Zamilovaná dcera - puberťačka, jak jí pomoci?

5455
15.8.13 19:11

Zamilovaná puberťačka

Ahojky dámy, základám tento dotaz pro pobavení a doufám i ve smysluplnou radu. Moje dcera má 8,5 roku. V červenci poprvé zašpinila. Od té doby nic (vím, že dalšího půl roku se nemusí níc dít). Má všechny příznaky nastupující puberty: zanesené póry na nose, chlupaté nohy, před zašpiněním byly i bělavé skvrnky na kalhotkách. Citlivě jsem ji poučila o menstruaci (vždy dostala odpověď na všechno na co se ptala, takže s tím nebyl problém), těšila se na vložky a byla zklamaná, že k tomu ani nedošlo. Volala jsem svému gynekologovi, ten prohlásil, že dnes se bere tak od 8-9 let první MS jako normál. Ale její chování…začala být velice citlivá, všechno je problém, rozpláče jí každá hloupost, není urputný puberťák, co stávkuje. Je spíše mazlivá. Dnes jsme byly nakupovat věci do školy - takový babský výlet. Zašly jsme do restaurace na oběd. Byl tam číšník, takové ucho, vypadal jako by vyšel nedávno z učňáku. Velice příjemný a ochotný. Mi říkal „madam“, dceři „slečno“, dostala dvě slámky do pití, neustle se ptal jestli máme všechno…ale takhle se choval i k ostatním hostům. Dcera prohlásila, že ho miluje. Nu dobrá, brala jsem to jako zpestření dne. Už předtím se jí líbili herci ve filmech a vybírala koho si vezme za manžela. pak začala házet na číšníka cukrbliky, usmívala se na něj, kroutila si vlasy. Poslala mu pusu, rukama ukazovala srdíčko…ale tak, že to neviděl, styděla se. Takže zatím v pořádku. Pak jsme šly na wc, ona vyšla první, já ještě ve dveřích, když ho potkala, popadla ho za ruku a na plné kolo „já jsem se do vás zamilovala“. No pobavila celý personál, jak je slaďoučká, krásná holčička. Čišník pobaven na nejvyšší míru jen prohlásil, že bude muset ještě chvíli počkat. Ona na to, že počká. Celou cestu domů o něm básnila, jak ho miluje, jestli si ho až bude dospělá vezme a že na účtence je jeho jméno (Lukáš) - nyní nejkrásnější jméno. A jestli jsem si všimla jakou měl pěknou košili a jak hezky se usmíval…Krize nastala doma. Hned zítra tam chce jet zase. Nebo někdy jindy, ale brzo. Snažila jsem se jí vysvětlit, že je ještě malá na to, aby říkala dospělým mužům, že je miluje. Ona na to, že už není malá, že se mění se v ženu (to jsem použila já, když jsem jí vysvětlovala, co se dějej s jejím tělem. Teď to použila proti mě) a počká až si ho bude moct vzít za manžela. Nechápe sex, tedy ví že chlap má semínka, žena vajíčka, dělohu, jak roste miminko, jak se rodí, ale zatím ji nenapadla ta záludná otázka „jak se dostane semínko do maminky“. Takže, že je malá v této oblasti, jsem raději nepoužila. Už mi tady dvakrát plakala, že ho chce zase vidět. Je mi jí líto. Je prostě regulérně zamilovaná, i když v ostatních věcech je pořád dítě (blbne v bazénu, obléká plyšáky, dívá se na pohádky…). Nechci být na ni tvrdá, ale nehodlám podporovat, aby házela cukrbliky na dospělého chlapa. Snažila jsem se, vymluvit si to nenechá, na všechno má, jako správný puberťák, odpověď. Zkusila jsem nadhodit, že takový milý muž má třeba manželku nebo slečnu, kterou miluje. No, spustila jsem další pláč. Poraďte jak jí citlivě zpacifikovat. Ničím mě neštve, je hodná, nestávkuje, jen si všechno začala příliš brát…Čekala jsem zlomené srdce, první nešťastnou lásku, ale ne v 8,5 letech, kdy ani neví co se s ní děje a těžko jí to vysvětluju. Ona má plán takový, že na něj bude čekat do dospělosti a mezitím budeme chodit do té reatauračky tak často jak to jen půjde, aby ho mohla vidět a házet na něj zamilované pohledy. Láme mi to srdce, doufám, že její mysl zaujme za pár dní něco jiného (hlavně ne někdo jiný) - sejde z očí, sejde z mysli… A víc nevím co mám s tak malou zamilovanou holkou dělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
19200
15.8.13 19:18

To neporadím, nevím jak bych se zachovala, ale je mi jí líto :) malá :hug: :hug: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
15.8.13 19:20

Tý jo, mám ve stejném věku vnučky a zatím si jen hrají. Nepřeji žádnému tak malému dítěti menzes, jesřě si ho užijeje. K zamilování, asi radu nemám. Pokusila bych se jí vysvětlit, že je na světě víc chlapců, kteří se jí budou líbit a asi i, že na lásku má času dost.Je ještě stále dítě, tak ať si hraje. Nemáš to lehký a popravdě nezávidím.

• Citovat
  • Upravit
5455
15.8.13 19:23

@PetaP
Děkuji :kytka: Jen ještě doplním, že stále věří na Ježíška. Prostě dítě, co příliš rychle dopělo a má to v hlavě hormonama zmatené. Jen doufám, že sejde o očí-sejde z mysli. Nic jiného nevymyslím. Teď si pustila pohádku a je klid, na chvíli zapomněla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2790
15.8.13 19:24

Ta holka je éro :lol: Poradit ti bohužel nedokážu, snad jen doufat, že to byl prchlivý pocit a po pár dnech, kdy ho neuvidí, odmiluje se :nevim: Ale teda nová doba, to co kočka řeší v 8,5 letech, já řešila tak ve 13?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
15.8.13 19:28

@bamba
Děkuji i tobě :kytka: Spíše se potřebuji uklidnit, protože je mi ji fakt líto. Už jsem zkoušela, že přece milovala toho a onoho herce, nebo, že se zamiluje do jiného chlapce - ne, Lukáš je ten pravý a jediný. Jiný podotýkám, že si hraje ráda, má bohatou fantazii, když si hraje s hračkama, tak za ně i mluví, ráda kreslí - prostě normálně jako dítě. Jen v tomhle se vymyká. Bohužel s tím menzesem, je to děs. Přišlo to příliš brzy, zatím nezažila bolesti, opruz v létě…Já měla první MS v 11 - tak jsem počítala, že ho dostane taky tak zhruba v tomto věku. A ne v 8,5 letech :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jitka1976
15.8.13 19:29

8o 8o 8o no tě pic…v 8,5 letech a už menstruace??? mám 10 letou a zatím NIC…a doufám, že ještě dlouho NIC nebude… :mrgreen: teda, poučená je…od té doby, co mi z kabelky vypadly tampony…jahodový…moooc jí zajímalo, co to je…
Fakt netuším co jí říct…

• Citovat
  • Upravit
majkaakajka
15.8.13 19:31

V 8,5 roku by som takéto veci ešte absolútne neriešila. Aj keď teraz dievčatá dospievajú fyzicky skôr, tak proste psychicky je v 8,5 roku ešte stále dieťa. Ja by som to proste vetou, dvomi obkecala a ďalej neriešila. Rozhodne by som to nenazývala „prvou nešťastnou láskou“.

