Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Mám možná blbý dotaz, ale už mě nic jiného nenapadá. v domě udělali stěrky a můj milý mě bohužel neposlechl a vybral barvu podle sebe, takže výsledek je něco mezi betonem a stříbřenkou. Jsem z toho úplně zoufalá a nevim co teď s tim. A tak se ptám, je možné na stěrky nanést barvu? Jsou v koupelně, takže nějakou voděodolnou ideálně. Máte někdo zkušenost?
Záleží, co je na povrchu a z čeho ta stěrka je. My třeba máme jednu betonovou, probarvenou v celé tloušťce a na povrchu přetřenou PUR lakem. Takže v tomto případě bych natáhla další vrstvu stěrky (ve vhodném odstínu) přes lak (choval by se jako hydroizolace) a znovu přelakovala.
Druhou máme betonovou napuštěnou olejvoskem - tam by to chtělo přebrousit vrchní vrstvu s nátěrem a opět nastěrkovat a přetřít znova.
Otázka, co tam máte vy.
Máme betonovou, ale je dost tmavě šedá a já chci béžovou, takže nevim jestli tu barvu překryje. Navíc je ta šedá ještě pěkně blbě udělaná, hodně flekatá ![]()
Já mám udělanou hnědou, asi by šla standardně udělat světle hnědá. Ovšem obávám se, že na béžovou by to chtělo světlou stěrku, třeba Pandomo, jenže to jsi finančně někde jinde. Takže hledat stěrku na bázi bílého cementu a probarvit jí Frontonem na béžovo. Překryje to určitě, stejně se natahuje pár milimetrů. Ta flekatost je způsobená hlazením, je to tak schválně. Asi by se to dalo udělat v jednolité ploše - jen nanést, nezahlazovat a pak pouze suché přebrousit.
A pozor na tvrdost - třeba u nás stěna za umyvadlem je v pohodě, ale ve sprcháči je dost exponovaná (občas do toho bouchne sprcha). Já dala bohužel na doporučení obchoďáka Ardex14, ale je dost měkká příště dám 10.
Koukám, že už se dá bílá stěrka na Pandomo koupit normálně v obchodě (dřív to nešlo, Pandomáři si to drželi zuby nehty)