Maďarsko/Budapešť

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
9
20.4.10 22:40

Maďarsko/Budapešť

Nenajde se nějaká česká/slovenská těhulka nebo maminka v Budapešti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5
12.5.10 09:21

Ahoj, jeste tam nejsme, ale uz hledame ubytko Budapest a okoli…zatim na cca rok, pak se uvidi. Mam dve male ditka, madarstinu sice slysim denne doma,trochu rozumim, ale nemluvim :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
12.5.10 13:56

Ahoj, to jsem ráda, že mi někdo odpověděl:-)
Tak snad se ti bude v Budapešti líbit, odkud se stěhujete? Já bydlím v Budapešti něco přes rok, s maďarštinou jsem na tom podobně:-) Teď se snažím učit trochu intenzivněji, protože čekáme v září mimčo (první) a pak na to asi nebude moc času. Ale jak je člověk tady, tak to docela pomáhá a naučí se rychlejc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
12.5.10 18:51

Tak my jsme ted ve Svycarsku,aby to nebylo zas tak uplne jednoduche…neporadis, ktera oblast Budapesti je dobra pro deti? Nebo,ktere se naopak vyhnout? Pro syna - ted 3 roky potrebuju skolku, no je toho hodne… uz ted me desi predstava baleni s dvema detmi, dcera se prave rozlezla.. tak je vsude
A kurzy madarstiny me taky zajimaji…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
12.5.10 21:38

Tak to bude asi velká změna ze Švýcarska :-)
Ohledně bydlení - záleží, co přesně hledáte. Ale obecně je pro rodiny s dětma lepší Buda než Pešť, je zelenější, klidnější, ale taky dražší. V Pešti je centrum a živo, ale taky se tam najdou pěkné části. My se teď budeme stěhovat do Angyalföld (Béke tér), tam to celkem jde. A jih Budy prý spíš ne, a taky jsou v okolí Budapeště pěkné vesnice s dobrým spojením do města (Mogyoród, moc hezké je Szentendre).
Můžu se zeptat, jak to máš teda s tou maďarštinou, manžel je maďar? Můj ano. Můžu ti pak dát kontakt na moji skvělou učitelku maďarštiny.
A školku chcete maďarskou nebo mezinárodní?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
13.5.10 12:05

Manzel je Madar ze Slovenska, na ditka mluvi madarsky, takze skolka urcite madarska - koukala jsem,ze je docela vyber i montessori i waldorfske, tak doufam, ze budem pobliz nektere z nich. Ja docela rozumim - jednoducha temata, syn bude mit tri, takze uz to smerem k nemu posloucham docela dlouho :-) ale nemluvim, a prectu neco malo z pohadkovych detskych knizek :lol:
vesnice okolo bud me docela lakaji uz jen kvuli tomu, ze za cenu bytu v bud muzem pronajmout domek se zahradou…ale na druhou stranu mam docela strach, nejsem moc nadsena ridicka, navic s dvema detma to jeste musim natrenovat, takze mam strach byt zavisla na aute..
takze s manzelem mluvis madarsky?
materska centra funguji,netusis nahodou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
13.5.10 22:23

Tak to máš výhodu, že manžel mluví i slovensky, můj je maďar úplný :lol: Ale učí se česky, momentálně mluvíme třema jazykama zároveň (+anglicky), ale až bude malá na světě, tak bych to ráda omezila opravdu jen na češtinu a maďarštinu. A váš malý je na tom jak, v pohodě oba jazyky?
S autem to mám podobně, moc neřídím, ale s kočárem v MHD v Budapešti si to nedovedu představit, takže to budu muset natrénovat. Já myslím, že domek se zahradou v nějaké blízké hezké vesnici za to natrénování určitě stojí :-)
Mateřská centra - zatím moc nevím, to víš, já jsem teď tak u vybírání kočárku :-D Ale snad jo.. Posílám ti aspoň nějaké odkazy, co jsem si zatím uložila, když jsem na něco podobného narazila:
http://www.xpatloop.com/info/91
 http://www.moveoneinc.com/…ess-and-fun/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
14.5.10 13:49

Teda to budete dobri, pokud zvladnete komunikovat jen cesko-madarsky.
Syn uprednostnuje cestinu, ale madarsky rozumi, pokud je jen s manzelem, tak madarsky mluvi, nektere vyrazy pouziva i k male jen v madarstine. No uvidime jak to pujde dal. On je jeste dost ovlivnen ze skolky, kam chodi trikrat tydne na dopo, kde ma franinu, takze on to patla tak vsechno dohromady. :lol:
A kocarek jaky? Na satek se chystas? Ja momentalne odolavam tretimu, tak bych si chtela koupit jeden pro paradu.. 8-)
Jinak dik za to Szentendre, fakt pekne mestecko i vyber skolek, moc pekne misto, domek zatim zadny, ale treba se neco najdem, tak ho mame na seznamu
Jak dlouho jsi v Madarsku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
16.5.10 16:44

V Maďarsku jsem rok a 3 měsíce, předtím jsme bydleli 2 roky v Praze, stěhovali jsme se kupodivu kvůli mě, protože mi sem přestěhovali práci :-) Zatím se mi tu líbí asi i víc než v Praze, ale taky ještě uvidíme, co pak..
Odoláváš třetímu mimču? Wow! Tak to je super, že tě to tak baví :lol: Šátek - myslíš na nošení asi, že? Nad tím jsem ještě moc nepřemýšlela.. Je to dobrý? Teď jsem se dala do hledání toho kočárku a asi koupíme jen hluboký, ne kombinovaný. Nějak zatím moc nevím, jen se bojím, jestli ten hluboký není do města moc veliký. Ty máš jakou zkušenost s kočárkama? A kdy se vlastně stěhujete?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29.10.11 19:45

Ahoj. Chtěla jsem se zeptat, zda některá z vás je stále v Budapešti? Zatím tam nejsme, ale po novém roce nás to asi čeká :think: s manželem jsme oba Češi, ale bude tam pracovat u místní firmy, tak bysme tam s malou byly asi s ním :-D V Budapešti jsem nikdy nebyla, ale po roce stráveném v Moskvě (také díky manželově práci) se celkem těšim - tam to nebylo nic moc, hlavně s ohledem na možnost nějakých procházek s kočárkem a celkově to prostředí tedy nicmoc :roll: hodně lidí, aut, smog apod.(bydleli jsme v centru). Byla bych ráda, kdybych tam měla třeba na někoho kontakt, abych si tam nepřipada tak ztracená :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
1.11.11 10:49

Ahoj, my tu pořád jsme a ještě dlouho budeme:-) Budapešť je pro děti fajn, je tu spousta parků a to i v centru. Už tu znám několik českých maminek a taky je tu skupina „Budapest Moms“, která sdružuje maminky cizinky. Ráda tě potkám, až přijedete. Taky mám holčičku, 13 měsíců. Kdyby ses chtěla na cokoli zeptat ohledně Budapešti, klidně napiš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
15.5.12 23:18

ahoj,pristi tyden se stehujeme do Budapesti s rodinou (deti 2,5 a 4,5 roku),tak jsem se chtela zeptat,jestli tam jeste nektera z Vas je?:-Drada bych se tam s nejakou maminkou,ktera je na tom stejne,seznamila,at se tam necitim tak sama;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
16.5.12 08:25

Ahoj, jsme tu všechny :-) Ráda tě poznám. A kde budete bydlet? Máme na Facebooku skupinu, kdyby ses chtěla přidat - http://www.facebook.com/…48537379754/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
16.5.12 22:41

Tak to jsem rada, ze se mi nekdo ozval, jsem ani neverila.. :) hned jdu na FB..budeme bydlet na tehle ulici Ordogszikla út, jeste se tam vubec nevyznam… :)je to mimo centrum

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
22.8.17 22:11

Ahoj, koukám, že poslední příspěvek je z roku 2012 :D, ale i tak to zkusím :)
Přistěhovala jsem se s přítelem do Budapešti před 3-mi měsíci. Líbí se mi tady, ale ještě víc by se mi líbilo, kdybych rozuměla maďarsky a mohla být trochu samostatnější…a tak jsem se nedávno zaregistrovala na večerní kurzy maďarštiny a zajímalo by mě, jestli tady je někdo, kdo by se chtěl zdokonalit v tomto krásném jazyce, místa jsou ještě volná :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

O Budulínkovi

• (5) + 5 recenzí