Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Krásný den.
Chtěla bych znát postřehy jiných maminek, které bojují s lupénkou.
Mám doma 3 a půl letého syna. Po porodu a stresu z pobytu v porodnici atd. se mi nenápadně začaly objevovat pupínky. Postupem času se to horšilo a na kožním mi diagnostikovali lupénku. Teď se hodně zhoršila po angíně. Jako bonus jsem prvotřídní stresař, takže to tomu taky nepomáhá ![]()
A teď k jádru věci. Moc bychom chtěli ještě jedno dítě. Jenže já mám strach(ano, už jsme zase u toho strachu
), aby to tělo a porodu nějak nezareagovalo ještě hůř. Jiné problémy naštěstí nemám. Prosím, je tqdy někdo, kdo s lupénkou otěhotněl, porodil? Děkuji moc za postřehy.
Tchyně má lupénku od dětství. Má tři už dospělé děti a zdědilo to jedno dítě ve větší míře, než to má ona. Jí se prý od dětství vůbec nezměnila místa, ani množství výskytu. Říkala že i v těhotenství to měla stále stejné.
S lupenkou jsem porodila 3×. Základ je řešit ji hned, nebát se v začátku kortikoidů a pak hledat věc, která ti ji zhoršuje. U mě to je stres, takže moje životní motto je - Z takové hovadiny je přece nevoloupu… ![]()
Ono je také dost možné, že v těhotenství se ten stav zlepší. A také záleží jakou máš formu a léčbu. Stačí ti topicke přípravky nebo uzivas leky nebo si pichas biologickou lecbu? Jak casto je potrebujes? Co aplikujes za leky? Na jak velké ploše těla to mas?… Také ti to mohl zhorsit porod, stres, hormony, kovid, ta angina.. Tak snazit se to zalecit před otěhotněním, rezimova opatreni. Jako je možné, že se ti to zhorší zase po porodu. Ale tak potom to zalecis a budes udržovat pod kontrolou jako doted ne?