pokud to tak v PPP vyhodnotí, že by byla dysgrafik nebo k tomu měla sklony, nech si k tomu od nich vystavit zprávu a tu předej do školy. Výsledkem bude, že by tvojí dceři neměli ve škole hodnotit úpravu písma. Koukni na mne, mne přeučovali intenzivně několik let. Stejně to nejde. Podle mého názoru je to úplně stejné, jako kdyby někdo předělával leváka na praváka nebo naopak. Nedovedu si představit, že bych měla všechno zásadní dělat jednou rukou. Ale nestěžuju si. Zrovna včera jsme s kolegou u flipchartu dávali dohromady nějaké diagramy a bylo prostě pohodlné mít v jedné ruce černou, ve druhé zelenou a nemuset to střídat.
A vůbec, vždyť proč by se mělo řešit, jestli píše pravou nebo levou? Pokud jí nejdou dvojky, bude s nimi mít problémy s levou i s pravou rukou. Maximálně se ve škole může v lavici prohodit se sousedkou, pokud by obě psaly těma vnitřníma rukama a drkaly do sebe.
Tak jen doplním, jak to u nás nakonec dopadlo. Nechala jsem to nakonec „plavat“, jen jsem s ní dělala uvolňovací cviky na obě ruce.
Asi týden po založení téhle diskuze si dcera dala praváckou tužku do penálu a někdy v půlce října začala psát pravou. Sama od sebe
Kreslí levou, píše pravou. V penálu má tužky obě (jak pro leváky, tak pro praváky). Psaní pravou jí jde mnohem lépe, má méně oprav a je spokojenější. Včera byl rodičák a pan učitel říkal, že psaní jí jde hůř, ale že je vidět zlepšování, tak že máme vytrvat ![]()