Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj!
Mám ošklivě zasažené oba dvorce atopickým ekzémem. Na kožním jsem dostala Locoid a radu před každým kojením omýt. Chci se zeptat, ideálně kdyby se našla lékařka, která by věděla, v jaké míře se kortikoidy dostanou do mléka, když jde o prsa. Přemýšlím, jestli mám to kojení utnout raději úplně, jestli za této situace je kojení pro dítě výhodou. Bradavky opráchnu, ale nechci, aby „pilo Locoid“.
Ještě dodám, že jsem s problémem šla na kožní do místní nemocnice, verdikt AE jednoznačný, doporučení viz výše. Očekávala jsem, že mi udělají stěry, aby se vyloučila přítomnost nějakých koků. Nerada lékařům napovídám, není mi to příjemné. Měla jsem si o to říct?
Jinak uvítám jakoukoli zkušenost.
Díky, Cu.
Ja mela taky ekzemy a nedavala jsem nic a ani bych nedavala…hlavne koj co to jde, vis je to je prevence alergie.
A jak je velké miminko? já mám taky AE, v zimě většinou zhoršený.. loni v zimě sem s tím byla u kožní, ještě jsem kojila a jedna z rad dr. at pomalu přestanu kojit, že to tělo vyčerpává.. což sice jo, ale ekzem jsem přeléčila, kojit nepřestala a pak začalo jaro
ale co s bradavkama a locoidem neporadim, já ho měla na ruce atd
@Cucumber já jsem si ještě vyžádala, ( domluvila) se s dr, at mě pošle na alergologii, což se dá až po ukončení kojení, abych věděla co jsou alergeny a co ten ekzem ovlivnuje..
Teda to bych se bála používat kor při kojení. Pokud nejsi alergická na stříbro zkus Silverette kloboučky, jsou spíš na ragády, ale třeba by zabraly i na ekzém. Jestli se ti do toho dostaly baktérie, nebude se to moc rychle hojit. Zkoušela jsi genciánku a framikoin? Je to opravdu atop. ekzém?? Jak jsou si tak jistí. ![]()
Stálo by to podle mě za zavolání na horkou linku Laktační ligy, jsou tam zkušené zdravotní sestry a doktorky, které poradí.
Locoid by se bala, zvlast na bradavky
Trpim, AE a locoid jsem pouzila jen v krizi a to na ruce a oblicej. Jestli mas rany, ktere potrebuji zcelit, omyvala bych mista odvarem z tuzebniku (koupis za tri petky v kazde lekarne), moc mi pomaha na rozjety ekzem.
Měla jsem stejný problém, kojení jsem se vzdát nechtěla. Dostala jsem také kortikoidy, stačilo párkrát trochu namazat, vždycky 1× denně po ranním kojení, před kojením opláchnout a ekzém byl pryč. Bez kortikoidů bych to nezvládla, zkoušela jsem všechno možné, ale akorát se to zhoršovalo, až bylo kojeni utrpením. Nakonec jsem kojila ještě dalších 6 měsíců a už se mi to nevrátilo.
Díky za reakce.
S problémem se potýkám už řadu měsíců. Vyzkoušela jsem toho moc, kdejakou alternativu. Kdyby to nebylo nutné, kortikoidy nikdy nedám. Teď se to takových rozměrů, že není na výběr. Takže spíš řeším případný dopad na dítě. Je mu rok, takže nekojit už není problém, i když umělé mléko odmítá. Jde mi o to, jestli když ho budu kojit před usnutím a ráno a namažu po ranním kojení, nakolik ten kortikoid přejde do mléka. Zkrátka jestli je kojením za těchto okolností spíš ohrožením než přínosem. Cu.
Pokud bys kojila za cca 12 hodin po namazání, nebála bych se toho. Nanes jen tenoučkou vrstvu.
@Cucumber ahojlocoid jsempouzivala take v tenke vrstve, je to dobra mast, pomuze ti aleurcite bych kojila prez kloboucky, jsou fajn ![]()
@badela Na tvou radu jsem ještě kontaktovala Laktační ligu a dostala požehnání ke kortikoidům, tak jdu do toho. Nerada. Ale kladu si ty samé otázky jako ty. Je to opravdu AE? Co když je v tom infekce? Uvidíme. Už teď přemýšlím, kam příště k lékaři.
No já jsem si taky myslela, že je to nějaká infekce, konkrétně kvasinky, ale na kožním na to mrkli a hned řekli, že je to AE. Taky jsem byla trochu nedůvěřivá, ale pravdu měli. Jinak AE jsem nikdy předtím neměla…
@Cucumber alespoň ti to rychle zabere, držím palce
A poradili ti kojit či počkat až se zhoji? Omyvat nebo přes silikony?
Mám kojit normálně dál, před kojením omýt vlažnou vodou. Vůbec nechci nic zakřiknout, ale po dvou namazáních mám pocit, že se to lepší. Ťuk, ťuk..