Malý doktorát - kde dělat?

2182
17.11.21 22:52

Malý doktorát - kde dělat?

Milé maminky, dotaz není můj, ale sestry - sama mám „velký“ doktorát, ale sestra má zájem o „malý“ a tam podmínky neznám. Její dotazy:

1. Mohu dělat malý doktorát (tj. rigorózní zkoušku/práci) jinde než na katedře/fakultě, kde jsem dosáhla Mgr.? Tj. na jiné škole či katedře?
  2. Mám obor andragogika na FF UK. Musí být malý doktorát tedy přímo z andragogiky na katedře andragogiky? Nemohu jej dělat např. na katedře psychologie či kulturologie anebo na jiné škole (pokud se k tématice, která se tu učí, rigorózní práce bude vztahovat)?
  3. Čtu informace na stránkách školy. Není tu ale rozlišen doktorát tzv. velký a malý. Píše se tu o „doktorském studiu“. Malý doktorát se ale dosahuje v Mgr. studiu, je to tak? Jak se oficiálně nazývá proces studia na „malý doktorát“? Rigorózní zkouška s obhajobou rig. práce? Jak toto studium probíhá?

Děkuji.
I já děkuji, odpověď předám. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1618
18.11.21 01:16

Já mám pocit, že malý doktorat už zrušili, ale nevím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2411
18.11.21 01:32

Tak všude je napsáno, že jen v oboru, ze kterého má Mgr. (je to jiné než u PhD.), ale může si vybrat jakoukoli jinou VŠ (se stejným oborem). U té andragogiky bych se klidně informačně zeptala, ale tipuji, že dílčí státní zkouška (za mě byla buď socio nebo psycho větev - takže předpokládám, že má ségra tu psycho větev) na to stačit nebude - je to logické, to penzum psychologie na andragogice je 0,0 nic (víceméně na úrovni SŠ) oproti klasické psychologii…

Prostě musí být shoda studijních plánů (podobný studijní program) - třeba u pedagogiky by to asi prošlo.

Ale kdyby šla na PhD. a měla třeba související diplomku, tak by tomu nic nebránilo (jen to chce přesvědčit komisi, ideálně pokud už ta diplomka byla konzultovaná interdisciplinárně, nebo jí tam znají z VP a udělala dobrý dojem). Případně si hodit další Mgr. a rovnou to pak nechat uznat na PhDr. - třeba ta kulturologie je časově nenáročná, v pohodě se zvládne s prací, většina lidí to tam studuje víceoborově. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
18.11.21 06:19
@Magnificata píše:
Já mám pocit, že malý doktorat už zrušili, ale nevím…

Mam ten samy pocit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31441
18.11.21 06:42

U nas si RNDr. pred lety delali lide behem doktorskeho studia - odevzdali rigorozni praci - rozsirenou diplomku - a udelali statni doktorskou zkousku, ktera se jim posleze pocitala i do Ph. D. studia. Takze dve mouchy jednou ranou. Tehdy existoval i statut rigorozni zkousky, ale tou cestou nikdo nesel, protoze se neuznavla pro udeleni Ph. D. Jak je to ted ovsem nevim :nevim:. Mnoho prace nebo studia navic s tim nebylo :think:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
18.11.21 07:00

Na doktorát se uz nehraje, ne? už je jen PhD studium. Nevím, jakému historickému názvu toto odpovídá. Neměl by byl uchazeč o postgradual schopný si toto zjistit vlastními silami z ověřených zdrojů? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
18.11.21 07:14
@maskovak píše:
Milé maminky, dotaz není můj, ale sestry - sama mám „velký“ doktorát, ale sestra má zájem o „malý“ a tam podmínky neznám. Její dotazy:
  1. Mohu dělat malý doktorát (tj. rigorózní zkoušku/práci) jinde než na katedře/fakultě, kde jsem dosáhla Mgr.? Tj. na jiné škole či katedře?
  2. Mám obor andragogika na FF UK. Musí být malý doktorát tedy přímo z andragogiky na katedře andragogiky? Nemohu jej dělat např. na katedře psychologie či kulturologie anebo na jiné škole (pokud se k tématice, která se tu učí, rigorózní práce bude vztahovat)?
  3. Čtu informace na stránkách školy. Není tu ale rozlišen doktorát tzv. velký a malý. Píše se tu o „doktorském studiu“. Malý doktorát se ale dosahuje v Mgr. studiu, je to tak? Jak se oficiálně nazývá proces studia na „malý doktorát“? Rigorózní zkouška s obhajobou rig. práce? Jak toto studium probíhá?

Děkuji.

Tahle potřeba pochlubit se je prostě fascinující.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16008
18.11.21 08:22
@hanka.br. píše:

Ano, až tak hluboko klesla úroveň vzdělávání. Jedna si to nechá vytetovat na čelo a druhá by chtěla také, ale neví jak na to. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12719
18.11.21 08:24
@hanka.br. píše:

Proc chlubit, chtela to jen odlisit..ty zjevne nemas titul zadny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1785
18.11.21 08:29

Já nerozumím tomu, že se raději zeptáš na emiminu, než abys zavolala na studijní a ty informace zjistíš během 3 minut (respektive tvoje sestra). K čemu vám ty tituly jsou, když informace sháníte na nepodložených webech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13320
18.11.21 08:36
@hanka.br. píše:

No tvá potřeba to shodit je fascinující rovněž :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
catch-22
18.11.21 08:42
@hanka.br. píše:

Nech mě hádat, učitelka, že? :lol:

• Citovat
  • Upravit
4844
18.11.21 08:47
@maskovak píše:

Děkuji.

To je teda dotaz :roll: Opoved je samozrejme ano, ale ma to jiste podminky. Ani se mi nechce verit, ze jste ty skoly dostudovaly, kdyz se dokazete na takovemto webu ptat. Jako diplomku jste delali nejaky priblbly socilologicky dotaznik a respondety hledali na emiminu, ne?
To si neumite zjistit samy, co mate studovat? Na co tu rigorozni praci/zkousku chce delat, kdyz ani nevi v jakem oboru? :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4844
18.11.21 08:54
@Lama Lama píše:
Na doktorát se uz nehraje, ne? už je jen PhD studium. Nevím, jakému historickému názvu toto odpovídá. Neměl by byl uchazeč o postgradual schopný si toto zjistit vlastními silami z ověřených zdrojů? :think:

Ona asi mysli „Rigo“ tedy tituly jako RNDr., JUDr, PharmDr, PhDr.. Ale jsou to porad „magisterstke tituly“, jen se musi udelat nejaka prace navic a zaplatit skole poplatek, treba 12 tis. Ve vetsine pripadu to nema zadnou vahu (jen to lip vypada).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
18.11.21 08:56
@catch-22 píše:
Nech mě hádat, učitelka, že? :lol:
:mrgreen: :lol: :mrgreen: Učitelky jsou nejlépe odhadnutelná profese. Já si vždycky dělám takový svůj soukromý odhad profesí u lidí, kteří mi projdou rukama v práci, a největší úspěšnost mám u učitelek.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze