Maledivy - Royal Island

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymni
29.4.09 14:09

Maledivy - Royal Island

Ahojte mamky,

omlouvám se za anonym, ale jistě pochopíte, že závist tu hraje velkou roli - bohužel :-(
Jedeme letos na dovču a malou (dvouletá cácorka) chceme samozřejmě sebou. Jedeme sem http://www.royal-island.com/
Důvod, proč píšu je ten, že by mě zajímal názor někoho, kdo už tam byla, třeba jinde, ale jde mi o Maledivy. Jaké je tam jídlo, jestli je to vhodné i pro dvouleté (jí skoro všechno co my, teda krom smaženého, kořeněného a tak) a jak je to s očkováním, zda je potřeba něco „navíc“.

Díky za každou odpověď.
Nepřihlášená Hanka

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5697
29.4.09 14:16

Hani neporadím, ale závidím ;-) v dobrém… ;-)
ať se vám dovolená líbí a pěkně si to užijte!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13503
29.4.09 14:20

Na Maledivy se chystame za par mesicu tak aspon poreferujes :wink:
Na zavist se vyprdni a dovcu si jaksepatri uzijte!!!!!!!!!!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
29.4.09 14:26

Zuzi díky moc :-) Ono to asi není ideální pro tak malé děti, ale manža chce šnorchlovat a já si užívat a relaxovat no a na masáže se těším taky. Navíc si myslím, že malé se tam to „divoké“ prostředí bude líbit a u moře už byla a nadšení bylo obrovské.
Cesta sice asi nebude nejlepší, 12 hodin letu, navíc se musí přesedat, ale jen jednou, takže to nebude zas tak hrozné. A z letadla nás vyhodit nemůžou, tak co? :-)

Tami, určitě napíšu, se tam už třepu jak malá na Vánoce. Je to taková ulítlá dovolená, ale proč ne, že?
 H.

• Citovat
  • Upravit
5697
29.4.09 15:05

určitě by se našli lidi, kteří by za takovou ulítlou dovolenou dali nevím co;-) Hlavně si to pěkně vychutnej, let dlouhý, ale uteče… z letadla vás určitě nevyhodí a na děti jsou zvyklí ;-) (kamarádka dělá letušku)

myslím si, že tobude určitě super pohodová dovolená - let se přežije a pak už jen krásné zážitky!!

ohledně očkování jsem našla toto:

"Jediným oficiálně potřebným očkováním pro cestování na Maledivy je očkování proti žloutence - pokud přicházíte z oblasti, kde je žloutenka endemická tj. z některých částí Afriky a Jižní Ameriky. Maledivy nejsou pokládány za oblast s vysokým výskytem endemické malárie. Pro váš výlet na Maledivy by jste měli mít v pořádku následující očkování:

Záškrt a tetanus - očkování proti těmto dvěma nemocem bývá obvykle kombinováno a je doporučováno pro každého. Po počáteční léčbě, která se skládá ze tří injekcí, jenž jste dostali v dětství, následuje přeočkování a je nutné každých 10 let.

Obrna - očkování proti obrně se běžně provádí v dětství a je zcela nutné pro každého. Přeočkování se provádí po deseti letech.

Hepatitida A - očkovací látka proti hepatitidě A vám zajistí dlouhodobou imunitu po první injekci a přeočkování je prováděno hned po 6-12 měsících.
Alternativou je injekce gama globulinu, která vám zajistí krátkodobou ochranu proti hepatitidě A - tj. 2-6 měsíců. Tato imunita závisí na velikosti očkovací dávky, kterou jste při očkování získali. Tato injekce splňuje potřebný efekt a slouží jako bezprostřední ochrana, ale protože jde o krevní produkt, naskýtá se zde oprávněná otázka dlouhodobé ochrany.
Vakcína hepatitidy A je často aplikována v kombinované formě s hepatitidou B. Aplikují se 3 injekce po 6 měsících, první 2 zajistí důkladnou ochranu proti hepatitidě A.

Hepatitida B - cestovatelé, kteří se rozhodnou pro očkování proti hepatitidě B a chystají se na dlouhodobý pobyt v zemích, kde je vysoká pravděpodobnost infekce hepatitidou B a kde existuje možnost, že můžete přijít do styku s lidskou krví (např. zdravotnický personál nebo sami podstoupíte lékařský zákrok), kde krevní transfuse nemusí být adekvátně prověřená, nebo existuje možnost nechráněného sexuálního kontaktu, je třeba dostat tři injekce s přeočkováním za 12 měsíců. Očkovány by měly být všechny děti do 12-ti let.

Japonská encefalitida - nevyskytuje se ve městech - pouze v určitých lokalitách a je vhodné, hodláte-li tam pobývat déle než jeden měsíc.

Vzteklina - je žádoucí existuje-li možnost, že přijdete do styku s domácími nebo divokými zvířaty.

Tyfus - všeobecně nutné očkování."

jídlo:
"Při návštěvě restaurace a výběru jídla se připravte na to, že většina jídel bude silně kořeněná. K místním specialitám bezesporu patří plody moře, především pak pokrmy z ryb. Na druhou stranu je nutné se připravit na vyšší ceny jídel. Maledivy patří k nejdražší oblasti celé jižní Asie. Logicky je to dáno tím, že většina zboží se musí dovážet z ciziny. Vyšší cenu jídla však kompenzují zážitky a především atmosféra místa. Pokud už budete v restauraci, vyzkoušejte místní koktejl Maledivy Lady, který je specifický svou chutí, avšak na každém ostrově chutná trochu jinak.
Na co si dávat pozor:

Největším problémem co se týká jídla a pití je kvalita pitné vody. Všeobecně se doporučuje konzumace jen vody balené v plastikových láhvích (s neporučeným uzávěrem - raději skutečně překontrolujte. Stává se, že někteří prodejci prodávají obyčejnou vodu.). Raději se vyvarujte nápojům s ledem. Nikdy nemůžete vědět, z jaké vody je led vyroben, popřípadě jak stará tato voda byla. Zároveň se zcela vyvarujte pití vody z kohoutku. Pokud není jiná možnost, doporučuje se vodu dezinfikovat chemicky a přefiltrovat.

Doporučuje se jíst pouze jídlo dobře tepelně upravené. Vyvarujte se mléčným výrobkům u kterých bezpečně nevíte, že daný výrobek byl skutečně pasterizován. U pouličních prodejců nejrůznějších druhů jídel se také nedoporučuje nakupovat, avšak většina turistů si danou pochoutku neodpustí.

Dobré je také vědět, že požívání alkoholu je na Maledivách ilegální. Toto však neplatí pro turistický resort. To znamená, že není dovoleno mimo místo restaurace požívat alkohol. Zapomeňte na to, že si vezmete na jednodenní výlet na lodi např. víno. Zajímavostí je, že pokud se rozhodnete na Maledivách žít, je možné si vyřídit povolení, díky kterému můžete přechodně nakupovat a konzumovat určité množství alkoholu za měsíc. Zároveň tato osoba nesmí alkohol nabízet jiným lidem a konzumace je dovolena jen doma. Zapomeňte na to, že se budete v obchodech nebo na ulici ptát jiných lidí po alkoholu! Mohlo by se stát, že by jste z toho měli velké problémy."

"Pokrmy se rozlišují na krátká (short eats, které jsou zastoupeny nejrůznějším sladkostmi a dezerty) a dlouhá (long eats, představují hlavní jídla jenž se podávají s rýží nebo tradičním chlebem) jídla.

K základním masitým pokrmů patří ryba, která se připravuje na tisíce způsobů a představuje standardní složku téměř každého chodu. K nejčastějším tepelným úpravám patří smažení, uzení, vaření, grilování a pečení. Za typicky maledivský pokrm se považuje rybí polévka nebo kari z rybího masa.

Častou alternativou mořských ryb jsou kalamáry, menší druhy krevet a chobotnice, které se nejčastěji opékají na grilu. Jako příloha, ke všem hlavním pokrmům, se zpravidla podává rýže nebo chléb.

K nejoblíbenějším dezertům, které se velmi často podávají v čajovnách nebo restauracích patří tzv. hedhikaa a drobně nakrájené sladké ovoce.

Pod názvem hedhikaa, neboli krátká jídla, se skrývají rozmanité mini cukrovinky a dortíky, které jsou typické svou velmi sladkou a sytou chutí. K typickým krátkým pokrmům patří pikantní rybí koláčky, kuličky z listového těsta plněné rybí náplní, sladký vaječný krém nebo kokosové mléko s růžovým pudinkem. K oblíbeným, domácím, ovocným druhům patří kokosové ořechy, mango, ananas, mini banány a chlebovník.

