Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nenajde se nějaká česká/slovenská těhulka nebo maminka v Budapešti?
Ahoj, jeste tam nejsme, ale uz hledame ubytko Budapest a okoli…zatim na cca rok, pak se uvidi. Mam dve male ditka, madarstinu sice slysim denne doma,trochu rozumim, ale nemluvim ![]()
Ahoj, to jsem ráda, že mi někdo odpověděl:-)
Tak snad se ti bude v Budapešti líbit, odkud se stěhujete? Já bydlím v Budapešti něco přes rok, s maďarštinou jsem na tom podobně:-) Teď se snažím učit trochu intenzivněji, protože čekáme v září mimčo (první) a pak na to asi nebude moc času. Ale jak je člověk tady, tak to docela pomáhá a naučí se rychlejc.
Tak my jsme ted ve Svycarsku,aby to nebylo zas tak uplne jednoduche…neporadis, ktera oblast Budapesti je dobra pro deti? Nebo,ktere se naopak vyhnout? Pro syna - ted 3 roky potrebuju skolku, no je toho hodne… uz ted me desi predstava baleni s dvema detmi, dcera se prave rozlezla.. tak je vsude
A kurzy madarstiny me taky zajimaji…
Tak to bude asi velká změna ze Švýcarska ![]()
Ohledně bydlení - záleží, co přesně hledáte. Ale obecně je pro rodiny s dětma lepší Buda než Pešť, je zelenější, klidnější, ale taky dražší. V Pešti je centrum a živo, ale taky se tam najdou pěkné části. My se teď budeme stěhovat do Angyalföld (Béke tér), tam to celkem jde. A jih Budy prý spíš ne, a taky jsou v okolí Budapeště pěkné vesnice s dobrým spojením do města (Mogyoród, moc hezké je Szentendre).
Můžu se zeptat, jak to máš teda s tou maďarštinou, manžel je maďar? Můj ano. Můžu ti pak dát kontakt na moji skvělou učitelku maďarštiny.
A školku chcete maďarskou nebo mezinárodní?
Manzel je Madar ze Slovenska, na ditka mluvi madarsky, takze skolka urcite madarska - koukala jsem,ze je docela vyber i montessori i waldorfske, tak doufam, ze budem pobliz nektere z nich. Ja docela rozumim - jednoducha temata, syn bude mit tri, takze uz to smerem k nemu posloucham docela dlouho
ale nemluvim, a prectu neco malo z pohadkovych detskych knizek ![]()
vesnice okolo bud me docela lakaji uz jen kvuli tomu, ze za cenu bytu v bud muzem pronajmout domek se zahradou…ale na druhou stranu mam docela strach, nejsem moc nadsena ridicka, navic s dvema detma to jeste musim natrenovat, takze mam strach byt zavisla na aute..
takze s manzelem mluvis madarsky?
materska centra funguji,netusis nahodou?
Tak to máš výhodu, že manžel mluví i slovensky, můj je maďar úplný
Ale učí se česky, momentálně mluvíme třema jazykama zároveň (+anglicky), ale až bude malá na světě, tak bych to ráda omezila opravdu jen na češtinu a maďarštinu. A váš malý je na tom jak, v pohodě oba jazyky?
S autem to mám podobně, moc neřídím, ale s kočárem v MHD v Budapešti si to nedovedu představit, takže to budu muset natrénovat. Já myslím, že domek se zahradou v nějaké blízké hezké vesnici za to natrénování určitě stojí ![]()
Mateřská centra - zatím moc nevím, to víš, já jsem teď tak u vybírání kočárku
Ale snad jo.. Posílám ti aspoň nějaké odkazy, co jsem si zatím uložila, když jsem na něco podobného narazila:
http://www.xpatloop.com/info/91
http://www.moveoneinc.com/…ess-and-fun/
Teda to budete dobri, pokud zvladnete komunikovat jen cesko-madarsky.
Syn uprednostnuje cestinu, ale madarsky rozumi, pokud je jen s manzelem, tak madarsky mluvi, nektere vyrazy pouziva i k male jen v madarstine. No uvidime jak to pujde dal. On je jeste dost ovlivnen ze skolky, kam chodi trikrat tydne na dopo, kde ma franinu, takze on to patla tak vsechno dohromady. ![]()
A kocarek jaky? Na satek se chystas? Ja momentalne odolavam tretimu, tak bych si chtela koupit jeden pro paradu.. ![]()
Jinak dik za to Szentendre, fakt pekne mestecko i vyber skolek, moc pekne misto, domek zatim zadny, ale treba se neco najdem, tak ho mame na seznamu
Jak dlouho jsi v Madarsku?
V Maďarsku jsem rok a 3 měsíce, předtím jsme bydleli 2 roky v Praze, stěhovali jsme se kupodivu kvůli mě, protože mi sem přestěhovali práci
Zatím se mi tu líbí asi i víc než v Praze, ale taky ještě uvidíme, co pak..
Odoláváš třetímu mimču? Wow! Tak to je super, že tě to tak baví
Šátek - myslíš na nošení asi, že? Nad tím jsem ještě moc nepřemýšlela.. Je to dobrý? Teď jsem se dala do hledání toho kočárku a asi koupíme jen hluboký, ne kombinovaný. Nějak zatím moc nevím, jen se bojím, jestli ten hluboký není do města moc veliký. Ty máš jakou zkušenost s kočárkama? A kdy se vlastně stěhujete?
Ahoj. Chtěla jsem se zeptat, zda některá z vás je stále v Budapešti? Zatím tam nejsme, ale po novém roce nás to asi čeká
s manželem jsme oba Češi, ale bude tam pracovat u místní firmy, tak bysme tam s malou byly asi s ním
V Budapešti jsem nikdy nebyla, ale po roce stráveném v Moskvě (také díky manželově práci) se celkem těšim - tam to nebylo nic moc, hlavně s ohledem na možnost nějakých procházek s kočárkem a celkově to prostředí tedy nicmoc
hodně lidí, aut, smog apod.(bydleli jsme v centru). Byla bych ráda, kdybych tam měla třeba na někoho kontakt, abych si tam nepřipada tak ztracená ![]()
Ahoj, my tu pořád jsme a ještě dlouho budeme:-) Budapešť je pro děti fajn, je tu spousta parků a to i v centru. Už tu znám několik českých maminek a taky je tu skupina „Budapest Moms“, která sdružuje maminky cizinky. Ráda tě potkám, až přijedete. Taky mám holčičku, 13 měsíců. Kdyby ses chtěla na cokoli zeptat ohledně Budapešti, klidně napiš.
ahoj,pristi tyden se stehujeme do Budapesti s rodinou (deti 2,5 a 4,5 roku),tak jsem se chtela zeptat,jestli tam jeste nektera z Vas je?:-Drada bych se tam s nejakou maminkou,ktera je na tom stejne,seznamila,at se tam necitim tak sama;-)
Ahoj, jsme tu všechny
Ráda tě poznám. A kde budete bydlet? Máme na Facebooku skupinu, kdyby ses chtěla přidat - http://www.facebook.com/…48537379754/
Tak to jsem rada, ze se mi nekdo ozval, jsem ani neverila..
hned jdu na FB..budeme bydlet na tehle ulici Ordogszikla út, jeste se tam vubec nevyznam…
je to mimo centrum
Ahoj, koukám, že poslední příspěvek je z roku 2012
, ale i tak to zkusím ![]()
Přistěhovala jsem se s přítelem do Budapešti před 3-mi měsíci. Líbí se mi tady, ale ještě víc by se mi líbilo, kdybych rozuměla maďarsky a mohla být trochu samostatnější…a tak jsem se nedávno zaregistrovala na večerní kurzy maďarštiny a zajímalo by mě, jestli tady je někdo, kdo by se chtěl zdokonalit v tomto krásném jazyce, místa jsou ještě volná ![]()