• Citovat
  • Upravit
Lo
6285
15.8.13 19:32

Takto brzy, jo? Tý jo..mně tohle chytalo okolo 14ti, kde jsme se i poprvé zamilovala a ano, bylo to krutý, já s tím člověkem byla, ale bylo to jen chození za ručičku, žádný sex..když pak následoval rozchod, myslela jsme, že je to konec světa a že pro mě už nikdy nikdo nebude existovat… :) opravdu po tolika letech velice úsměvné :D
Chci tím ale říct, že jak já si to pamatuju u sebe, tak mi je tvojí holčičky moc líto, ona to vůbec ještě nechápe :hug:
Nicméně opravdu koukám, že je to tak brzy, to je mazec a tobě přeju hodně trpělivosti, jelikož úplně bych také nevěděla, jak reagovat. Aby to pochopila, myslím, že to úplně ani nejde :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
15.8.13 19:32

@baracudas
To víš, já taky tak. A ve 13 už jsem věděla asi téměř všechno. Ona ví jen základní věci, ani ji moc nezajímají. Má vždy jen krátkou otázku, na kterou jí stačí krátká odpověď a nechce to dál rozvádět. Prostě dítě s plyšákama, kterému začalo hormonálně harašit. Nástup MS je jen důsledek, uvnitř ní je hormonální tanec…Vždycky mě jako batole a předškolák uměla vytočit do běla, neměla jsem na ni trpělivost, bála jsem se puberty. Teď jí rozumím velice dobře a opravdu mi pohled na ni, jak zamilovaně bulí, láme srdce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
15.8.13 19:34

„@Lo“
Pojmenovala jsi to přesně :palec:. Ona vlastně nechápe, že tohle není láska, ona zná jen jednu lásku, a to je láska mateřská nebo láska dítěte k rodičům a rodině. Nezná lásku manželskou, zralou…Ale v té její hlavičce se to prostě hodilo do šktaulky „miluju ho“. Kdo ví, jestli ji hormony už nenutí pokukovat po mužích, ale sama neví, co vlastně soužití s mužem je. Jasně, ví jak žijeme s manželem, ale z pohledu dítěte, ne ženy.

Příspěvek upraven 15.08.13 v 19:40

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
15.8.13 19:36

Jestli jsi jí racionálně vysvětlila, že s tímhle Lukášem prostě nemůže být, tak bych ji asi nechala vybulit. A dala bych jí najevo, že jsem tady pro ni, že mi o svých dalších láskách může říct a že jí vždycky poradím a vyslechnu ji. :kytka:
Já sice ne, ale několik mých kamarádek taky dostalo MS v 8, 9 letech, a to v hlubokém pravěku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jitka1976
15.8.13 19:44

@Apaji Hele a má nějaký deníček…??? moje dcera ho má..se zámečkem a píše si tam svoje tajnosti…lásky ze školy, zážitky a tak…třeba bych s ní zašla do papírnictví, aby si sama nějaký vybrala a může se do deníčku vypisovat…holkám tohle většinou pomáhá… :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
5455
15.8.13 19:46

@Tiger-lily
I tobě děkuji za radu :kytka: Ona teď racionálno moc nebere. I když jsem se snažila najít důvody a vymluvit jí to, pro ni to nejsou důvody. Násilím to lámat mi příjde kruté. Ale myslím, že dnes je to ještě čerstvé na nějaké vysvětlování, když ho stále ještě „čerstvě miluje“. Asi to nechám přes víkend vyvrbit, moc ho nebudu připomínat, naženu ji do bazénu, poblbnem - snad se to otupí a zapomene. Jen tím směrem máme vždy dost nákupu a vyřizování, včetně doktorů. Tak mám strach, že kdykoliv tím místem půjdeme, oživí se to a bude chtít zase do restauračky vidět Lukáše…Pokud v té době nebude zamilovaná do někoho jiného :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
558
15.8.13 19:46

Co jí třeba říct, že v té restauraci už nepracuje a tak tam za ním nemůže jít.. chápu že jí asi nechceš lhát, ale aspoň nebude mít potřebu ho vyhledávat a časem jí to přestane trápit.. je mi jí líto chuděrky, v takovým věku už se musí trápit s hormonama, dej vědět až to nějak vyřešíte :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí