Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
chtěla bych se zeptat, jestli nějak jde oddálit nástup na mateřskou dovolenou. Čekáme „neplánovaně“ třetí a druhému je teprve 1,5 roku. Takže i když jsem si navýšila rodičovský příspěvek na maximum za měsíc, dost peněz nám propadne. Proto bych potřebovala nastoupit na mateřskou co nejpozději. Jde to nějak ošulit? ![]()
Díky moc.
@vykyluci Nejpozději 6týdnů před termínem porodu, víc to zkrátit nelze. ![]()
@pikola O přenášení nejde. Je to dané terminem porodu. Leda ho trosku pro tuto potřebu „posunout“. Ale nevím, jestli se to dělá.
@vykyluci píše:
@pikola O přenášení nejde. Je to dané terminem porodu. Leda ho trosku pro tuto potřebu „posunout“. Ale nevím, jestli se to dělá.
Tak asi ho těžko soupnes o několik měsíců, o dva týdny tě to zrovna nespasi.
Jedině že by šel tatínek na mateřskou za určitých podmínek může normálně pracovat dál ![]()
@pikola píše:
Tak asi ho těžko soupnes o několik měsíců, o dva týdny tě to zrovna nespasi.
no ale ani o ty dva tydny zadny gynekolog neposune termin. Dokazu si to predstavit o dva, tři dny, ale jinak to smrdi průserem
@Zupa píše:
Jedině že by šel tatínek na mateřskou za určitých podmínek může normálně pracovat dál
a tím se vyřeší co? ![]()
@vykyluci 2. a 3. dítko máme od sebe 21 měsíců a taky, i když jsem měla 2 letou rodičovskou, tak jsem část peněz nevyčerpala. TO se nedá nic dělat. Teď mi to zase úplně nenaváže a mám tam nepokrytých 7 týdnů, což jsem řešila hlavně kvůli tomu, abych nemusela platit zdravotní a sociální.
@vykyluci píše:
Ahoj,
chtěla bych se zeptat, jestli nějak jde oddálit nástup na mateřskou dovolenou. Čekáme „neplánovaně“ třetí a druhému je teprve 1,5 roku. Takže i když jsem si navýšila rodičovský příspěvek na maximum za měsíc, dost peněz nám propadne. Proto bych potřebovala nastoupit na mateřskou co nejpozději. Jde to nějak ošulit?
Díky moc.
tak ty na mateřskou můžeš nastoupit klidně až v den porodu, alespoň já ještě den před porodem pracovala
, ale zas se ti pak krátí délka té mateřské no, záleží co je pro tebe výhodnější
Šla jsem 5 týdnů před TP a nikdo s tím neměl nejmenší problém.
@felbloud píše: Šla jsem 5 týdnů před TP a nikdo s tím neměl nejmenší problém.
tak pokud je v zákoně dán nástup 6-8 týdnů před TP a takovýmto postupem by zakladatelka vyčerpala nezákonně více z předchozího RP, tak věřím, že by s tím někdo problém mohl mít