Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Lelio možná to u tvé babičky bylo jako u mojeho dědy, dyslektik farář. Dědovi na matrice napsali Přibyl a jeho bratrovi Přibil ![]()
Mne se libi. Je mezinarodni a zaroven se v cj dobre sklonuje, zadna velka extravagance na muj vkus.
@Míša Bery píše:
Ja chtěla Miu, ale muzi se nelibila. To mi prijde hezci nez Maya, to mi prijde spis pro toho psa… My nakonec mame Moniku. Je to svetove a zaroven ceske
Monika je moc hezke
Kristina je slovenská varianta Kristýny
Mě tak děda komolil jméno pořád, pač byl Slovák.
Já proti cizím jménům nic nemám, když je k tomu vhodné příjmení. Ale Jessica Nováková, John Dvořák apod ![]()
Libi, my mame prijmeni cizi a bez -ová, tak mi to neprijde divne, a s českými je to asi o zvyku, Maya Krainova, Richterová nebo Maya Nevimjak by bylo v pohode, prijde mi to blbe jen s mekkyma písmenama nebo se ř, treba Maya Řezníčková, Maya Štěpničková.
@boball píše:
@Kristyna_ww Jo chápu, ale to je zase tím jak chceme prostě být světoví. Kristýna, byla vždy s tvrdým Y.To samé Sylvie.Ale ne, češi prostě nejsou patrioti, takže raději budeme jmenovat Humbura bumbura, hlavně at to nezní česky no.My máme příjmení madarské, takže syn má druhé jméno taky takové, nicméně jmenovat se jako jsem se jmenovala za svobodna určitě mu takové jméno nedám. Ale Nováci a jim podobní ti nemají rádi česká jména přece
Snad neplatí rovnice patriot-ceske jmeno. Navic naprostá většina jmen ma původ v hebrejštině, řečtině atd a jsou je počeštěna. A žádná moda to neni-uz na přelomu stoleti se dávali jména „nečeská“ - Adina, Hugo, Zita, Valeria atd.Jsou jména původem slovanská, ty mozna nekdo považuje za česká, nicméně k nim nepatří Petr, Lukáš nebo Josef, ktere kdekdo považuje za ceske jména, protozE v jiných jazycích se přeci píší jinak.
@Prosimklid Ale dneska už se jako česká jména berou. A to, že češi patrioti nejsou ani v jiných záležitostech, to je bohužel pravda. A právě mnoho těch lidí, co jsou přesvědčeni, že třeba Lukáš je hlavně české jméno by to nedala, jen proto, že je to přece tak hloupé a trapné, se jmenovat jako Čech. Já z Dolní Horní jsem skoro Američan a tak dám Jessicu. Chápeš?
@boball ne nechapu, podle me si lidi vybírají jména, ktera se jim libi. Tezko si muze nekdo z chatrče myslet, ze bude vypadat jak Newyorcan, pokud pojmenuje dítě Jessica. Zasadni nepochopení je, ze lidi pojmenovávaji své deti podle svých oblíbencu a svého vkusu (znam lidi, co maji Anakina, ale ne aby byli světoví a zajímaví).Akorat je jim těmi, co daji jakoze ceske, podsouvano, ze jejich jmeno je trapne a ze zo udělali, aby byli zajímaví a v duchu se teteli, ze jsou lepsi, protoze maji doma Honzicka a to je takove krasne ceske, přitom patrioti jsou mozna jednou rocne u hokeje. Mimochodem, kdyby z Jessicy bala Džesika, tak uz je to ok? Už by se to podle tebe bralo jako ceske jmeno?
@Prosimklid píše:
@boball ne nechapu, podle me si lidi vybírají jména, ktera se jim libi. Tezko si muze nekdo z chatrče myslet, ze bude vypadat jak Newyorcan, pokud pojmenuje dítě Jessica. Zasadni nepochopení je, ze lidi pojmenovávaji své deti podle svých oblíbencu a svého vkusu (znam lidi, co maji Anakina, ale ne aby byli světoví a zajímaví).Akorat je jim těmi, co daji jakoze ceske, podsouvano, ze jejich jmeno je trapne a ze zo udělali, aby byli zajímaví a v duchu se teteli, ze jsou lepsi, protoze maji doma Honzicka a to je takove krasne ceske, přitom patrioti jsou mozna jednou rocne u hokeje. Mimochodem,kdyby z Jessicy bala Džesika, tak uz je to ok? Už by se to podle tebe bralo jako ceske jmeno?
ne, nebralo…
myslím, že je to i o konzervatismu…mně se třeba cizí jména též většinou nelíbí…
@Prosimklid ne nebralo, vyznělo by to dost hloupě. A to mi právě příde nejvíc trapné dávat jména podle nějakých oblíbenců, které znám jen z televize.