Má cenu prezenčně studovat?

Anonymní
12.6.24 00:52

Má cenu prezenčně studovat?

Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli je možné studovat i po 26. narozeninách prezenčně, nebo studentům je po překonání této věkové hranice dovoleno studovat pouze kombinovaně a to ještě k tomu hradit v plném rozsahu školné? Když jsem se koukala na stránky jednotlivých univerzit tak jsem tam našla ceníky placení školného až několik desítek tisíc, a to bylo na stránkách veřejných škol čehož jsem se dost zalekla. Řešila jsem to kvůli tomu, že kdybych se letos nedostala na VŠ, tak když se bych se o to pokoušela po druhé příští rok, zda by se mi to vyplatilo, jelikož to už mi bude 22 let, tak nwm zda by mělo na prezenčko cenu a smysl chodit nebo ne. Kombinované studium bych nerada, protože to je náročný obor, ale mnoho známých mi říká, že to není dobrý nápad do jít s dvouletým zpožděním.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6656
12.6.24 02:57

Věk 26 let není jediné kritérium, ty už máš školní roky vyčerpané? Tzn už jsi studovala Bc 3+1 a navazující studium, nebo obory Mgr 5+1 a neukončila jsi, takže musíš platit školné? (Dle věku nemáš) Protože 26 rokem konci status studenta, tzn slevy apod (MHD, placení zdravotniho), neznamená to, že automaticky naskakuje školné, pokud ty roky nemáš vyčerpané. A ano, i tak můžeš studovat prezenčně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20896
12.6.24 05:30

Můžeš studovat jak chceš. Školné se tě týká, jestli budeš mít vyčerpané roky studia placeného státem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2221
12.6.24 06:40

Studiem po 26 se mění akorát to, že si musíš platit zdravotní sama. Jinak za to obvykle není žádný samostatný poplatek 🙂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8741
12.6.24 06:48

Studovat můžeš třeba do konce života, klidně i prezenční. Nějak nechápu to tvoje „jestli to má smysl“. Proč by nemělo? Kombinované studium je pro ty, kteří už pracuji nebo mají deti a nemohou trávit každý den a celý den ve škole. Anebo taky pro ty, co se nedostanou na prezenční, ale to je jiná pohádka. Platíš si to, jen když prekrocis povolene roky. Bakaláře můžeš studovat celkem 4 roky. Jak to bude dyl, platíš. I když jednoho skoncics treba po 2 letech, začneš druhý obor, tak ten máš zdarma už jen 2 roky. Pokud ale ukoncis Bc úspěšně, další Bc děláš opět zdarma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2366
12.6.24 07:07

Zdravotni dělá cca 2500 měsíčně (zdražuje v průběhu let) a platila bys na prezenčním studiu po 26 letech.

Jsou lidi, kteří mají na prezenční VS individuální studijní plán. Pracuji, mají brigády ale je to náročnější než dálkové studium.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2221
12.6.24 07:35

@jejjej já jsem jedna z nich, ale bojím se, že individuální studijní plán neni možný jen z důvodu práce. Aspoň u nás to tak není :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LiduNe
12.6.24 08:39

Chceš jít studovat, ale neumíš si najít jednoduché základní informace, které tě zajímají? Nevíš jestli to má cenu, když už ti bude 22 :roll:. Jako asi nemá v tvém případě.

• Citovat
  • Upravit
2366
12.6.24 10:53
@Primat17780 píše: Více

Zeptej se na studijnim. Budou vědět

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
809
12.6.24 20:05

Jak už tu někteří psali, po 26. roce si platíš zdravotní pojištění, což je cca 2500 Kč měsíčně. Poplatky za studium by se tě týkaly v případě, že už jsi předtím studovala, a to neúspěšně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
113
14.6.24 08:55

Ahoj, prezenčně studuju, ve 28 jsem nastoupila :lol:. Za školu si platím, protože jsem nedokončila předchozí vysokou a počítá se mi do poplatků. Pokud teď svůj dream obor nezkoušíš z jiné vysoké a po přijetí ji plánuješ zanechat. (Jak jsem to udělala tenkrát já). Nic platit škole nebudeš.
Jinak se platí zdravotní, mně se odečítá z brigády ze smlouvy DPČ, když si vydělám nějak nad 3 500,–, takže si musím hlídat kdy se odečte a kdy si ho musím uhradit
Jestli to byla dobrá volba, těžko říct. Záleží na oboru. Já třeba teď měla rozvrh od po-pátku, pak jsem chodila pracovat o večerech a víkendech. Takže nulovej život, žádnej čas na odpočinek apod. 8o Pokud bych chtěla navazovat dalším studiem, tak už jen kombinovaně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze