Má tu nekdo adoptované pubertalní dítě?

25.8.13 14:48

Má tu nekdo ADOPTOVANÉ pubertalní dite ??

Ahoj, mame velky problem a nevime jak to řesit. Mam 15tiletou adoptovanou sestru, jsme od sebe 12 let a nikdy jsme k sobe nebyly nak otevřene, ale mamka je zoufala. Sestra vi o tom že je adoptovana a tak rok trvalo nez se dopatrala ke svym kořenum, diky facebooku je s nima v kontaktu. nikaj jsme ji neomezovali.. doslo to tak daleko že je s zních uplne pomatena, ted ve čtvrtek se s nimi za nasimi zady i setkala. Pro ni to jsou nehodnejsi lidi na svete ( romeve, matka prostitku a tatku pustily s vazby za neplaceni alimentu a vrazdu - pri bytce ) ale pro ni to je hrozne hodny človek… muj tatka je s kamionem pryc a mamka akorad breci protože nevi co ma delat.. podporavat ji v tom samozdřemne nechce, ale kdyz ji to budeme zakazovat tak utece.. to je vic nez pravdepodobny.. achjo.. mate nekdo s toutou situaci zkusenosti? nebo najde su tu náka odbornice na tyto komplikované vztahy?? bojime se o ni :(a i o nas že se nam ztrati :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
25.8.13 14:56

My máme adoptované malé děti. Takže tyhle starosti zatím nemáme, ale doporučovala bych se obrátit na stránky www.adopce.com Je tam diskuze, i rady odborníků. Kontakt na poradnu Náhhradní rodinné péče, takže bych se obrátila tam a poprosila je o radu. Držím pěsti. :kytka: Samo, že když jí budete bránit, tak to bude dělat na truc. Ale možná bude muset sama poznat, kdo je pro ni opravdová rodina a kdo jsou oni zač. ALe do 18 by měla vydržet. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
25.8.13 14:58

Dekuji jdu to pročíst :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.8.13 15:08
@barčatěhulka píše:
Dekuji jdu to pročíst :kytka:

a kdyžtak zítra zavolej do té poradny, nebo maminka. Jsou tam moc příjemné paní a poradí.

• Citovat
  • Upravit
25.8.13 15:20

Tak tam zitra zavolam.. vubec nevime jak se k tomu postavit… pro nase to je jejich sluničko, jsem prvorozena, dalsi sourozeni umřeli nebo je mamka potratila celkem 4 :( mela to tezke, pak si vzali romské devče a bylo to pro ne velke stesti, ale z meho pohledu taky dost selhala vychova a dusledednost… nevi o romech nich ( to si myslim že je dulezite aby vedela, že to co ji povidaji jsou vicemene jen pohadky. jak ji hledali v domove a jak jim chybi :zed: kruci, hlavne mamka se sesypala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13837
25.8.13 15:24

To je to „volání krve“, ona prostě cítí, že k nim „patří“. A ještě jsou to ti praví rodiče. A plus puberta. Zkoušela si s ní o tom mluvit třeba ty?? Ví, co si myslíte? Ví, jak je vaší matce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25.8.13 15:28

Vis to ze ma v krvi je jasne… sama hrozne lže i když se taky hodne bojí… nikdy ke mne nebyla upřimna a to že lže mi písou i její spoužaci at ji dame do late, že si vymyslim situace kde dostava do problemu druhe.. takže :nevim: k mamce je jeden den jak milius a z toho ji vynada do macechy a at ji nechame vsichni napokoji… dnes chce třeba novou simku, aby si mohla volat s tatovou 19tiletou přitelkyní, že jsou hrozny kamosky a ona ma jineho operara tak aby si mohly volat zadarmo :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9330
25.8.13 15:29

Mám tři děti, ale v pěstounce a jenom jsem ti chtěla napsat, že to u těhle dětí bývá pravidlem, že jejich bio rodiče, jsou podle dětí bez poskrnky a leckdy si ony děti musí prostě vyzkoušet na vlastní kůži, jak to je doopravdy. Naší nejstarší je 9, maminka s tatínkem jsou pod mostem a už dneska mi je jasné, že jakmile ji bude 18 tak zvedne kotvy a půjde kam ji srdíčko volá. Ale stejně dobře vím, že má tolik rozumu, že brzo pochopí a vrátí se. Rozumově je totiž naštěstí o několik pater nad nimi. Asi jsem ti neporadila, ale ať maminka zkusí kontaktovat sociální odbor, který ji adopci sestry zprostředkoval. Určitě by pomohli, mají velmi zkušené psychology a hlavně pravděpodobně budou obeznámeni se situací v rodině a to jak ve vaší, tak v té biologické.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25.8.13 15:41

@Natyna Naty dekuji, stejne tak jsme to citily i my, to že jsme ji vychovali a snad dobře aby pochopila jak to je, ale ta situace, že chce jit za nimi prisla tak rychle.. je ji 15 a ne 18 jak jsme si mysleli že to bude aktualní. zacali se stracet penize, dedovi provolava kredit.. verim tomu že by se vratila.. sama jsem mela hroznou pubertu a ted mam k nasim tak hezky vztah!! Ale ta vazba k socialne slabsim je u ni hrozne sylna… vzdy se snazila k tim slabsim chovat hezky a pomahat.. proto si myslim že to proste tak citi že k nim patri.. vis nam svatosvate sliboala ze je videt nechce, pak teda ze tam chce jet za nima.. byly jsme domluveny ze by ji tam manzel pristi tyden dovezl teda at se seznamy a ted od ni takovy podraz že se na tajno sesly u nas před barakem, ale mamka prijela driv z prace tak to videla.. pak se zase omlouva že se to nemelo stat.. ale druhy den je zase vsechno jinak.. od mamky se distancuje.. zajima ji jen jeji,, rodina,, :( co s tim.. nejradji bych ji dala ultimatum že neni jeste plnoleta, že musi sednou na zadek a uvedomit si kde zije svych 13 let a tam že proste plati naka pravidla ktery bude dodržovat… ale upřimne i kdyz bych ji to rekla, tak si myslim že to stejnak nebude mit žadny vliv.. nebo ja fakt nevim.. je mi z toho zle.. ted jedu za mamku.. bojim se te navstevy, toho jak mamku uvidim a popřipade i sestru.. nevim jestli mam delat jakože nic ( což stejnak nevydržim ) ale co ji rict aby bylo spravně?!!??
kdyz se pohadame, tak si pro ni prijdeou oveseny zlatem v novym aute!! no klasicky socialní připad :D :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13837
25.8.13 15:47

@barčatěhulka prostě s ní neskutečně mlátí puberta a nějakou dobu budou lepší oni než vy. To je celkem běžné i jinde, že to dítě táhne tam, kde si může dělat, co chce, kde nejsou povinnosti, kde ho nikdo „nebuzeruje“. Ty si s ní o tom, co se teď děje, mluvila?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9330
25.8.13 15:58

Těžko radit, vím že se to stává a klobouk dolů, my jsme si vymínili jako jedinou podmínku, že nechceme romské etnikum…jinak jsme byli připraveni na fyzické, psychické i smyslové postižení, ale tohle bychom asi taky nedali. Píšeš, že je u vás 13 let?? to ještě asi vaši ani neprocházeli přípravami jako se dělají dnes, tam by jim dostatečně otevřeli oči a pomohli by jim zjistit na co mají a na co nemají. Bohužel si myslím, že holku nepředěláte a možná že by bylo dobře donutit ji k nějakém domluvě. Budeš plnit ty?? budeme plnit my!!to že to s největší pravděpodobností bude chtít zkusit se svojí bio rodinou, je asi jasné, ale do 18 let za ni vaši nesou plnou odpovědnost. Zkusila bych psychologa a to tak, že bych nejdřív poslala maminku, on by jí poradil jak se chovat v různých situacích a klidně mamince nabídnout, že půjdeš s ní. A potom prostě zaangažvat i sestru. A pokud by to nešlo, tak by to bylo aspoň k tomu, aby to maminka nesla lépe. Nevím přesně jak je to u adopce, ale my pokud by se vyskytl problém, tak se můžeme obrátit na OSPOD a tam nás nasměrují a pokud vím, tak tam pracují i s adoptivními rodiči, nejenom s pěstouny. Určitě by mamince pomohli. Nikdo ji tam neřekne…vzala sis ji, tak si to vytrp…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1342
25.8.13 16:01

Myslim si, ze by si. mamka měla pořadne zabezpečiit majetek. S tim volani rodu bych byla opatrna, jsem adoptovana tez od sedmi let. Vystudovala jsem vysokou školu, pracuji od devatenacti. Mela jsem obdobi kdy jsem chtela vedet kdo.je.moje matka, ale.to jen z toho duvodu, abych ji podekovala za to, ze me nechala, ptz bych jinak nemela tak kvalitni a plnohodnotny zivot. Rozum vsak zvitezil, ona se ta biol. Rodina potom snazi nakvartyrovat a vysavat prachy, uprimne je to v pytli. Ted uz budte jen ve strehu. Sorry za chyby pisu z mobilu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9330
25.8.13 16:09
@Niqitka píše:
Myslim si, ze by si. mamka měla pořadne zabezpečiit majetek. S tim volani rodu bych byla opatrna, jsem adoptovana tez od sedmi let. Vystudovala jsem vysokou školu, pracuji od devatenacti. Mela jsem obdobi kdy jsem chtela vedet kdo.je.moje matka, ale.to jen z toho duvodu, abych ji podekovala za to, ze me nechala, ptz bych jinak nemela tak kvalitni a plnohodnotny zivot. Rozum vsak zvitezil, ona se ta biol. Rodina potom snazi nakvartyrovat a vysavat prachy, uprimne je to v pytli. Ted uz budte jen ve strehu. Sorry za chyby pisu z mobilu

Já myslím, že hodně záleží na rozumových schopnostech toho určitého dítka a na věku ve kterém ho toto puzení potká. Píšeš, že jsi vystudovala VŠ, tudíž sis to uměla zdůvodnit, ale co si budeme povídat, do adopce a do PP jdou ve většině případů děti, které jsou hůře vzdělatelné a jak já říkám, rychle sáhnou po nabízeném pozlátku, je to jednoduché a nic je to nestojí…upřímě doufám, že aspoň jedna z našich holčin bude mít stejný přístup k věci jako máš ty :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
25.8.13 16:14

Rada nad zlato, nezbývá než se modlit a doufat, že jste jí přeci jen vštípili nějaké hodnoty. Sestru bych neřešila, tedy jako ne neřešila, ale ta ve svém teď momentálním rozpoložení není v ohrožení, domov má, má se kam vrátit, oni jí neublíží, doufám, potřebuje čas, aby procitla, pokud je volání krve silnější, stejně s tím nic neuděláte, jakýkoliv zásah tu situaci jen zhorší, puberťák je časovaná nálož, natož pak romský sdoptovaný puberťák…soustřeď se na mamku, s tou to bude složitější, mimo rady psychologů, jak jednat se setrou a co dělat v té situaci, bude potřebovat mamka jednoho pro sebe, aby to duševně zvládla ona. Moje maminka říká, že děti jsou dar, akle nesmí se od nich nic očekávat, hlavně ne vděk, že je máme na nějakou dobu půjčené, pak jdou, a nám nezbývá, než se modlit, že jsme vštípili hodnoty. kdo čeká vděk, uznání…bude zklamaný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1342
25.8.13 16:19

Dopredu me hnalo to, ze se mi jine deti smaly. Rekla jsem dost, ucitelka na zs me chtela mrsknout do. zvlastni. chodila jsem. k psychologovi, diagnoza Adhd atd. Jinak bracha je taky adoptovany, je to cikan, ale. pracovity, hodny, sporivy a prizpusobivy;-) Ne, vazne k. tematu, ceka vasi rodinu tezke obdobi, ale chce to pritahnout obratee. sorry ten mobil si dela co chce :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí