Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Anonymní píše:
Myslím, že ho neodradí nic, všechno si pozjišťoval
Bude vás čekat jednání na OSPOD. Tam vznes námitky a obavy -dítě ho nezná, nevidělo ho, nevíš, jak žije, jak vypadá jeho zázemí, vznes obavy a přání s frekvencí styku. Určitě nejprve za tvé přítomnosti, regulerně by měl právo 1× za 14 dní na víkend, nebo po dohodě. Musíš být tvrdá a stát si za svým.
Takže po těch knížecích radách, jak jít do tvrdého konfliktu, něco trochu jiného. Pokud jsi si jistá, že je to otec dítěte, tak s ním zajdi na matriku a sepište zápis o souhlasném určení otcovství. Na co vyhazovat prachy. Pak se s ním pokus domluvit na výši alimentů a na splátkách alimentů za minulost. Pak se s ním domluv o tom, jak si na něj dítě začne navykat. Domluv si s ním cílový stav, který byste pak nechali schválit soudem (svěření do tvé péče, určení styku a alimentů). Pokud se na to necejtíš, využij služeb mediátora. Uvědom si, že to děláš pro své dítě, ne pro svou ješitnost a strach z neznámého. To dítě bude tátu potřebovat, tak mu to umožni a zkus při téhle změně co nejvíc hlídat, abyste se s otcem dokázali dohodnout a ne servat. Protože nic nepoškodí vaše dítě víc než tvůj zarytý odpor a souboj o dítě. Vím, o čem mluvím. A pokud otevřeš takto dveře, do otevřených dveří se blbě vlámává. Navíc pro případný soud budeš mít doložení své vstřícnosti a respektování otce dítěte.
@renda81 píše:
No takhle nárok nemá, ale pokud bude na tom trvat, tak to může dát k soudu, jako ty máš pak nárok na to aby ti zaplatil zpětně alimenty, když se uzná otcovství, sice nevím za jakou dobu zpátky to jde ale když chce bejt otec ať ti to doplatí
Až 3 roky zpětně od podání návrhu na výživné.
![]()
Testy platí ten co prohraje, takže pokud „tatínek“ tvrdí že je otcem a ty opak, pak soud nařídí testy a zaplatíš, pokud je otcem, ty. Nebo uznáš přes soudem ústně že je otcem, pak to jde bez testů. No a z toho plynou i alimenty atd. V našem soudním systému jsou schopni čehokoli. Doporučuji poradu z právníkem. Pokud ale je domluva tak se domluvte. Soud je zbytečný stres pro všechny.
@Padre Paolo promiň ale proč si otec vzpomněl až po třech letech? proč ona má bejt ta co s ním bude vycházet a pomáhat mu určit otcovství na matrice a dopsat ho tam, aby se tolik neplatilo, jeho zajímalo jak se dítěti daří, a když mu neposlal ani korunu na žití, a ona má bejt vstřícná a respektovat otce?
@renda81 píše:
@Padre Paolo promiň ale proč si otec vzpomněl až po třech letech? proč ona má bejt ta co s ním bude vycházet a pomáhat mu určit otcovství na matrice a dopsat ho tam, aby se tolik neplatilo, jeho zajímalo jak se dítěti daří, a když mu neposlal ani korunu na žití, a ona má bejt vstřícná a respektovat otce?
Samozřejmě, nedělá to snad z pomsty vůči otci, že se na dítě vykašlal, ale pro to své dítě, ne? A že si vzpomněl po třech letech? No je to vůl, ale pořád otec, kterého maminka svému dítěti vybrala (pokud nebyla znásilněna), že?.
@Padre Paolo Já chápu, co se snažíš říct. Ono to nakonec může být výhra - nemyslím až tak finančně, ale spíš citově. I přes to že zatím se choval jako vůl může být do budoucna dobrým otcem a přínosem. Ale je jasné, že pro matku je velmi těžké se s tím srovnat. Dítě by nikdy nemělo být nástrojem pomsty.
@Padre Paolo pro své dítě, třeba má někoho koho bere za otce, a ten bio mu to víc zkomplikuje, já ti řeknu já jsem ráda, že svého bio neznám, upíchl si dítě i jinde a je o kousek mladší než já, nikdy jsem ho neviděla a vidět nechci, od mala mám nejlepšího tatínka na světě a vždycky bude pro mě jedinej táta na světě i když někde žije ten pravý, pro mě je otec ten co se stará a vychovává, a né ten co si udělá dítě a konec, můj tatínek je nejlepší a nikdy mi nedal najevo že nejsem jeho, nikdy neupřednostňoval ani ségru, bral mě a bere jako svojí a nikdy nedělala rozdíly. tím chci říct že nestrádám tím když pravého bio otce neznám naopak takže já ho k životu nepotřebuju a ani nechci a nejsem o nic ochuzená
@renda81 protože ty testy otcovství zaplatí ona, pokud on je opravdu otcem. Jinak bych to taky.tak.udělala, řekla. bych mu co mu plyne z přiznání. otcovství. chtěla bych zapsání na matrice do rl, společnou navstevu ospodu, svěření do me péče, 3 roky zpetne alimenty. Sepsání dohody styku, nejdříve. samozrejme pod mym dohledem. Dá se. domluvit a nemusi se.hned se vším k soudu, jen to chce mit vse na papire a šla bych na ten ospod. Mě to.asi ceka to.same,akorat že tatínek se o něj nezajímá.
@Granda zakladatelka psala že pochybuje že na testy on má, i když by to pak zaplatila ona, ale ona že je otec nepopírá, jinak když nemá na testy bude mít na alíky za 3 roky zpátky???
Nečekají ho jen alimenty za 3 roky zpětně, ale i náklady na slehnutí (porod), výbavičku pro malé, započítej si prostě vše. Jinak taky bych mu asi moc nebránila, pokud si půjde tvrdě za svým, jen bych chtěla, aby díky tomu, že ho mládě nezná chtěla postupné přivykání. Nejdřív svou přítomnost a posléze nějaký dozor OSPD…bude to pro tebe těžký. Držím ti palec.
@renda81 no ale jestli on je otec, testy bude platit ona. A to že nema na aliky.je jeho vec, měl se starat.od zacatku. Hold se nejak. dohodnou nebo to bude splácet. Je ale hezky, že se mu rozsvitilo, pozdě ale prece. Tomu nasemu se aso nerozsviti nikdy.
Má otec dítěte na něj nárok, když se o něj 4 roky nezajímal, není zapsanej v rodném listě, nedal ani korunu, prostě nic. Slyšela jsem, že po nějakém čase zaniká možnost, aby měl na něj nárok, když se nezajímal tak dlouho. Kluk má 4 roky. Prosím, máte někdo zkušenosti a nebo nevíte někdo, jak to je? Děkuji. Omlouvám se za anonym.
@Anonymní píše:
Má otec dítěte na něj nárok, když se o něj 4 roky nezajímal, není zapsanej v rodném listě, nedal ani korunu, prostě nic. Slyšela jsem, že po nějakém čase zaniká možnost, aby měl na něj nárok, když se nezajímal tak dlouho. Kluk má 4 roky. Prosím, máte někdo zkušenosti a nebo nevíte někdo, jak to je? Děkuji. Omlouvám se za anonym.
Pokud otec není uveden v rodném listě, nemá k dítěti žádná práva ani povinnosti. Jediné, co může v tuto chvíli, je podat žalobu o otcovství, jejíž součástí jsou testy otcovství a na základě jejich výsledků by se řešily pak případné alimenty a styk. Ovšem nevím, jak se k tomu staví soudy po čtyřech letech nezájmu (za předpokladu, že tedy o dítěti věděl).
Pokud není v rodném listě nemá na něj nárok absolutně žádný ![]()