Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Pokud není zeď nosná, tak rozšířit půjde
Známí takhle dělali byt se starým jádrem ještě, bourali zeď mezi kuchyní a obyvákem a mají z toho teď jednu velkou místnost. Samozřejmě se ti na to ale někdo musí podívat kdo ví ![]()
Plus ještě záleží kde jsou natažený odpady a voda, což by mělo jít taky předělat ale záleží na všem ostatním.
Je to panelak, ze jo?
Koukni a napis o radu na wwe.panelaky.info , tak ti pan rekne, podle adresy, jaky typ panelaku to je ( jaka stavební řada) a ze pravdepodobne vnitrni zdi nejsou nosne= pujde to vybourat.
Ale nektere prvni typy panelaku to neumoznuji, tak na to pozor.
Pan ti na dalku poradi, a pak jeste obetuj par tisic na rychle posouzeni statika, at mas pred koupi jistotu.
@Anonymní píše: Více
Ahoj,
samozřejmě že jde měnit dispozice i bytu a jádro můžeš poupravit. Pokud je to cihla, jde to velmi dobře, pokud beton jde to hůř. Budeě muset mít na to povolení, ale všechno jde. ![]()
Viděla jsem luxusní panelákové byty - kuchyně spojená s obývákem, probouraný panel, který lze (řeší se to oficiálně), běžně vybouraná umakartová vyzděná jádra.. je to jen otázka peněz, vkusu a projektu
taky mám kuchyni jako srdce domova a nespokojila bych se s „chodbičkou“ ![]()
Jádra se předělávají běžně. Musíš vzít v potaz, kudy jsou možné táhnout k šachtě odpady (aby měly dostatečný spád) a kudy dovedeš vodu a elektřinu. (Odpady tažené pod stropem a řešené čerpadlem bych nechtěla.) A taky když chceš větší kuchyni, tak kde ten větší prostor vezmeš. A jestli tě nebudou blokovat nosné stěny.
Můj byt měl stejně řešenou koupelnu a kuchyň, akorát teda zrcadlově. Když jsem ho kupovala, byl už po rekonstrukci, kdy měl zvětšenou koupelnu o tu část, kde je na tý první fotce linka a veprostřed jsou dveře do koupelny. Linka je na straně, kde jsou dveře do koupelny, takže vlastně tak, jak je to na té druhé fotce. Tady jsou pro lepší představu našla nějakou fotku z pravěku, kde je to vidět. Teď už mám v kuchyni jinou linku do elka.
Samozřejmě, že lze, pokud to není nosné.
Spousta lidí si dává kuchyň do jídelního prostoru. I já bych to ve velkém bytě udělala. Pokud bychom se bavili o klasické 3+1kde jen jádro v pravo od hlavních dveří. Jádro bych asi zvětšila o tu chodbičku a kuchyň dala do jídelny. Akorát by se do kuchyně muselo přes ten obývák.
Známí mají vchody do WC a koupelny tam jak je na obrázku kuchyň. V té chodbičce a z jídelny udělali kuchyň.
Já si zase nechala původní dispozici s jídelním koutem. a že 2+1, jsme udělali 3+1. Menší ale funkční.
Hlavně pozor, kde mas stoupacky, ty nepredelas nikdy a musí byt tam, kde jsou, a musí k nim být přístup.
Když koukám na ty dvě fotky, tak obě jsou to klasické malé panelákové kuchynky a my v pomerne velkém rd máme snad ještě menší, cca 9m
kuchynka v chodbicce je pakarna, ale lepší, než nějaké “chytré” predelavky. Spousta lidi má stejně hlavni jídelní stul v obýváku, případně v předsíni, a v kuchyni jen takovy malicky se dávno židlemi na snídaně, kafco… takže sinemyslim, ze tím, že bys dosáhla prostorové dispozice z druhého obrázku, by sis nějak výrazně pomohla
vždyť je to furt malé, úplně stejnou kuchynku měla mama kdysi v byte a nevešlo se ji tam nic, než ten mini stolecek a lednice. Ještě tam měla takovy policovy soklik pod oknem, na který byl ten stolecek připojeny. Babička to měla zrovna tak. Druhá babička měla v paneláku kuchyni tak 16m a plusminus do čtverce, tak té se tam vešel klasicky jídelní stul a neměla ho tudíž jinde. Stejně tak jsem to měla ve dvou 2+kk, kde jsme bydleli.
Hezký den, uvažuji o koupi bytu, je to hezké 3+1, ale vyžaduje rekonstrukci a odrazuje me jedna věc. Je zde kuchyně,,v chodbičce,, ale ja snila o větší kuchyni, typ viz obrázek dispozičně pro představu. Myslíte, ze lze jádro bytu nějak předělat nebo to není možné? Jsem v tom laik, samozřejmě bych pak řešila eventuálně s firmou. Děkuji