Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Paralenka červená píše:
I bych si připadala sama divně, že se mnou puboši jezdí
Každá rodina to má jinak. Známých děti jezdily rádi, jsou jako rodina hodně pospolu. Já s našima od 15 taky nejezdila a teď mě to mrzí…
Tak my máme teprve tříleté a dvouleté dítě, ale z toho, co by mohlo bavit i patnáctileté, tak zadarmo třeba jezdíme na vyhlídkový val letiště do Kněževsi (vždycky když má být na letišti něco speciálního, třeba nějaký obří Antonov apod.). A nedávno proběhla Muzejní noc a Noc kostelů (na tu jsme toho tříletého vzali taky a byl to pro něj velký zážitek).
Pokud jsou děti měnší, udělala bych „dobrodružnou výpravu“, stanování - výlet na nějaký hrad, opýkání buřtů, prostě obyčejná dovolená v přírodě, která je stokrát lepší než luxusní apartmány.
Rozhodně geocasching
My lovíme zatím jen ty snadné kešky, protože máme pětileťáka a s tím nějaký náročný terén nebo různé hlavolamy zatím nedáváme, ale je to sranda. To napětí, jestli najdeme nebo ne
A navíc se kolikrát dostaneme na taková místa, kam bysme normálně nešli
Manžela to třeba nejdřív moc nezajímalo, ale když jsme ho naposled vzali sebou, strávil půl hodiny pátráním a pak chodil jako král, že našel a my ne ![]()
@M_Vladim Vylety za zviratkama, lesnimi plody (borůvky, houby, maliny, ostruziny, tresne), vyslap na zajímavý kopec, rozhlednu, vyhlidku, cyklovyjizdka, přírodní koupaliště, geocatching, návštěva neokoukaných dětských hřišť, zameckych parku.
Pro větší vysadit v neznámu, dat mapu a ať se donaviguji k cili, putak se stanovanim, pripadne ruzne akce lokalnich komunit, spolku nebo firem (da se vybrat akce se vstupem zdarma či za pakatel)
@zrcadlo píše:
Tak my máme teprve tříleté a dvouleté dítě, ale z toho, co by mohlo bavit i patnáctileté, tak zadarmo třeba jezdíme na vyhlídkový val letiště do Kněževsi (vždycky když má být na letišti něco speciálního, třeba nějaký obří Antonov apod.). A nedávno proběhla Muzejní noc a Noc kostelů (na tu jsme toho tříletého vzali taky a byl to pro něj velký zážitek).
A jak to vecer zvladal? Ja to pro letosek zavrhla, bala jsem se, ze by byl unavený a protivny (odpo nespi).
@Svistice píše:
A jak to vecer zvladal? Ja to pro letosek zavrhla, bala jsem se, ze by byl unavený a protivny (odpo nespi).
Zvládal to dobře, šli jsme jen do dvou kostelů - jeden s podzemím, kam si důležitě vzal svoji čelovku, a druhý s koncertem, kde jsme si poslechli pár písniček (manžel si zatím prošel výstavu, o kterou měl zájem) a šli jsme domů. Jen v tom podzemí prohlásil „Tady je to teda strašidelný, ale čarodějnice sem nemůžou, že jo?“, a vedle nás stál farář, který mu s úsměvem řekl „čarodějnicím by se tady nelíbilo, neboj“, čímž odpálil granát v podobě synova „A prooooč?“. No začal mu vykládat docela mile a přiměřeně věku, v čem je kouzlo kostela, načež to syn zakončil „No to taky, ale taky, že čarodějnice neexistujou.“
Ve školce neřekne půl slova a všude se stydí, ale zrovna do téhle disputace se pustí.
Link z emimina:
https://www.emimino.cz/…etmi-291555/
![]()
a ještě:
https://www.emimino.cz/…stan-291525/
![]()