Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím vás maminky ![]()
Ráda bych požádala o zvýšení výživného na dceru, ale protože jsem nepodávala a ani nezvyšovala částu posledních deset let tak se ptám o kolik? Soudem mám dané 1.000.- měsíčně, byl jí rok když jsme se rozváděli. Nastupuje na druhý stupeň a budeme podávat přihlášku na víceleté gymnázium (v průběhu roku). Neznám jeho plat, moc spolu nekomunikujeme. Když podám žádost na navýšení o 4.000.- měsíčně není to přehnané???
Zajímalo by mě kolik momentálně dostáváte reálně na tak staré děti podle těch nových zákonů?
Děkuji předem všem za odpovědi…
![]()
Pět tisíc je velmi realne, pokud narazíte na slušného soudce. Ja take tolik dostávám na 10ti letou.
Ja tedy nemam tak velke dite…
Akorat jsem ti chtela rict, ze muzes zadat o alimenty o tri roky zpetne, o doplaceni.
A jinak si pozadej o kolik si myslis, ze je potreba plus tak dva tisice navic, soud ti nikdy neda, co si reknes, plus samozrejme je podstatny prijem otce.
S malou se styka? Hodne soudu u nas da vyssi alimenty tam, kdy se otec nezajima, tudiz nema s ditetem zadne naklady… ![]()
@Riky69
nejdulezitejsi je jeho prijem ![]()
pokud by mel minimalni plat, tak je to neco dost jineho nez kdyby vydelaval 30tis.
znamy plati 1500, kamaradka dostava pres 10tis - takze rozpeti siroke.
@Riky69 dostávám 2500 (na každé dítě-6 a 11),plat ex asi 28 tis
záleží hlavně na jeho platu a taky na počtu jím vyvživovaných dětí
Já mám 13 letou dceru, po prázdninách jde do tercie na víceletém gymnáziuu..dostávám 3.000,–…jsem nyní na MD. Žádala jsem o zvýšení na 5.OOO,– (na radu advokátky, že jsem na MD a dcera má daleko vyšší náklady na gymnáziu). Přesto mi to soudkyně zamítla s tím, že už by do budoucna neměla jak zvyšovat výživné…když je předpoklad dalšího studia (cca 10 let u dcery). Otec sice nemá nic moc příjem, ale pronajímá byt a bylo mu po rozvodu vyplaceno odstupné za byt cca 300.000,–. To soudkyně vůbec nevzala v úvahu…nyní čekám už přes rok na jednání u krajského soudu, kam jsem se odvolala..
Já mam syna 10 let…jelikož se nám nechce běhat po soudech a s ex se v klidu dohodneme do teď mi dáva 3000 kč alimenty, myslím že to akorát pokryje co potřebuje ![]()
@chatwenna píše:
Ja tedy nemam tak velke dite…Akorat jsem ti chtela rict, ze muzes zadat o alimenty o tri roky zpetne, o doplaceni.
A jinak si pozadej o kolik si myslis, ze je potreba plus tak dva tisice navic, soud ti nikdy neda, co si reknes, plus samozrejme je podstatny prijem otce.
S malou se styka? Hodne soudu u nas da vyssi alimenty tam, kdy se otec nezajima, tudiz nema s ditetem zadne naklady…
Děkuji to jsem nevěděla
.
S dcerou se nestýká, respektive dcera už nemá zájem. Na narozeniny, ani svátek si nikdy nevzpoměl. A přijel se na ní podívat, vždy tak jednou za půl roku na 2-3hodiny. Má to deset minut autem od našeho bydliště, a já mu nikdy nebránila v kontaktu s holkou. To jen pro případné rejpaly
. Dokonce v loni se mu stal trapas kdy se za ní takhle po půl roce zastavil a ona v ten den měla narozeniny a sama mu to oznámila
. Holka si myslela, že jí přijel popřát a ono nic
.
Já jsem je už četla, ale to jsou věštinou malé děti, okolo školkového věku…
@MedunkaJana píše:
Já mam syna 10 let…jelikož se nám nechce běhat po soudech a s ex se v klidu dohodneme do teď mi dáva 3000 kč alimenty, myslím že to akorát pokryje co potřebuje
No mě jde spíš o to, mít vyšší výživné na papíře. Já jsem se ním taky dohodla, ale platí si kdy chce a jak chce a to mi přijde lepší mít to papírem podložené.
On někdy pošle 2.000.- někdy 3.000.- jindy 1.500.-. Někdy nic
a tak je to pořád dokola
. Tak nějak mi už došla trpělivost.
Tak to na to budeš muset jít soudně. Jsou to přece jenom peníze na dceru i když jak píšeš se nestýkají. Jde o to jaký má plat a pod. Vím, že peníze jsou na děti potřeba, vše je tak drahé jen boty do školy syn potřebuje nejmíň troje (přezůvky, do těláku dvoje) pořád něco…hrůůza. Zkus si schovávat doklady co všechno dceři koupíš a jaké máš výdaje, škola, kroužky a pod…to vše u soudu můžeš předložit.
Když neposílá tak počkej, jakmile bude dlužná částka přesahovat 5000 můžeš na něj podat oznámení za neplacení alimentů, myslím, že pokud je aspoň v tomlhe charakter a nechce mít tahanice tak se polepší, ale z vlastní zkušenosti vím, že to chce trpělivost a nebo se smířit s tím co hold pošle ![]()
Je to běh na dlouho no..držím palečky
Já vím, že je to na dlouho. Já počítám s tím, že to podám až v září až začne škola. Ani nevím jestli ústní dohoda mezi námi je platná před soudem? Není na to žádný svědek a sepsané to nemám. To myslím tím, aby on tam pak neříkal, ale já ti platím víc než 1.000.-… On když nepošle nic, tak mi připadá, že si snad myslí, že má předplaceno ![]()
Ústně nic nezmůže a ani mezi vámi nemá žádnou váhu u soudu, akorát by jsi mohla doložit doklad třeba výpis z banky, že ti posílá jen tolik a tolik (třeba ročně si to nechat vypsat). To by bylo dobrý ![]()
Já dostávam na 12 leteho syna 1200 ex posíla 1500 a má dojem, že mi dává navic penize a chci alespon at mu dají těch 1500 soudně jelikož na nic nepřispívá
a ma tu drzost napsat, že ma muj syn vice než jeho nynější manželka v předpokladu když mu dám ja oněch 1500 a on 1500 dohromady 3000 a i tak se mi to zda malo když mame vydaje někdy o dost vyžší s leky atd…jdu zvyšovat
jak to tady čtu