Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Přestala bych kupovat dítěti šampony proti lupům a myla jí hlavu jen šamponem například s aloe vera, kopřivou, březovým, s tea tree olejem apod. A ihned po umytí vlažným vzduchem vyfoukala pokožku hlavy do sucha. Vydržet pár týdnů a pokožka hlavy by se měla srovnat.
Nenechat dlouho mokrou hlavu a po umytí vyfoukat fénem.
Příspěvek upraven 28.06.22 v 09:42
Já bych klidně zašla na kožní a nechala si to pořádně zkontrolovat. Já si takhle zadělala na chronickou seboroickou dermatitidu.
Napřed rok neřešit, pak pár kožařů, co ze dvou metrů předepsali šampon se sírou.
Až v 18 sem se dostala do vojenské nemocnice, kde to prozkoumali, udělali stěry a konečně to začali léčit.
Ale drobné potíže už budu mít navždy ![]()
Začalo to drobnými lupy a skončilo několika centimetrovými ložisky bez vlasů a bolavé ![]()
Tím tě nechci strašit, ale prostě nepodceňujte to
Jinak moje mamka nedá dopustit na Seborin, já bývala spokojená s Vichy šamponem na lupy (mívali dvě řady, na suché a „vlhké“, pomáhal mi ten druhý).
Základ je vlasy sušit, rozhodně nenechat spát s mokrou/vlhkou hlavou, nepoužívat gely a jiná tužidla (pokud by už dcerka používala). Hlavu větrat (nenechat potit celej den v čepici, kšiltovce, klouboučku)
@Petra Z píše:
Nechat dlouho mokrou hlavu a po umytí vyfoukat fénem.
Tak tohle přesně lupy způsobuje. Vlasy se nemají nechávat mokré, mají se fénovat ihned po umytí.
@Modra1 píše:
Tak tohle přesně lupy způsobuje. Vlasy se nemají nechávat mokré, mají se fénovat ihned po umytí.
Jej, mělo tam být nenechat
a hned fenovat
@Anonymní píše:
Dobrý den, dceři (10 let) se udělali lupy ve vláskách…zkoušeli jsme pár šamponů, ale zatím žádný nepomáhá. Prosím co komu pomohlo?? Díky
Ahoj,
zašel bych na kožní, kde jsou schopni z rozboru zjistit, zda se skutečně jedná o obyčejné lupy, nebo to má nějakou jinou příčinu (kvasinky, seborea). Čím dříve se to podchytí, tím lépe.
U desetileté bych také sledoval souvislosti se změnou chování, prožitků atd. Původ může být i tam (může se jednat o následek stresu).
Jak píšou holky výše, pokud se jí tvoří lupy, je třeba vlasy jemně vyfoukat (ne na moc teplý vzduch, aby se pokožka nepodráždila)
vykašlala bych se na drahé šampony proti lupům a sáhla po nějakém opravdu citlivém. Pravděpodobně bude stačit, když se pokožka hlavy uklidní a přestane se loupat. ![]()
Pokud ani to nepomůže, je to na odborníka.
Dobrý den, dceři (10 let) se udělali lupy ve vláskách…zkoušeli jsme pár šamponů, ale zatím žádný nepomáhá. Prosím co komu pomohlo?? Díky