Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Ahoj,jdu se poradit. Mému synovi (10 let), byla k ADHD přidána dg PAS od klinického psychologa. Syn nemá narušený intelekt. Od září bude mít ve škole asistentku.
Jenže já vůbec nevím co mám dělat? V doporučení mám kontatkovat SPC a organizaci Za sklem. Zatím syn chodil do PPP, má čerstvé doporučení z června 2023.
Nemáte někdo zkušenosti? Asi se ptám jak blb, ale já prostě nevím co mám teď dělat. Co vše se nám změní? Jak to funguje? Ve škole o dg ví, psala jsem e-mail, třídní mě kontaktovala a zítra si budeme volat.
Kdy tu diagnozu dostal, uz stihli tu asistentku sehat? Ve tve zprave by melo byt doporuceni, jak s dítětem doma pracovat. Nebo jake zmeny mas na mysli.
Dítě s diagnózou už pod PPP logický nepatří. PPP je něco jako praktický lékař. Pro nechápající jde o metaforu. Spadá pod SPC, kde jsou specializovaní. Na tom není nic divného.
Do organizace Za sklem vás nikdo nutit chodit nemůže. Jde o neziskovku, která pomáhá rodinám dětí s autismem. Znám vedoucí jiné podobné organizace. Nepomohli nám vůbec. A pokud jde o pražskou pobočku Za sklem, tak nápodobně. Absolutně nerozumí problematice těžkých autistů. A těžký autista neznamená vždy narušený intelekt a řečové schopnosti.
SPC bych doporučila snad jedině od NAUTIS. Jinak hodně štěstí a doufám, že klinický psycholog, který vaše dítě diagnostikoval, se na tuto problematiku skutečně specializuje.
Změnit se nemusí vlastně vůbec nic. Jen ta škola, tam by to měli vědět, což se stalo, děje. Žádné organizace kontaktovat nemusíte. Ale samozřejmě můžete, třeba poradi, asi za to nic nedáte. A doma dal dělejte vše tak, jak doteď. V 10 letech dítěte už určitě víte, jak na něj. Co má a nemá rád, co na něj platí, neplatí atd. Máte platné doporučení od PPP, ale ta nová dg tam zahrnuta není, ne? Musíte do SPC, což je v podstatě jen specializovana PPP.
@vokishka diagnózu dostal minulý pstz, asistentka byla schválena v červnu, kdy měl jen DG ADHD. Třídní si chce zítra volat, chce kontaktovat výchovnou poradkyní, pak mluvila, že asi bude třeba asistentka i do družiny…
@krecik.dzungarsky jsme že střední Moravy a do PPP chodí s DG ADHD
@Midaku ano, máme platné doporučení z PPP, kde diagnóza není zahrnuta. Nevím, zda do SPC volat hned v září nebo až nám skončí platnost aktuálního doporučení z PPP
Záleží asi dost na tom, co v tom platném doporučení máte napsané. Domluvila bych se s učitelkou, jestli je to dostačující (hodinová dotace, pomůcky, úlevy.. ). Pokud ano, tak do SPC teď nemusíte. Pokud to ale dostačující nebude, teplá bych si, že bude AP na málo hodin, takže by to nemuselo pokrýt i družinu.. tak byste do SPC museli už teď.
A když máte dítě s PAS, tak Vám vřele doporučuji kontaktovat středisko Raní péče (bylo by vhodné mít ho na dosah), budou se Vám (dítěti pochopitelně taky) hodně věnovat, vysvětlí kvantum věcí, poradí, taky pořádají různé pobyty a tábory pro děti s PAS.
@Bellino Raní? Snad Rané péče a ta navíc pomáhá rodinám s dětmi do věku cca sedmi let. Zakladatelka má dítě desetileté.
Ahoj,
jdu se poradit. Mému synovi (10 let), byla k ADHD přidána dg PAS od klinického psychologa. Syn nemá narušený intelekt. Od září bude mít ve škole asistentku.
Jenže já vůbec nevím co mám dělat? V doporučení mám kontatkovat SPC a organizaci Za sklem. Zatím syn chodil do PPP, má čerstvé doporučení z června 2023.
Nemáte někdo zkušenosti? Asi se ptám jak blb, ale já prostě nevím co mám teď dělat. Co vše se nám změní? Jak to funguje? Ve škole o dg ví, psala jsem e-mail, třídní mě kontaktovala a zítra si budeme volat.