Liečba hormónmi

Anonymní
3.3.24 12:32

Liečba hormónmi

Ahoj, je to pre mňa citlivá téma, snažím sa to držať v tajnosti pred istými ľuďmi :( Avšak mám problémy s cyklom, kvôli zvýšenému testosterónu a gyn. lekár mi dal hormonálnu antiku. Nemám s ňou problém ale zaujíma ma či su aj iné spôsoby ako to riešiť? Lebo je mi jasné, že ono to len potláča problémy a keby vysadím tak sa mi vrátia…
Je tu niekto taký? Ďakujem :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3702
3.3.24 15:15

A je v tom jen testosteron? Estrogen a progresteron v normě? V lékárně ses třeba už ptala, poradili něco? Ja ted vychytavam hormonální nerovnováhu s nízkým progesteronem a tim padem vysokym estrogenem a pomahaji mi probiotika 8o Nevim, jak dlouho mi to vydrží, ale zkus se zeptat v lékárně nebo vygoogluj, jestli probiotika by nepomohla i tobě ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.3.24 15:34
@suzka1 píše:
A je v tom jen testosteron? Estrogen a progresteron v normě? V lékárně ses třeba už ptala, poradili něco? Ja ted vychytavam hormonální nerovnováhu s nízkým progesteronem a tim padem vysokym estrogenem a pomahaji mi probiotika 8o Nevim, jak dlouho mi to vydrží, ale zkus se zeptat v lékárně nebo vygoogluj, jestli probiotika by nepomohla i tobě ;)

Vraj len ten testosteron, ostatné v norme. Lebo gyn. lekárka povedala, že jedine HAK to rieši, inak sa nedá. A či chcem také niečo, ja som súhlasila, lebo mne to reálne 5 rokov obmedzovalo reálny a bežný život. Ale dakujem sa typ.

• Citovat
  • Upravit
3702
3.3.24 16:56

Třeba není opravdu jiné řešení než HA. Ale asi bych se zeptala v lékárně. Nebo i v čínské lékárně :lol: Maji ji v Jihlavě a ja třeba rozhodně nejsem na bylinky, nejsem zadna eko a bio, doktorum maximálně věřím, ale asi už ne gynde. Na moji hormonální nerovnováhu mi neustále podsouva HA, nebo odebrani delohy 8o Zkouším ta probiotika a tak a funguje to, nevím tedy, na jak dlouho, ale ted je to ok ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.3.24 17:05
  • Citovat
  • Upravit
2284
4.3.24 07:01

Lékaři jsou bohužel vázáni schválenými farmaceutickými produkty, tak že nic kromě HA či HST vám nabídnout vlastně nemohou, ale kdyby byli trochu otevřenější, mihli by vás upozornit na alternativní metody. Váš gynekolog je člověk, který vás vidí jednou, možná třikrát za rok na 15 minut. Je to jak na běžícím páse,
Tedy vyžádejte si, jaké máte skutečné hladiny všech hormonů a porovnejte je s referenčními hodnotami. Třeba tady https://is.muni.cz/…al.vzdel.pdf je celkem jedno, zda se pohybujete někde v rozmezí referenčních hodnot, ale poměr estradiol/progesteron by měl být alespoň 1/100 a víc.
Problém u HA je ten že vám ve všech případech zastaví ovulaci a tím se deficit progesteronu prohlubuje.
testosteron lze úspěšně snižovat mátou, třeba i mátovým čajem či tobolkami, ta dokáže snižovat testosteron až o 30% a máta kadeřavá v tobolkách dokonce až o 50%. Pokud máte i problémy s cyklem, zkuste od ovulace po cca 2 dny před očekávanou MS užívat byliny na podporu progesteronu, třeba drmek, jsou samozřejmě i další možnosti.

Příspěvek upraven 04.03.24 v 07:22

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2284
4.3.24 07:10
@suzka1 píše:
A je v tom jen testosteron? Estrogen a progresteron v normě? V lékárně ses třeba už ptala, poradili něco? Ja ted vychytavam hormonální nerovnováhu s nízkým progesteronem a tim padem vysokym estrogenem a pomahaji mi probiotika 8o Nevim, jak dlouho mi to vydrží, ale zkus se zeptat v lékárně nebo vygoogluj, jestli probiotika by nepomohla i tobě ;)

Na srovnání hormonů je dobré třeba lněné semínko, kontryhel, ale ten se nesmí při endometrioze, a řada dalších bylin, třeba adaptogeny jako maca a ašvaganda. Na potlačení estrogenu je dobré zvýšit příjem vlákniny, ta pomáhá odvádět estrogen z těla, potlačit aromatázu, která v tukové tkáni metabolizuje androsterony na estrogen, třeba pomocí resveratrolu nebo produktů z granátového jablka. Dobré je také zvýšit příjem brukvovité zeleniny, ta obsahuje indol-3-karbinol a nebo jako doplněk stravy, ten v játrech napomáhá potlačit metabolizaci estrogenů na karcinogenní 4 a 16-hydroestron a podopruje produkci neškodného 2-hydroestronu, který tělo snadno vylučuje a nevrací se do oběhu. Indol je zároveň vhodnou prevencí HPV virů a jejich karcinogenních účinků. A ano, i správná střevní mikroflora napomáhá odvádět estrogen z těla. Zvýšenou hladinu estrogenu je třeba vývážit zvýšenou hladinou progesteronu, třeba pomocí bylin nebo krémů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.3.24 12:01
@LadaSva píše:
Lékaři jsou bohužel vázáni schválenými farmaceutickými produkty, tak že nic kromě HA či HST vám nabídnout vlastně nemohou, ale kdyby byli trochu otevřenější, mihli by vás upozornit na alternativní metody. Váš gynekolog je člověk, který vás vidí jednou, možná třikrát za rok na 15 minut. Je to jak na běžícím páse,
Tedy vyžádejte si, jaké máte skutečné hladiny všech hormonů a porovnejte je s referenčními hodnotami. Třeba tady https://is.muni.cz/…al.vzdel.pdf je celkem jedno, zda se pohybujete někde v rozmezí referenčních hodnot, ale poměr estradiol/progesteron by měl být alespoň 1/100 a víc.
Problém u HA je ten že vám ve všech případech zastaví ovulaci a tím se deficit progesteronu prohlubuje.
testosteron lze úspěšně snižovat mátou, třeba i mátovým čajem či tobolkami, ta dokáže snižovat testosteron až o 30% a máta kadeřavá v tobolkách dokonce až o 50%. Pokud máte i problémy s cyklem, zkuste od ovulace po cca 2 dny před očekávanou MS užívat byliny na podporu progesteronu, třeba drmek, jsou samozřejmě i další možnosti.Příspěvek upraven 04.03.24 v 07:22

Dakujeem

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Intimní balzám INTIMISS

• (4.7) + 30 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí