Má smysl druhá VŠ?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Má smysl druhá VŠ?
Ahojte holky/chlapi,
jdu s dotazem. Mám technickou školu, inženýra jsem dodělávala při zaměstnání, ale bohužel nepracuji v oboru. Nedaří se mi sehnat práci navíc by to byla práce ve výrobě - plastikařina. V podstatě za stejné peníze, co mám teďka v kanclu. Dělám normální administrativní činnost, která mě nenaplňuje.
Jsem svobodná, bezdětná, čas mám a napadlo mě, že bych si mohla udělat bc v oboru Aplikovaná informatika. Nikdo v práci by o tom nevěděl (nebyli bůhvíjak shovívaví, když jsem dodělávala inženýra), studium by bylo jenom v sobotu - 4× za semestr musím dojet osobně a pak online a tak. Přihlášku mám podanou, ale říkám si, jestli to není blbost. Přece jenom čas letí a je mi přes třicet a nemám ani chlapa a ani děti. Na druhou stranu - nikdo mi nezaručí, že v partnerství budu spokojená a informatika je obor, kde se vždy uplatním a můžu pracovat odkudkoliv.
Co si o tom myslíte? Samozřejmě by mi studium zase zabralo veškerý volný čas…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Přesně tak, až to bude problém, tak to budeš řešit. Teď nemá cenu se předpokakat, protože coby kdyby náhodou. A rozšíření rozhledu se ti neztratí nikdy. ![]()
A kdo ví, třeba někoho fajn potkáš právě tam. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@broskvová zmrzlina píše:
Přesně tak, až to bude problém, tak to budeš řešit. Teď nemá cenu se předpokakat, protože coby kdyby náhodou. A rozšíření rozhledu se ti neztratí nikdy.A kdo ví, třeba někoho fajn potkáš právě tam.
Díky, no já jsem se teď právě dost zaměřila na sebe - hubnutí, zdravá strava a tak, ale tohle mě prostě láká. Jen si říkám - zas budu sedět ve skriptech, zas budu z práce letět domů se učit. Co společenský život? Co partenr, děti? Není to náhodou blbost? Neměla bych si raději hledat práci v oboru?
Na druhou stranu - hledala jsem a nenašla a vydělala bych cca tolik, co mám teď v kanclu a ještě bych byla ve výrobě (nejvíc průserů a tak). Navíc aplikovaná nformatika je obor, který lze svým způsobem skloubit i s dětmi a mít první dítě ve cca 36-37 není už žádná ostuda…Jen prostě nevím, abych neztratila čas…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hanka123456 píše:
Díky, no já jsem se teď právě dost zaměřila na sebe - hubnutí, zdravá strava a tak, ale tohle mě prostě láká. Jen si říkám - zas budu sedět ve skriptech, zas budu z práce letět domů se učit. Co společenský život? Co partenr, děti? Není to náhodou blbost? Neměla bych si raději hledat práci v oboru?
Na druhou stranu - hledala jsem a nenašla a vydělala bych cca tolik, co mám teď v kanclu a ještě bych byla ve výrobě (nejvíc průserů a tak). Navíc aplikovaná nformatika je obor, který lze svým způsobem skloubit i s dětmi a mít první dítě ve cca 36-37 není už žádná ostuda…Jen prostě nevím, abych neztratila čas…
Hele když uvidíš, že ti to víc bere než dává, tak s tím sekneš. Zníš poměrně motivovaně, tak by byla škoda to nezkusit.
A navíc mám pocit, že mateřská/rodičovská je dostatečně dobrý důvod pro oficiální přerušení studia a následné navázání, snad tedy všude (a že těch akceptovaných důvodů nebývá moc).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Sany80s píše:
Zrovna tento obor mi jako nesmysl nepřijde.
Jo, jako obor je to určitě uplatnitelný, nicméně jsou i rekvalifikační kurzy… Já jsem prostě na vážkách. Už jsem si i sehnala nějaké skripta a čtu si a snažím se tomu rozumět. Navíc dálkově studium bude určitě dost náročné.
Je zase pravda, jak tu někdo psal, že utnout to můžu přece kdykoliv.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem teda vždycky pro studium.
Ale zrovna tenhle obor bych ve tvé situaci nedoporučovala - kdybys byla na RD, klidně, ale s prací to bude záhul. Proč? Děsně moc věcí se budeš muset učit sama, jinak ti to bude na nic (informatika vždycky předpokládá samostudium i prezenčně, jinak bys byla pro praxi nepoužitelná).Tím spíš, jestli třeba ještě vůbec neumíš programovat, nebo nemáš základy matematické logiky.
Protože v tomhle oboru se na diplomy nehraje, hraje se na to, co umíš - a v tomhle ohledu se to je jednodušší se učit sama, podle sebe, nebo podle jednotlivých kurzů…
Stručně: Přijde mi, že jdeš těžší cestou a na jiný kopec, než jsi původně chtěla… Protože, co je cílem? Umět informatiku? OK, ale budeš to muset do sebe dostat sama, škola ti dá tak 30 %. Mít z toho diplom? Ten je k ničemu (jednak už jiný máš, jednak v IT diplomy nikoho nezajímají). Ale jestli tam máš i jinou motivaci (třeba to bereš jako koníček a relax), tak klidně. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tomie píše:
Já jsem teda vždycky pro studium.Ale zrovna tenhle obor bych ve tvé situaci nedoporučovala - kdybys byla na RD, klidně, ale s prací to bude záhul. Proč? Děsně moc věcí se budeš muset učit sama, jinak ti to bude na nic (informatika vždycky předpokládá samostudium i prezenčně, jinak bys byla pro praxi nepoužitelná).Tím spíš, jestli třeba ještě vůbec neumíš programovat, nebo nemáš základy matematické logiky.
Protože v tomhle oboru se na diplomy nehraje, hraje se na to, co umíš - a v tomhle ohledu se to je jednodušší se učit sama, podle sebe, nebo podle jednotlivých kurzů…
Stručně: Přijde mi, že jdeš těžší cestou a na jiný kopec, než jsi původně chtěla… Protože, co je cílem? Umět informatiku? OK, ale budeš to muset do sebe dostat sama, škola ti dá tak 30 %. Mít z toho diplom? Ten je k ničemu (jednak už jiný máš, jednak v IT diplomy nikoho nezajímají). Ale jestli tam máš i jinou motivaci (třeba to bereš jako koníček a relax), tak klidně.
No a co bys teda doporučila? Jaký kurz nebo kde se to naučit?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tomie píše:
Já jsem teda vždycky pro studium.Ale zrovna tenhle obor bych ve tvé situaci nedoporučovala - kdybys byla na RD, klidně, ale s prací to bude záhul. Proč? Děsně moc věcí se budeš muset učit sama, jinak ti to bude na nic (informatika vždycky předpokládá samostudium i prezenčně, jinak bys byla pro praxi nepoužitelná).Tím spíš, jestli třeba ještě vůbec neumíš programovat, nebo nemáš základy matematické logiky.
Stručně: Přijde mi, že jdeš těžší cestou a na jiný kopec, než jsi původně chtěla… Protože, co je cílem? Umět informatiku? OK, ale budeš to muset do sebe dostat sama, škola ti dá tak 30 %. Mít z toho diplom? Ten je k ničemu (jednak už jiný máš, jednak v IT diplomy nikoho nezajímají). Ale jestli tam máš i jinou motivaci (třeba to bereš jako koníček a relax), tak klidně.
Jako souhlas, taky mi to přijde těžší cesta, ale jak mám získat základy a nějaký ucelený systém? Kurzy mi přijdou, ze jsou takové rychlokvasky a ze firmy moc ty přeučené ajťáky nemusí, ale třeba se pletu. Je tady někdo, kdo si udělal kurz (jaký) a získal práci v IT a stačí to?
Pochopitelně bych za tuhle cestu byla raději.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zrovna v IT je vzdělání téměř k ničemu (až na státní sféru). Myslím si že je to ztráta času.
Jako žena můžeš absolvovat kurzy Czechitas (dohledej si), které ti dají lepší přípravu, a najdou ti i dobrou práci, když budeš svědomitá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Asi takto, já jsem IT nikdy nestudovala, ale naučila se hodně věcí z YouTube a různých kurzů (Czechitas), pak různé kurzy jako Udemy, Coursera a pak stránky jako SheCodes a CodecAcademy atd. Je toho strašně moc na internetu a reálně já jsem nikdy žádnou vysokou školu s IT zaměřením nestudovala, studuji přírodovědeckou fakultu a teď při škole mám IT věc jako takový side hustle, kdy prostě dělám základní programování (HTML&CSS, python, java atd) a graficky design. A znám dost lidí, co IT nikdy nestudovali a teď pracuji v IT sféře, například jeden známý studoval politologii, ale jako práci děla softwarového inženýra - ono hodně záleží na tom, co fakt umíš, jestli to chápeš a dokážeš nad tím přemýšlet a uvažovat - jde tam spíše o reálně zkušenosti a schopnosti než o titul. Jasně, škola je taky fajn, protože tě to aspoň donutí furt nad tím sedět a věnovat se tomu, ale pokud máš motivaci a zápal, tak reálně se to dá zvládnout i samostudiem. Navíc na hodně kurzech je fajn, že si vybuduješ portfolio a můžeš to předvést
Jako blbost to není, ale z vlastních zkušenosti a zkušenosti okolí vím, že se to dá naučit a zvládnout i bez školy
@Hanka123456 Jinak ano, já jsem si dělala různé kurzy z těch stránek, co jsem uvedla výše a sice full time job z toho nemám, protože ještě studuji, ale mám z toho takzvaný side hustle a když mám čas, tak nějaké projekty dělám
a je chyba, že firmy většinou přeučené ajtáky nechtějí, jak již bylo řečeno, IT je hlavně o schopnostech a zkušenostech a jestli člověk reálně ty znalosti má a umí je použit, nejde o to, zda má titul
aspoň tak mi to přišlo - jakože pokud umíš naprogramovat a otestovat nějakou stránku nebo aplikaci, tak je každému jedno, co jsi studoval, hlavně, že to umíš
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hanka123456 píše:
Jako souhlas, taky mi to přijde těžší cesta, ale jak mám získat základy a nějaký ucelený systém? Kurzy mi přijdou, ze jsou takové rychlokvasky a ze firmy moc ty přeučené ajťáky nemusí, ale třeba se pletu. Je tady někdo, kdo si udělal kurz (jaký) a získal práci v IT a stačí to?
Pochopitelně bych za tuhle cestu byla raději.
1. Zjisti, co konkrétně v IT by tě bavilo, co bys chtěla dělat. IT je široký pojem
(ale pokud máš chuť a čas, tak na tohle možná ta škola není úplně blbá varianta).
2. Až budeš vědět, co chceš dělat, najdi si inzerát y na Jobs a zjisti, jaké skills zaměstnavatelé chtějí.
3. Najdi si na you tube kurzy, uč se a prohlubuj znalosti. Udělej si vlastní projekt nebo se uč na projektech na Git hub.
Ano, na získání práce v IT tu školu nepotřebuješ. Já jsem třeba samouk (učila jsem se různě na internetu, ale za kurzy jsem nezaplatila ani Kč a taky prací
), ale mám zase vš v jiném oboru. Mám i pár známých středoškoláků pracujících jako programátoři… Takže jestli školu chceš pro nějaký osobní rozvoj, tak klidně. Pro získání místa není nutná
- načítám...
- Citovat
- Zmínit