V hotelových restauracích převládá kuchyně mezinárodní (kombinace kuchyně francouzské, italské, středomořské, čínské a arabské), maledivské speciality jsou zastoupeny v minimální míře.
 Nápoje

Nejoblíbenějším nápojem je čaj, který si místní obyvatelé nejčastěji vychutnávají v tea shopech neboli čajovnách. Standardním typem je černý čaj, který se pije velmi sladký a zdobí se plátkem citronu. V některých čajovnách vám nabídnou mléko v prášku, které by mělo nápoj zjemnit.

Tradičním nápojem, obyvatel Malediv, je tzv. Raa neboli míza z kokosové palmy, velmi sladká a delikátní tekutina, která je charakteristická aromatickou vůní a lahodnou chutí. Nápoj se získává z kmene kokosové palmy, a to pouze v místech, na kterých rostou kokosové ořechy."

asi bych se v cestovce nebo někde informovala, jestli je možné tam zakoupit třeba dětské přesnídávky nebo tak… píšou, že to je hodně kořeněné, ale do chleba to koření snad nedávají ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
29.4.09 15:18

Zuzi, díky moc, ono něco jsem četla, ale tohle jsou Maledivy celkově, na každém ostrově je to trošku jinak. Na druhou stranu když jsme loni byli na Mallorce, tak se malá živila akorát rajčatama a suchýma bagetama a přežila :-)))

Myslím, že ovoce tam bude dost a to bude asi hlavní. Nějaké jídlo se určo taky najde, přeci jen tam není jen jedna restaurace. Budeme na ostrově, kde je jen jeden hotel, bude jenom náš (teda a ještě spousty jiných lidí v tom hotelu), takže pouliční jídlo nehrozí, malárie taky ne, prasečí chřipka taky ne, tak to asi nebudu až tak hrotit. Zavolám na hygienu a tam řeknou, co je a není nutné. Určitě nebude naše první ani poslední malé dítě, které tam stráví dovolenou :-)

Díky za info

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
29.4.09 21:03

Ahoj, muj strýc s tetou tam jezdili léta (asi 5×). Zprostředkované zážitky: dobré prostředí, bydleli v takovým domku se soukromou pláží, podle fotek ubytování moc pěkné. Jídlo hóódně slané, skoro samé ryby, jiné maso nee. Dost drahé na naše poměry. Ovoce a zeleniny dost. Obsluha laxní nejen u jídel, ale celkově, mají v povaze pohodu… Cestovali Vídeň-Portugalsko-něco-Maledivy. Bylo to před vstupem ČR do unie a byli na letišti v Portugalsku za občany druhé kategorie a dost je prohledávali a některé věci tam museli nechat. Hodně dlouhý let nad oceánem, takže hodně turbulencí a museli být celou dobu připoutání. V trase něco-Maledivy letěli vrtulníkem, do kterého se báli vlézt, celou dobu připoutaní, dost to házelo. Nečekej, že si moc zaplaveš, je tam mělko a žraloci. nevím přesně ostrov, ale je to stejný oceán, tak budou asi všude. Na procházku či proběhnutí to taky moc není, ostrovy jsou většinou malé a skoro vše je pro soukromé účely apartmánů. Já osobně si moc nedokážu představit tu cestu s naším dvouleťákem :?. A přeju šťastnou cestu, snad jsem trochu poradila. Resut

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
29.4.09 21:43

Resut, no jo, ale přeci jen je to už nějaký ten pátek. Ano, ryby tam mají asi hodně a to taky proto, že si je tam loví. žraloci tam nejsou, jen malí a ti jsou neškodní - navíc nejsou u pláže, ale až v moři, kde se jezdí lodí potápět. Ostrov je soukromý - hotelu, prostě co hotel to ostrov. Tento je nový. Maledivy jsou pro „vyšší“ třídu a proto jsou tam ceny taky vysoko - no upřímně řečeno, kdo by dal za 10 dní pro dva dospělé 150 tis - tak ten musí mít i nějakou korunu navíc na jídlo - nemůžeš počítat s tím, že to bude levné jako v třeba Chorvatsku.
Let je z Prahy a jediné přesedání je ve Franfurktu.

Jen mě zaráží (a to nic ve zlém), že když byli tak nespokojení, že tam letěli hned 5× - ale proti gustu.....

Asi bych to řekla tak, sto lidí, sto chutí a sto pocitů, ale díky za názor, beru ho v potaz :-)
 H.

• Citovat
  • Upravit
23505
29.4.09 21:48

Maledivy mám jen zprostředkované od bezdětného páru - srovnávali to s Kubou a Indií a prý pohodlí rozhodně větší, ceny mírně dražší, jídlo hodně podle úrovně hotelů a celkově byli víc než spokojeni. Ale chce to nenaletět a hodně dobře projít recenze hotelů a nespokojovat se s míň než 5 hvězdičkama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
29.4.09 21:53

Ahoj, byli jsme bezdětní na Meeru Island (čtyři hvězdy v tu dobu). Maximální spokojenost! Očkování netřeba, absolutně nevím o nikom, že by měl jakékoliv střevní problémy! Jídla byl obrovský výběr, masa všechny - ne jenom ryby. Plno ovoce i zeleniny. Byly i polévky. Myslím, že pro dítě by se určitě vybrat dalo. Asi bych doporučila all inclusive, protože v ceně bylo i pití a stejně se tam dalo nakupovat v podstatě jen zas hotelové jídlo. Já jsem byla absolutně nadšená. Hned bych jela znovu, ale s batoletem se mi upřímně nechce tak dlouho letadlem. Kdyby byl noční let, tak jo, ale přes den nevím, jak by to zvládl.
Jen bych upozornila, což jsem teda byla překvapená, že tam byli komáři. M.

• Citovat
  • Upravit
23505
29.4.09 21:54

No all inclusive bych taky doporučovala. Rozhodně to vyjde levněji a nebudeš muset řešit, kdy sesynchronizovat rodinu k jídlu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
29.4.09 21:57

Jo, a letěli jsme z Vídně přímým letem a pak jeli rychlolodí na ostrov. Vše taky bez problémů. S malými dětmi tam byli. Meeru je třeba větší ostrov, tak tam bylo i „fotbalové“ hřiště. Na proběhnutí místa dost. Služby taky o.k. Ochota personálu v pohodě.
Taky jsem překvapená, že byl někdo v podstatě nespokojen a jel tam 5× ;-) Já bych jela nejlíp včera :-D
 M.

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
29.4.09 22:12

A ještě k očkování: my jsme se neočkovali, ani nevím o nikom, kdo by procházel kvůli Maledivám očkování. Ovšem jsme naočkovaní proti oběma žloutenkám standardně.
Voda: vodu tam zachycují dešťovou, uskladňují v barelech a ta teče z kohoutku. Toho jsem se trochu bála a pili jsme balenou. Známí na to kašlali a normálně pili obyč vodu a nic jim nebylo.
Jestli Tě něco dalšího zajímá, dej vědět. Pokusím se odpovědět.
Zas M.

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
29.4.09 22:27

Jasan, berem all inclusive, tam se tomu říká Luxury Experience - už kvůli malé, aby bylo vždycky něco po ruce :-)

M - tak to jsem chtěla slyšet, tedy číst :-)) S tou vodou budeme opatrnější, ale to jsme skoro všude. Dneska jsem volala na hygienu a doporučují pro malou Hep. A, takže to musím probrat s dr, protože nevím, jestli se to stihne. Jinak je to OK, není nic třeba. To A bych sama chtěla, páč malá je čuně a tak abych byla klidnější, no uvidíme.
Transfer máme pak z letiště hydroplánem - je to už pak jenom 30 minut cesty, lodí by to bylo 2 a půl hodiny. Měla jsem z cesty strach - opět zase kvůli malé, ale co, v letadle si polítá, pospí, pojí, přečtem knížky, pustíme na divku Barneyho a myslím, že to zas tak strašné nebude - a když si chvilku pořve, tak se taky svět nezboří.
Chtěla jsem se tě zeptat, platí se tam jenom v dolarech a nebo lze i Eury?
Díky H.

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
29.4.09 22:49

Myslím, že se dalo platit obojím. Ale preferovali dolary.
Kdy jedete? Nenapsala bys, prosím, potom sem, jaké to bylo s malou? Ti naši známí tam pak byli i s kojencem, ale mimi cestu prospalo v závěsném lůžku. To měli v poho. A malinkou zcela jistě proti ničemu neočkovali. Tatínek malé je lékař.
 M.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí