Malotřídka a společné třídy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
15418
26.3.24 10:01

Co se týče kamarádů, to se srovná rychle, toho bych se vůbec nebála. Nesetkala jsem se ani s tím, že by se dětem z vesnice někdo posmíval. Otázkou je spíš ta spojená třída v malotřídce. Záleží to vždycky na učiteli, jestli to zvládne a naučí ty děti vše, co potřebují. Že se budou rušit, to je jasné a to není pro každého, to je potřeba zvážit, jaké máš dítě. Výhody má malotřídka také, menší kolektiv, malá škola, děti mají k sobě blíž. Řešila jsem toto dilema před lety taky a kamarádka učitelka mi řekla, že děti z malotřídek, co k nim přijdou, tak umí výborně samostatně pracovat, ale ty znalosti už jsou horší. Ale to opravdu může být na každé škole jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.3.24 10:01
@Kelsey píše: Více

No, kamaráda dala máma pryč, do města a už jsme si nerozuměli. Měl jiný svět, jiné kamarády a občas dával najevo, že je lepší než ostatní. Nebo nám to tak přišlo.
Velice nadaný složka byl neustále lámán a přesvědčován aby šel na "lepší "školu. Odmítli. Dnes má vysokou a na první hodině upozornil profesora na chybu ve výpočtu. Nevim kam ho to všechno zavalo.

• Citovat
  • Upravit
1239
26.3.24 10:11
@Elea9 píše: Více

Já jsem taky z města, ve třídě nás bylo 34, 6 paralelek, škola pro 1000 dětí. Svým dětem jsem tu malou školičku normálně záviděla. Jinak mě osobně učivo na prvním stupni přijde tak lehké, že pro mě mělo větší smysl, aby chodilo do školy v místě, kde žije, vybudovalo si vztah k tomu místu a mělo kamarády. Děti, které nechodí do místní školy, ale jezdí do města na tom nejsou o moc lépe se znalostmi, zato jsou přece jen vyčleněné z místní party dětí. Škola pořádá dětský den, lampionový průvod, strašidelnou stezku, zpívání u stromečku a tyto děti tam nejsou. To si ale každý musí zvážit sám podle okolností, jaké tam jsou. Malotřídka může být dobrá i špatná, stejně jako velká škola. Obecně bych řekla, čím větší škola, tím větší pravděpodobnost šikany.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4215
26.3.24 10:12

Mám děti na malotřídce. Je tam samostatně 1. třída, spojená 2. a 3. třída a spojená 4. a 5. třída. Děti jsou tam spokojené, syn je ve 2. třídě, dcera v 5. třídě. Takže nás příští rok čeká přechod na 2. stupeň. Těch vztahů se tak nebojím, protože se do 6. třídy budou stahovat žáci z více malotřídek z okolních vesnic. Trošku se bojím toho učení, protože dcera není moc zvyklá se učit, vše se zvládá naučit v hodinách, jak je jich málo, tak stíhají v pohodě vše procvičit a zopakovat, ale učitelky jsou prý v hodnocení mírnější a třeba diktát jim nechají si opravit, a když si chybu najdou sami, tak jim tu chybu nepočítají, větší písemky (vlastivěda, přírodověda) jim hlásí týden dopředu a vždy přesně vědí, z čeho budou psát. Takže pravděpodobně bude muset příští rok víc zabrat. Ale zase měla 5 let pohodu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
26.3.24 10:15
@Anonymní píše: Více

Dej ho do školy do města. Nikdy bych nedala dítě do malotřídky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1239
26.3.24 10:20
@PapeJ píše: Více

Vždyť to je přece hezké dát šanci si opravit chybu a dcera se tím může víc naučit, než když jí učitelka tu chybu zaškrtne a sníží známku.
Když jsme zvažovali, zda děti do malotřídky, šli jsme se podívat do výuky, tehdy to šlo. A moc se mi ta práce líbíla, tehdy jsme byli ve spojené třídě druháků a čtvrťáků. A byla čeština, čtvrťáci dostali zadaný úkol a druháci četli nahlas. A ve čtení se všechny děti stačily vystřídat. Podaří se na běžné jednotřídní škole, kde je 25 dětí ve třídě, že čtou všechny děti? Pak děli cvičení formou hry a zase s dostalo na každého. To mi přijde, že v běžné škole takový časový prostor není, i když mají celý čas jen pro sebe. No a moc se mi líbilo, jak byly děti samostatné, paní učitelka zadala pokyn a hned věděli, co mají dělat a jak pracovat samostatně. Dcera naopak měla problém na gymplu si zpočátku zvyknout na třídu o 30 dětech, než v malotřídce. Tam už je hluk sám o sobě, i když berou stejné učivo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76739
26.3.24 10:24

moje maminka měla tohle dilema, když jsem byla dítě já, dala mě zrovna do školy ve městě a byla to asi dobrá volba, jediný problém byl, když byla nějaká odpolední školní akce a když to skončilo, děcka se rozprchly domů a pro mě musel dědeček taxikařit,
jinak bylo určitě lepší zrovna v 1. třídě si zvyknout na režim velké školy a na přísnější známkování než na vesnici - i ta městská škola víc naučila, prostě to tam bylo přísnější

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1239
26.3.24 10:30

@stinga Vidíš a já když porovnám velkou městskou školku, do které jsem chodilá já a malou vesnickou, do které chodily moje děti, myslím, že pro děti není přínos chodit do velké školy, kde jsou anonymní a je to tam přísnější. A stejně k šikaně je tam blíž. Přátelské takřka rodinné prostředí v malé škole bylo pro mě bonus. V naší vesnické škole třeba nejsou ani stravenky nebo čipy na obědy, kuchařky znají každé dítě. Úplně stačí, když do větší školy přijdou po páté třídě.
Já i kdybych dávala dítě do školy do města, zvolím raději soukromou, kde je třeba 18 dětí, než nějaký kolos, jako jsem chodila já.
My třeba v naší vesnické škole máme školní zahradu, kam děti můžou chodit o přestávce (zejména o velké) a hrát si i svačit venku. Za mě třeba jedno z důležitých kritérií.

Školu ale dělá zejména učitel a tem může být dobrý nebo špatný a od toho se vše odvíjí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4215
26.3.24 10:34
@Housenkaromca píše: Více

Jo, právě že hezký to je, ale pak narazí v 6. třídě, že tam ta učitelka tu chybu zaškrtne a sníží známku. Takže já prostě budu počítat, že se dcera může ve známkách zhoršit. I když ona ty diktáty celkem dává bez chyb, prý :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1239
26.3.24 10:47

@PapeJ Hele, ale to může a nemusí. I dcera na gymplu má jednu učitelku, která dává šanci opravit. Nebo třeba dobrovolný test a známku dává, pokud je jen jednička. A jiní jsou zase super přísní. Známky nejsou nikdy úplně objektivní. A mě se přístup, kdy učitel řekne, máš tam chybu, ještě si to po sobě zkontroluj a případně oprav, moc líbí. Pokud to dítě tu chybu vlastními silami najde a opraví, tak si to zapamatuje mnohem víc, než jen škrt a stupeň dolů. Víc takových učitelů.
Ono je to většinou tak, že každá škola má celé spektrum učitelů, od mírných po přísné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.3.24 11:16

Zapomněla jsem na jednu důležitou věc, zeptat se syna, zda chce chodit do školy tady anebo bude chtít do města, pokud do města půjde nějaký jeho kamarád.
Ale většina z vás má pravdu, že pokud půjde do města a bude mít kamaráda, který bydlí v tom městě, tak tady už pak těžko zapadne do nějaké party, školní akce atd… no přiznám se, není to jednoduché rozhodování.

• Citovat
  • Upravit
1239
26.3.24 11:29

U nás přejdou všichni předškoláci, kteří jsou spolu ve vesnické školce společně do školy, takže jsou od 1. září mezi známými tvářemi plus přibyde pár nových dětí. Ale celkově je to hrozně fajn, my tedy máme školu i školku v jednom společném areálu, takže děti už jako předškoláci jdou ńěkolikrát do školy, kde stráví hodinu ve třídě s budoucí učitelkou a dělají společně úkoly pro předškoláky a zvykají si na sebe. No a pak děti z prvního stupně chodí do školky dělat Mikuláše a někdy mají společné divadlo, je to hezky provázané. Pro ty děti je to známé prostředí, mnozí školáci mají ve školce sourozence a vídají se na společných akcích, malá škola je vlastně taková komunita.
Jsou samozřejmě lidé, kteří vozí děti do města, ale se znalostmi to přínos není, ty děti se třeba nedostaly na gymnázium, kam se jiné děti z té naší vesnické školy dostaly. A dojde k tomu vyčlenění. Je třeba to zvážit. Mě hlavně přijde smutné, když někdo jedná na základě předsudků a ne proto, že si něco osobně ověřil. Je dobré jít například na den otevřených dveří nebo se nějak s tou školou v místě seznámit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8302
26.3.24 11:31

Strašný ty malotřídky. Dej ho do města. Přechod bude v pohodě. Nikdo neřve vidláku. Pokud ta městská škola bude výběrová, paka tam opravdu chodit nebudou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
26.3.24 11:45

Stejně je to vtipné. Chodila jsem na vesnickou základní školu. Měla vždy a má velmi dobrou pověst. Za nás byla spádová pro okolní vesnice. Takže se od šesté přistupovalo. Dneska se losuje :roll:. Protože měšťáci si umanuli, že škola se jim líbí a chtějí tam mít svoje děti. Takže zabírají místo dětem na vesnici, přestože ve městě mají dost svých škol na výběr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
923
26.3.24 14:08

Příspěvek upraven 10.03.26 v 16:11

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin