Malotřídka a společné třídy

Anonymní
26.3.24 09:10

malotřídka a společné třídy

Ahoj maminky.
Bydlíme na vesnici, 5km od města. U nás na vesnici máme školku a školu do 5 třídy, potom jdou děti do města, na výběr v městě jsou 2 státní ZŠ, jedna soukromá a potom gympl od 6 třídy.
Mám syna, který teď chodí do MŠ u nás ve vsi, jsem s druhým doma a je to pro mě samozřejmě lepší, než ho vozit do města, školku neřeším. Řeším školu, kdyby u nás byla ZŠ do 9 třídy, tak mám jasnou volbu a zůstává na vesnici. Jenomže, zaprvé třídy jsou zde sloučené a prvňáci nejsou sami a jsou sloučení se třeťákama. Za druhé pamatuji si, jaká byla mela, když na městskou ZŠ přišli děti z vesnice, jak se to tam rvalo :roll: nechci aby mi pak na syna řvali vidláku atd… uvažuji nad tím, že bych ho od 1 třídy dala do města, ale skrz dopravu, popřípadě kamarády je to horší. Chodí vaše děti do malotřídek? jak to zvládají ty sloučené třídy a co přechod na větší ZŠ do města? děkuji za odpovědi.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13851
26.3.24 09:14

Tohle mě čeká (budu tedy rozhodovat mezi dvěma vesnickými školami, ale jedna jen pětiletá, druhá devítiletá). Ale říkám si, že i kdyby se pak měl řadit do nového kolektivu, tak během měsíce si to sedne - stejně jich bude víc, nebude samotný. Já si taky tu „melu“ pamatuju, a taky si dobře pamatuju, že za pár týdnů byl klid.
A přesně jak píšeš, k čemu mu budou kamarádi z města? To ztratí zase kontakt s těmi místními. Nebude nikde „pořádně“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.3.24 09:26

Co? Vidláku? Proboha mezi jaký děti byste to chodily? Já chodila taky do malotřídky a poté nastoupila hned na osmiletý gympl a nemohu si stěžovat. Bylo to super, kamarady mám odtamtud doteď. Možná nad tím přemýšlíš až moc úzkostlivě.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.3.24 09:27

Z jedné takové jsem vyšla. Do 5 třídí jsme byly spojení. Na druhém stupni učitele zašly jak dokážeme být v klidu a pracovat samy a bez nich. Ti ostatní byly pořád v akcí. Minus bylo v tom, že jsme nebyli zvyklí udržet pozornost celou chodínu. Ale srovnali jsme se. Boje sice byli ale určitě ne skrz vsi.
Bylo nás málo a byl na nás čas. Kamardky dcera chodí do stejné školy a vůbec si nestěžuje na to, že jsou dvě třídy dohromady. Mám to totiž přijde normální. Naopak se obávám až dcera nastoupí do velké městské školy. Přijde mi, že té ZŠ škole nebudu rozumět. A že to co se s ní nebudu doučovat doma do nedá. To ale je jen můj momentální pocit.

• Citovat
  • Upravit
1735
26.3.24 09:28

My u nás ve vsi školu nemáme, takže u nás budou děti nějak „rozdělené“ do dvou malotridek ve vedlejších vesnicích. Ale v jedné z nich jsem pracovala a nějak se s malotridkami nedokážu pořád smířit. Přijde mi, že se tam ty děti pořád ruší a nic neumí, ale to může být i dnešní dobou. Takže u nás půjdou děti rovnou do města.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.3.24 09:30

@Lily-of-the-valley je to těžké že? jsem ráda, že v tom nejsem sama. Manžel mi říká, že to moc prožívám, že si při nejhorším dají s klukama z města do huby :roll: no ale to je právě to, co já nechce že jo :mrgreen: navíc já když chodila do školy, tak šikana samozřejmě byla, ale rozhodně ne v takovém měřítku a tak brutální jak je dnes

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.3.24 09:32
@Anonymní píše: Více

já napsala svoji zkušenost, když já byla dítě a chodila na ZŠ a došli k nám v 6 třídě děti z vesnic, jak se to tam řezalo :zed: já jsem právě z toho města, kde jsou ty větší ZŠ ale šli jsme pak bydlet na vesnici

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.3.24 09:33

A ty neumíš řídit, aby jsi syna mohla vozit do školy nebo manžel, když máš s vesnickou školou problém? Já mám dceru schválně na vesnici ve školce, 7km od domova, přestěhovali jsme se, ale dám tam i druhé dítě…školka má méně dětí, ale personál se jim hodně věnuje, mají spoustu aktivit, kroužků, velkou zahradu a vedle školky les…to jsou jiné procházky, než když vidím městské školky s 28 dětmi ve třídě a chodí po městě…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.3.24 09:34

Děkuji za tvou zkušenost. Mám dva synovce, kteří chodili jak do MŠ tak ZŠ u nás a pak šli do města, starší říkal, že to bylo na pohodu, že i se ZŠ byli hodně venku, dokonce se i učili venku, mají udělanou obrovskou terasu a když je teplo, tak se děti učí venku. Mladší synovec je celkově víc citlivější a říkal, že pro něj byl přechod peklo :roll:

• Citovat
  • Upravit
1239
26.3.24 09:46

Malotřídkou prošly moje 3 děti, někdy byly i spojené 3 ročníky v jedné třídě. Milovali jsme to. Malá škola s rodinou atmosférou. Přála bych to zažít všem dětem. Na děti bylo času dost, taky jich bylo ve třídě málo, že. Syn ve třetí uměl věci z páté :lol: Páťáci vždy dostali na starost prvňáčky a provázeli je školou, pomáhali jim. Dcerku ta její prvňačka milovala, kreslila jí obrázky a tak. Naučili se pracovat samostatně. Od 6. třídy šli na gympl, naprosto bez problémů. Kromě toho tam se samozřejmě skládá nová třída, takže je jedno, kdo odkud je a dětí z vesnic je tam i tak spousta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1239
26.3.24 09:49
@Elea9 píše: Více

To nebude malotřídkou, ale obecně školou. Moje děti, které prošly malotřídkou neměly nejmenší problém na osmiletém gymnáziu, a to jsou dvě z nich ADHD. A hned od začátku měly i na tom gymnáziu výborné výsledky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1735
26.3.24 09:54
@Housenkaromca píše: Více

Netvrdím, že to není možné, jen jsem napsala svou zkušenost, která je taková jaká je. Já jsem z města, takže toto je má jediná, a velmi špatná, zkušenost s malotridkou a děti tam rozhodně dávat nebudu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
26.3.24 09:56

Znám hodně dětí malotřídek a problém není. Přestupují na větší spádovou školu od šesté. Sama mám děti na vesnické škole. Je to teda škola do deváté. Zvažovali jsme, že syna dáme do města na sportovní školu od páté. On nechce. Chce zůstat tady s kamarády. Je fakt, kdyby jezdil jinam, tak se prostě naruší jejich vazby. Nechce, tak to nebudeme lámat přes koleno.
Na tvém místě bych nechala dítě v té vesnické škole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.3.24 09:57

Jo, hodně jsme byli venku. Jak přírodopis, telak, tak jsme se starali o zahradu. Pomáhalo se při stěhování, uhlí, úklidu… Nikomu to nepřišlo divný. Dokonce teď už mají i venkovní třídu.
Na střední škole byl vidět rozdíl. V tom která škola je na co „zaměřena“. Narozdíl od spolužáků já měla velké základy v humanitnich předmětech. Někteří se to museli doučovat.
S bratrancem jsme se často odlišovali v předmětech, pomůckách k zapamatování, ve psaní. Spoustu věcí jsem uměla líp. Oni zase brali ve městě všechno hrozně rychle na nebyl čas na vysvětlování takže musel chodit na doučování. My si prostě došli za učitelem nebo si ty slabší vzal ke stolu a ostatní dostali práci.
Teď to ale, uznávám může být úplně jiné. Pedagogika se mění. Mrzí mě, že dcera bude na velké škole.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.3.24 09:59

Jsme taky na vesnici, asi 5 km od města. Syn tu začal chodit do školky, kde si našel pár kamarádů a fakt jsem ho nechtěla dávat do města, aby šel zas mězi úplně nové děti. Ale on je velký introvert a velmi těžko si zvyká na nový kolektiv. Takže u nás byla jasná volba vesnická škola a dokonce se poštěstilo, že jejich ročník byl tak velký, že ani nejsou spojeni s jinou třídou, i když zbytek školy je dvoutřídní. Ale jich je tolik, že jsou sami, takže super. Od šesté třídy půjde do města, jen řeším, do které školy, aby šel s těmi kamarády, s kterými si nejvíc rozumí.
Co si pamatuji ze svého dětství v městské škole - jo, na děti z vesnice jsme možná chvíli divně koukali, ale šikana žádná a za chvíli normálně zapadly do kolektivu, stejně se ty šesté třídy různě namíchaly z těch pátých, takže ti z vesnic nebyli jediní noví spolužáci.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin