Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, tak teď jsem se vrátila z poradny a mám z toho trochu strach. Po převážení jsme zjistili, že malý za poslední měsíc přibral jenom 100 g. S panem doktorem jsme se dohodli, že můžu začít dávat kaši a příkrmy ze zeleniny a kuřecí maso. Jak vaše děti přibraly od 5. do. 6. měsíce? Měli vaše děti taky takový malý váhový přírustek? Koupila jsem kaši od Hippu - jablečnou s fenyklem a s obilnými vločkami - myslíte, že je dobrá? Jak často byste jí dávaly? Myslíte, že stačí zatím 1× denně před spaním. Co byste mi poradily. Budu ráda za každou radu. Jo Kubík má zítra půl roku takže ukončí šestý měsíc.
Moc díky
Tracy ![]()
Jo ještě jsem zapomněla napsat, že kojím 6× denně a 4-5× za noc. Malý někd y pije víc a někdy třeba jenom 3 minutky. Stoličku nemá zelenou. Má ji úplně normální. Akorát jsm si jednou všimla, že měl ve stoličce jakoby bílé sražené kousky mléka, ale to bylo jenom jednou.
ahoj,
s přibíráním neporadím- my přibraly půl kila, ale co se týče té kaše-raději bych koupila rýžovou nebo rýžovo kukuřičnou na začátek např. od sunaru. k obědu dej příkrm a kaši večer.
r.
Tracy,
podľa mňa je váhový prírastok ok, deti okolo pol roku už toľko nepreberajú, podľa veku už so zeleninou začať možeš (mrkva, zemiak, cuketa, fenykel, brokolica) s mäsom by som ale aspoň dva mesiace ešte počkala, a po tých dvoch mesiacoch by som uprednostnila bio mäso. Alebo mal pán Dr. na mysli, že to doženiete rastovými hormónmi v kuracom mäse? ![]()
Gabika
Ahojky Tracy,
my jsme na tom hur nez vy, mezi 5. a 6. mesicem mala pribrala jen 30g. Pritom je spokojena, ji casto, max po 3 hod, v noci po 2. Mam pocit, ze se trochu vytahla do delky. A hlavne se zacala vi pohybovat…
Dr to nijak neresila, rekla zacit s prikrmama, coz bychom stejne zacly. Zatim teda nic moc reakce, v podstate to plive, nepozre skoro nic a dal si uziva kojeni. Kasi na noc zatim nedavam, ale vcera jsem koupila. Lepsi je zacit mlecnou ryzovou, pak prejit na kukurici a pak teprve na ostatni obiloviny.
Mata
Ahoj Tracy,
miminka v tomto období přibírají cca 400-600g/měsíc, 100g je teda docela málo, ale třeba Kubík hodně povyrostl … ???
Naše Amy přibrala cca 0,5kg, ale moc nevyrostla, takže fakt spíš přibírala.
K těm příkrmům, určitě dej příkrm nejdřív k obědu, kdyby na to měl nějakou reakci (alergie,průjem atp.), tak ať s tím nejde spinkat. Obecně se doporučuje začít zeleninou, protože sladké kaše nebo ovoce mimískům snadněji zachutná a pak odmítají zeleninu. Já jsem vyzkoušela mrkev, brambor, cuketu, brokolici, ale největší úspěch měla dýně od Hippu.
Po každém příkrmu počkám asi 20 minut a pak ještě nabídnu kojo. Zatím pila vždycky (takže řeším spíš opačný problém - aby nepřibírala moc).
Večer můžeš zkusit dát kaši a zase nabídnout i kojo. Jak psala Pralinka, taky bych začala s rýžovou nebo rýžovokukuřičnou - tedy bezlepkovou a bez příchutě. My máme Sunarku, ale i když ji rozdělávám do MM, tak ji malá nechce.
Na závěr - neděs se, pokud malý bude příkrmy odmítat (pyré či kaši), buď trpělivá a nabízej každý den pár lžiček a pak kojení. Určitě budete brzy krásně přibývat !
Camilla
tracy tu kasu rozhodne nie.odloz si ju na neskor. od 4.mesiaca ryzovu alebo kukuricnu. V ovsenej je lepok a to MINIMALNE do 6.mesiaca, najlepsie do roka vynechaj.
k.
Syn takhle „málo“ přibýval už po třetím měsíci. V 5,5m jsem mu jeden týden dávala na noc 1×120ml UM a během týdne nabral 500g !
Ahojky!!
Já mám teprve 6ti týdenní mimi, ale máme stejný problém. Týdně přibívá okolo 130g v průměru, jeden týden dokonce jen 70g. Mudr chce abych přikrmovala, ale mě se do toho nechce, tak pořád jen kojím. Snad se to spraví. Malá mi hlady neplače, je spokojená, asi toho tolik nepotřebuje.
Moc jsem neporadila, že? Jen jsem chtěla napsat svou situaci k tomuto tématu.
Tak ať dobře prospíváte!!!
Co si pamatuju, tak my přibírali do půl roku každý měsíc asi 1 kg, pak se to zpomalilo asi na polovinu. Do ukončeného 6 tého měsíce bylo plné kojo.
A to mě přitom pouštěli z porodnice s tím, že kojo stačit určitě nebude, že budu muset od začátku přikrmovat, ale já věděla, že si to udělám po svém- ale to je na jiný příběh. (kojíme pořád)
Náš brouček taky hodně vyrostl v centimetrech, ale my oba s manželem jsme velicí, takže je po kom. Ale co chci říct - myslím, že váhový přírůstek by neměl být považován pediatry za tak moooc důležitý.
Někde jsem dokonce četla, že důležitější jsou ty centimetry, tak nevím.
Ale určitě každý je originál a má své potřeby.
Hmotnost je jen jedním z kritérií, zda dítě prospívá. Důležitější podle mě je dětská spokojenost, dál si můžeš třeba všímat, jestli dobře močí . Už by nemělo platit, že čím špekatější dítě, tím zdravější, nebo lépe prospívající.
Bude vám 6 měsíců, takže klidně začít s příkrmy- v poledne nejdřív 1 druh zeleniny, pak s přílohou, pak s masem… Klasicky, jak holky popisují. My jako druhý chod za měsíc zařadily snídani- ovoce, později s jogurtem. Na další měsíc jsme si nechali kaše na večeři- byl sice už po 8 měsíci, ale stejně jsme začali s bezlepkovou- rýžovou, i když po 8 mém měsíci už by to šlo.
HOdně zdaru ![]()
Holky moc děkuji za rady. Dnes jsem už Kubíčkovi dala večer kaši. Šla jsem tedy koupit tu rýžovo - mléčnou od Hami, bez lepku. Celkem mu chutnala. Náš doktor je úplně v pohodě. Spíš já jsem taková vystrašená, tak mě pozval za 14 dní na převážení. Je možné, že mu už jen kojení nestačí. V noci třeba kojím i 6×, tak nevím jestli má hlad nebo spíš se tlačí k nám do postele. Uvidíme jestli třeba po té kaši nebude spinkat lépe. No a je pravda, že jsme se hodně vytáhli do délky za poslední 2 měsíce. Tak zatím ahoj a děkuji.
Tracy ![]()
Zdravím, oživuji diskuzi protože bych se ráda zeptala, zda je váhový přírůstek 340g mezi 4. a 5. měsícem v pořádku? Doktorka se k tomu vyjádřila tak že jestli chci, můžu dceři dávat kašičku na noc. Vím že jsem se měla zeptat, ale až do včera jsem byla přesvědčená že budu kojit až do ukončeného 6. měsíce, ale teď mi to začalo vrtat hlavou… děkuji za reakce.
@posibilities záleží na tom, kolik ti přibírala doposud. Budí se hlady? Máš pocit, že by si po kojení dala ještě?
Nepřijde mi to nějak extrémně tragické, už to nebudou takové přírůstky jako na začátku.
Jak ti v noci spí? Pokud dobře, tak bych do toho kaší nevrtala, ono je pak může bolet bříško, mají větší žízeň… Přikrmovat klidně můžeš začít zeleninou, řídila bych se spíš dítětem, zda je spokojené, jestli ho zajímá jídlo, co před ním jíš ty.
My jsme od 4 do 6 přibrali jen 450g, taky je to málo, dítě láduju od rána do večera a stejně tolik nepřibírá, hrozně to žene do vejšky..máme v půl roce 7700g a 73cm..doktorka říká, že je prostě hrozně aktivní a hodně toho zužitkuje právě při tom jak furt někam leze, sedá si, otáčí se..není v klidu ani když spí, to cestuje po posteli..hlady netrpí, ráno v sedm měl prso, pak bobíka s jahodovou přesnídavkou, v 11 kojení, ted snědl 100ml masozelen. příkrmu, pak kojení, pak mu dám nestlé mlíčko s kaší a večer má 100ml kaše a kojení u toho usíná a v noci kojím kolem jedné a čtvrté a pak zas ráno..myslím, že jí celkem hodně, ale né a né přibrat víc..asi bude hubendour po mně. Mám 50 kilo a 169cm a žeru do rána do večera a od večera do rána-furt
![]()